Izbornik
pecki1200

Stanovnici petrinjskog naselja Pecki proslavili blagdan sv. Ivana Glavosijeka

PECKI – Stanovnici petrinjskog naselja Pecki i njihovi gosti proslavili su blagdan sv. Ivana Glavosijeka, njihovog nebeskog zaštitnika.

U istoimenoj kapeli služena je sveta misa koju je predvodio fra Petar Žagar, upravitelj župe sv. Antuna Padovanskog, iz Hrvatskog Čuntića, a prije toga položeno je cvijeće i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Uz izaslanstva Grada Petrinje, Peckog, udruga i političkih stranaka, sudjelovali su i izaslanici Prve Gardijske brigade Tigrovi koji su se borili u Peckom.

U ime Grada Petrinje na proslavi je bila zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb koja je podsjetila i na značaj ovog naselja u Domovinskom ratu: „Ovi ljudi koji su došli uistinu poštuju današnji dan, poštuju obranu sela koja je spasila Petrinju, a onda u principu i Hrvatsku. Naravno, uz ovaj dan sve nas vežu uspomene da je i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio nazočan na ovom području kada je 25. kolovoza 1991. godine posjetio Petrinju i došao ovdje na prvu crtu bojišnice. Svim mještanima, kojih nije puno, sada negdje oko 50-ak ljudi, želim sretan dan sela. Dobro su dali ime ovoj kapeli, odnosno posvetili pravom svecu, jer Ivan je zbog istine izgubio glavu, a nama svima za razmišljanje ostaje je li danas u Hrvatskoj i tko, spreman zbog istine izgubiti glavu.“

O samoj organizaciji proslave, u ime organizatora, Zlatko Abramović je kazao: „Kao i svake godine pokušavamo to održati nekako, a bojim se da će za 15-ak godina sve to nestati, ali dok smo mi tu to ćemo svakako nastojati održavati. Isto tako i mlade ovdje u selu, ali vidim da odlaze za nekom egzistencijom, što Zagreb, što inozemstvo.“

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X