Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
sretanuskrs

Sretan Uskrs svima koji nas slušaju i čitaju!

Blagdan je Uskrsa. Najvažniji je to blagdan u životu svakog kršćanina u kojem se slavi pobjeda života nad smrću, dobra nad zlom, svjetla nad tamom, milosrđa nad grijehom. Blagdan je to novog života Isusa Krista, ali i svakog vjernika. Zato radosno slavimo ne samo blagdan Uskrsa, već i svaku nedjelju koja je također proslava Isusova uskrsnuća. Uz želju da današnji blagdan provedete uz svoje obitelji i prijatelje u radosti i ljubavi, sretan i blagoslovljen Uskrs žele vam djelatnici Petrinjskog radija i Portala53.

U Petrinji i okolnim mjestima, na ranu misu žene su nosile jelo na blagoslov, a nekada se ova narodnocrkvena tradicija obavljala i na Veliku subotu uvečer. Košare su bile ukrašene tkanjem s vezom, ručni rad, a svatko od ukućana je pojeo dio blagoslovljenog jela i popio nešto od blagoslovljenog pića. O mrvicama i otpacima od tih jela postoji vjerovanje da i one imaju moći, pa se ne smiju baciti, već sve pokupiti te ih spaliti u peći ili rasuti po vrtu ili polju. Tako nam u svojoj knjizi „Blagdan i svagdan petrinjski“ piše Ivan Rizmaul, uz puno opširniji prikaz starih običaja, potkrijepljeno fotografijama.

U Župnoj crkvi Svetog Lovre mise na Uskrs su u 9, 11 i 19 asti, dok je sveta misa u kapelici Svetog Jakova u 11 sati. Svetih misa u Župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Slatini nema.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X