Share on facebook
Share on twitter
minkul19033

Šteta na kulturno-povijesnoj cjelini u Petrinji 100 milijuna eura

PETRINJA – Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na redovitom sastanku Stožera civilne zaštite u Petrinji na kojem je prezentirala aktivnosti njezina ministarstva vezano uz popis i procjenu šteta na kulturnoj baštini, kao što su raspravljeni sljedeći koraci u provedbi hitnih mjera zaštite i pripremu dokumentacije za obnovu pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara.

„To je pripremna faza izrade kompletne dokumentacije sukladno Zakonu o obnovi, obvezu izrade cjelovitog projekta obnove kulturno-povijesnih cjelina na ovom području preuzima Ministarstvo kulture i medija. U sljedećoj fazi, prije završetka te dokumentacije, obavit će se konzultacije sa svim jedinicama lokalne samouprave. Međutim, ono što smo danas prezentirali je plan podupiranja pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u kulturno-povijesnoj cjelini, 32 zgrade za koje preuzima odgovornost Ministarstvo kulture i medija i priprema projektne dokumentacije“, rekla je Obuljen Koržinek.

Dodaje kako će te hitne mjere biti financirane sredstvima Europskog fonda solidarnosti. Na pitanje koliko će biti potrebno za obnovu kulturne baštine na našem području, ministrica Obuljen Koržinek je kazala kako je to teško procijeniti dok se ne naprave cjeloviti projekti.

„Ono što treba poslati kao poruku, ovdje se ne radi o velikom broju zgrada, velikom broju kvadrata i mi smo kao Vlada, pa onda i mi koji smo kao resor zaduženi za kulturnu baštinu zaista odlučni da to napravimo u najkraćem mogućem roku, ali naravno poštujući sve uzuse struke. Ono što svakako treba reći, ta će obnova biti takva da će sačuvati sva obilježja kulturno-povijesne cjeline i tih pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara, međutim te zgrade će biti protupotresno učvršćene, one će biti energetski obnovljene u skladu sa najsuvremenijim standardima“, otkrila je Obuljen Koržinek.

Otkriva kako je procijenjena šteta na kulturnim spomenicima i zgradama u Petrinji oko 100 milijuna eura. „Mi smo u okviru ove procjene šteta koja je jučer usvojena utvrdili oko 640 milijuna eura troška na kulturnoj baštini, od toga je nešto više od 400 milijuna u području Sisačko-moslavačke županije, a nešto više od 200 milijuna eura je trošak u devet županija. Što se tiče troška, odnosno šteta na kulturno-povijesnim spomenicima i zgradama kulturne namjene u samoj Petrinji, dakle na području Petrinje, naša je procjena nešto malo više od 100 milijuna eura“, kazala je Obuljen Koržinek.

Na samom kraju je otkrila kako će podloga za obnovu kulturno-povijesne cjeline Petrinje biti prva usvojena, a paralelno se pripremaju i projekti za Sisak, Glinu i Hrvatsku Kostajnicu.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X