Share on facebook
Share on twitter
potres2912202075

Šteta od potresa 41,6 milijardi kuna; iz Fonda solidarnosti 319,2 milijuna eura

Ukupna izravna šteta prouzročena potresom procijenjena je na temelju pravila Europske unije i metodologije Svjetske banke. Iznos štete od 41,6 milijardi kuna, odnosno 5,5 milijardi eura predstavlja 10,2 posto bruto nacionalnog dohotka Hrvatske. o je više od 0,6 posto bruto nacionalnog dohotka RH, odnosno minimalne vrijednosti izravne štete te je proglašena elementarna nepogoda velikih razmjera, kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Te se štete odnose primarno na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju, ali i na nove progresivne štete u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji te na štete na pojedinačnim objektima u Bjelovarko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na temelju tako procijenjene vrijednosti, Hrvatska će se prijaviti za doprinos iz Europskog fonda solidarnosti u visini 319,19 milijuna eura, kazala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Hitne mjere za koje se mogu dobiti sredstva iz Fonda uključuju vraćanje u radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru, u području vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, telekomunikacijama, prijevozu, zdravstvu i obrazovanju, osiguravanju privremenog smještaja i financiranja službi spašavanja, te mjera zaštite kulturne baštine.

Sredstva iz Fonda namijenjena su i čišćenju područja pogođenog katastrofom, uključujući područja prirode, u skladu s pristupima utemeljenima na ekosustavima te hitno obnavljanje okoliša da se izbjegnu neposredni učinci erozije tla.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade RH je rekao da je prošlog tjedna razgovarao s odgovornima u Europskoj uniji i najavio da će Hrvatska uputiti zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X