Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
stočnahrana 2

Stočni fond na Banovini u porastu

Stočni je fond u porastu na potresom pogođenom području. U minula četiri mjeseca, naime, broj grla stoke na obiteljskim gospodarstvima uočljivo raste.

U prvom tromjesečju 2021. godine na Banovini je zabilježeno gotovo 2 i pol tisuće više svinja. Veća su i stada koza koje se uzgajaju na obiteljskim farmama; njihov je broj veći za gotovo tisuću i dvjesto grla. Na Banovini se uzgaja i više goveda; koncem ožujka pobrojano je 352 grla goveda više u odnosu na prethodno razdoblje.

Porastu broja grla stoke pridonijele su, bez sumnje, aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa. Sisačko-moslavačka županija ubraja se u hrvatske krajeve koji su osobito poznati po poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji. Neposredno nakon prosinačkog potresa stoga se posebna pozornost posvetila saniranju šteta, a zatim i revitalizaciji proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

U tom kontekstu, osiguravanje i dopremanje stočne hrane predstavlja jednu od najznačajnijih mjera pomoći obiteljskim farmama koje su pogođene razarajućim učincima prosinačkog potresa i naknadnim podrhtavanjima tla.

U proteklih sto dana iz skladišta u Petrinji i Glini poljoprivrednicima je, primjerice, raspodijeljeno više od tisuću i petsto tona stočne hrane. Ministarstvo poljoprivrede je, na temelju Odluke Vlade RH, u petak, 9.travnja organiziralo raspodjelu dodatnih 150 tona stočne hrane obiteljskim farmama.

Osobito aktivan u procesu oporavka poljoprivrednoga sektora na području Banovine je državni tajnik Tugomir Majdak. Zahvaljujući njegovu posredovanju, u protekla su tri mjeseca mnoge donacije grla stoke, peradi, pa i pčelinjih pogača dospjele do poljoprivrednika, stočara i pčelara u potrebi.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X