Župan Žinić: “Stanje u Letovaniću pod nadzorom, stabilizira se stanje i u Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu” Župan Žinić: “Stanje u Letovaniću pod nadzorom, stabilizira se stanje i u Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu”
Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec su u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine, obišli Letovanić, naselje u sastavu Općine Lekenik, u kojem... Župan Žinić: “Stanje u Letovaniću pod nadzorom, stabilizira se stanje i u Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu”

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec su u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine, obišli Letovanić, naselje u sastavu Općine Lekenik, u kojem se s pozornošću prati vodostaj Kupe, rijeke koja je u prošlosti znala činiti velike probleme stanovnicima ovog dijela Pokuplja. Stanje u Letovaniću je posve pod nadzorom, vodostaj rijeke jest visok, ali nema mjesta zabrinutosti, rekao je u Letovaniću župan Ivo Žinić.

„Stanje je stabilno. Doduše jesu izvanredne mjere obrane od poplave na području Letovanića, Starog Broda, Žažine, Male Gorice. U zadnjih sat vremena rijeka Kupa je porasla za dva centimetra. Trenutno je ovdje vodostaj rijeke Kupe po mjernoj postaji u Farkašiću 901 centimetar. Stanje je, možemo reći, stabilno, redovito. Na terenu imamo traktorske pumpe koje prepumpavaju vode koje su s druge strane nasipa, dakle zaobalne vode i eventualno nešto što se procijedi kroz nasip, ali evo moram stvarno izraziti veliko zadovoljstvo da na području Letovanića i Starog Broda nemamo poplavljenih objekata. Imamo poplavljenih okućnica i gospodarskih objekata u vikend naseljima gdje nije branjeno područje, ali ovdje u Letovaniću gdje smo nekad znali imati i po stotinjak objekata poplavljenih, zahvaljujući nasipu koji je izgrađen prije godinu i pol dana, danas više nemamo takve muke. Ovdje ovaj vodostaj može dosegnuti i gotovo one maksimalne iznose zabilježene prije pet godina, dakle 2014. godine kada je vodostaj bio na rekordnih 988 centimetara, gotovo 87 centimetara viši nego je sada, ali ovog trena, po najavama, on će možda rasti još koji centimetar i vrhuniti možda još 24 sata, možda i duže, ali budući nema u najavi nekih većih padalina na području Karlovca, vodni val je sada u odlasku prema Petrinji, prema Sisku, prema rijeci Savi“, rekao je u župan prilikom obilaska Letovanića.

Izvijestio je i o stanju u Hrvatskoj Kostajnici.

„Također možemo biti zadovoljni i na području Hrvatske Kostajnice gdje su zadnja mjerenja Une iznosila 405 centimetara. Dakle, to jesu još uvijek izvanredne mjere, nije izvanredno stanje, ali to je gotovo, možemo reći, 60 centimetara od onog iznosa koliko je to bilo prije dva dana, dakle 14. svibnja. Moram zahvaliti i Hrvatskim vodama i svim službama koje su doista u Hrvatskoj Kostajnici ove godine napravile, možemo reći, malo čudo. Po prvi puta je Hrvatska Kostajnica obranjena. Nisu poplavljene Ulica Nine Marakovića i Kavrlja. Izgradnjom i postavljanjem box barijera, djelomično i postavljanjem vreća s pijeskom grad je zaštićen. Stavljeno je dovoljno pumpi i prepumpava se voda koja ulazi kroz kanalizacijske otvore. Dakle, službe su odradile vrhunski posao i možemo reći da je zadnjih godina, bez obzira što se mora unaprijediti sustav obrane od poplave u našoj županiji, stanje sada puno, puno drugačije nego što je to bilo prije pet godina. Izgrađeni su novi nasipi i ovdje u Letovaniću i u Žažini, a ono što se planira izgraditi je svakako nešto što će kroz dvije – tri godine omogućiti da u današnjim uvjetima možemo sigurno braniti gotovo sva naselja.“

Stabilizira se i situacija na rijeci Savi u Jasenovcu, rekao je župan Žinić.

„Na području Jasenovca također je stanje stabilno. Tamo su također na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Naselje Mlaka je odsječeno, prometnica nije prohodna, ali je naselje obranjeno, odnosno nema poplava. Tamo je prebačena velika količina materijala – 800 kubika pijeska, prebačene su vreće, box barijere, strojevi i po potrebi bi se angažirali ljudi, ali koliko vidimo to neće biti potrebno, jer i na području Jasenovca Sava je u vrhunjenju, a vodni val koji će doći ovdje s rijeke Kupe, doći će puno, puno kasnije, nego ovaj vodni val koji je sada trenutno ušao iz Une i podigao razinu Save. Ukoliko ne bude većih količina padalina i u Bosni i Hercegovini, jer tamo su pale jako velike količine i rijeka Sana je značajno podigla vodostaj rijeke Une, mislim da neće biti nikakvih problema“.

Još jednom, župan je zahvalio svim službama koje sudjeluju u obrani od poplava.

„Moram zahvaliti ovdje Stožeru civilne zaštite i u Općini Lekenik, načelniku, zamjeniku, ali i Stožeru civilne zaštite naše županije koji su na vrijeme, zajedno naravno s Hrvatskim vodama, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, policijom, vatrogascima koji su pomagali – tamo u Hrvatskoj Kostajnici je bilo najviše posla, odradili veliki posao“, rekao Žinić danas u Letovniću.

Izvor: SMŽ

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.