Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
stipendistinaslov

Stipendije Grada za petrinjske studente

PETRINJA – Studentima s područja Petrinje danas su u prostoru privremene Gradske uprave Grada Petrinje u Hanžekovoj ulici, uručeni ugovori o stipendijama za akademsku godinu 2020./2021. Natječaj za dodjelu stipendija u ovoj akademskoj godini, Grad Petrinja raspisao je u studenom prošle godine. Nakon provedenog natječaja, dodijeljene su ukupno 62 stipendije. Stipendisti će 12 mjeseci primati stipendiju u mjesečnom iznosu od 700 kuna.

U ime Grada Petrinje ugovore o stipendiranju sa studentima je potpisao gradonačelnik Darinko Dumbović: “Vi ste prije svega odlučili da imate svoje pozive, da imate svoje zvanje. Stari su ljudi rekli da je ”zvanje najveće imanje” i to je jedno veliko, ogromno bogatstvo koje ćete kroz svoju budućnost imati. Mogu vam reći da ovo što Grad želi napraviti za vas kroz ove stipendije, da ta stavka u proračunu nije teret. Na neki način ona je nadgradnja svega onoga što ćete vi svojim znanjem prenijeti i tim svojim znanjem obogatiti društvo i biti njegov sadržaj. To je bogatstvo koje ćete vi imati i kao vlastito bogatstvo, ali i kao bogatstvo i satisfakciju svojih obitelji. S rezultatima bit ćete i bogatstvo svojih profesora i svih onih od kojih ćete nešto naučiti da bi bili svoji ljudi. Kad sam bio mladi čovjek uvijek sam bio buntovnik s razlogom i bez razloga. Vi ustvari imate jednu pozitivnu energiju i tu energiju koju imate, zajedno sa svojim znanjem, iskoristite za budućnost društva, za budućnost Petrinje, za budućnost lijepe naše domovine. Vi ćete biti jedan novi karakter društva”, rekao je Dumbović pozvavši studente da ne zaborave svoje korijene i svoj grad u kojem je trenutno puno traumatiziranosti i frustracija.

Mladima je poručio da uvijek misle svojom glavom i u životu formiraju vlastite stavove i mišljenja: “Uvijek morate slušati sebe, ne nas starije, jer mi bismo uvijek kao roditelji ili kao djedovi i bake voljeli da vi budete nešto što bismo mi htjeli: “Ajde ti meni moj unuče ili sine budi doktor”. Svi bismo mi voljeli nešto takvo, međutim uvijek slušajte sebe i tu svoju snagu koju imate čuvajte i usmjerite prema svom cilju. Vaš cilj vam u životu mora uvijek biti u horizontu. Morate ga vidjeti. Nikada vam cilj ne smije biti “preko sedam brda”. Kad vam cilj bude bio u horizontu, onda ćete donijeti i čvrste odluke i doći do njega… Ovaj ugovor i ova pomoć, kakva već je, jedna su simbolika odgovornosti mene kao gradonačelnika i svih nas koji vodimo Grad, prema vama. Ostalo je sve na vama, jer vi ćete biti ti koji ćete se suočiti s pozivom i odgovornošću. Zato hvala vam još jedanput što ste ovdje i što ćete dati sve od sebe da pokažete svojoj obitelji, svojim profesorima i svojoj Petrinji da možete biti bolji ljudi”.

Što im stipendija, pogotovo u ovoj situaciji znači, u ime prisutnih studenata (zbog epidemioloških mjera nisu svi nazočili današnjem potpisivanju) objasnila je Marija Žarinčić, studentica pete godine Učiteljskog fakulteta u Petrinji.

“Mislim da u ime svih studenata mogu zahvaliti na ovoj stipendiji, jer u ovim “ludim” vremenima nam stvarno svaka kuna dobro dođe. Zadesile su nas dvije velike katastrofe – pandemija korone i potres. Jako puno studenata je već uslijed korone izgubilo poslove, tako da mislim da nam stvarno ova stipendija može puno pomoći, a o potresu mislim da nema ni potrebe govoriti koliko su nam financije potrebne, koliko su nam domovi oštećeni, tako da – hvala”, rekla je Žarinčić.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X