„Stilske vježbe“ ponovno u Petrinji, Margitić: „Publika je bila izvrsna…“ „Stilske vježbe“ ponovno u Petrinji, Margitić: „Publika je bila izvrsna…“
PETRINJA – Najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom koja je upravo zbog navedenog uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda, predstava koja... „Stilske vježbe“ ponovno u Petrinji, Margitić: „Publika je bila izvrsna…“

PETRINJA – Najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom koja je upravo zbog navedenog uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda, predstava koja je proglašena fenomenom svjetskih razmjera, „Stilske vježbe“, izvedena je u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma. Doajeni hrvatskog glumišta Pero Kvrgić i Lela Margitić po sedmi put stali su na daske petrinjskog Hrvatskog doma.

„Bilo je prekrasno i publika je zaista bila izuzetna. Nisam se nadala da će tako reagirati na baš svaku nijansu. Jer predstava ima jako puno nijansi. Svatko nešto nađe u njoj, međutim, publika je večeras reagirala na one suptilne nijanse i to me uvijek jako veseli“, rekla nam je nakon predstave Lela Margitić.

Premijera ove predstave održana je 19.siječnja 1968.godine u zagrebačkom Teatru ITD, i upravo ove godine predstava slavi 50 godina izvođenja s istom glumačkom postavom. Na pitanje kako je izvoditi predstavu već dugih 50 godina s istim glumačkim partnerom, Margetić nam odgovara kako je bilo teških razdoblja, ali uvijek se pojavio razlog za povratak.

„Ne znam. Zaista ne mogu odgovoriti na to. Moram priznati da je bilo razdoblja kada sam mislila dosta je, naporno je, teško je, zamorno je, ali se uvijek dogodilo nešto što je predstavu ponovno oživjelo i učinilo ju zanimljivom iako je jasno da mi u toj predstavi ništa nismo promijenili. Međutim, mislim da se publika mijenjala jer predstava je u interakciji s publikom, ako nam publika ne odgovara, ne reagira, onda predstave nema. Vjerojatno su ta razdoblja kada se meni činilo da mi je toga pun kufer, bila razdoblja kada publiku to nije tako veselilo kao što ju veseli sada“, ističe nam Margitić.

Kao jedan od darova za 50 godina neprekinutog izvođenja ove predstave s istom glumačkom postavom, studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti izveli su svoju verziju „Stilskih vježbi“, stoga nas je zanimalo može li ih, danas-sutra, netko i zamijeniti.

„Ne, ove Stilske vježbe nitko neće zamijeniti jer to nema smisla i nemoguće je. Taj pristup tekstu bilo kojem, bilo kakvom je jako zanimljiv. I to je kao akademska studija zapravo sjajno. To se pokazalo na ovim studentima koji onda mogu toliko upotrijebiti maštu, razraditi, puno naučiti i pokazati kroz taj tip uratka. To je nekada bila predstava koja je izlazila potpuno iz svih okvira, koja je bila eksperimentalna i za koju su mislili da nitko živ to neće željeti gledati u ono vrijeme kada je bila premijera, ali eto, pokazala se zanimljivom“, istaknula je Margitić. Petrinjska publika se na najbolji mogući način mogla odužiti za ovu izvedbu, dugim pljeskom i ovacijama.

Jedna obična zgoda iz svakodnevnog života, zagrebačkog tramvaja broj 11, ispričana na 20 načina, postala je vrhunska komedija u kojoj danas uživaju brojne generacije. „Stilske vježbe“ su nastale prema originalnoj ideji i u režiji Tomislava Radića i u adaptaciji Tonka Maroevića i Tomislava Radića. U Guinnessovu knjigu rekorda ovaj glumački par je uvršten 2008.godine. U mjesecu travnju ove godine, „Stilske vježbe“, u produkciji kazališta Planet Art, 50 godina izvođenja obilježile su svečanom izvedbom u Dramskom kazalištu Gavella.

U povodu 50. obljetnice izvođenja predstave, u veljači ove godine glumcima Peri Kvrgiću i Leli Margitić, prevoditelju Tonku Maroeviću, te posthumno redatelju Tomislavu Radiću, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju za osobiti doprinos u promicanju kulturnog razvitka Republike Hrvatske.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.