2022-08-22-Sjednica Stozera Petrinja

Stožer CZ za sanaciju posljedica potresa: Obnovljeno 3.445 obiteljskih kuća

PETRINJA – Na sjednici Stožera CZ za sanaciju posljedica potresa održanom danas u Petrinji iznešeni su najnoviji podaci o tijeku obnove na potresom stradalom području. – priopćili su iz Stožera.

Kako je izvijestio Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Programu nekonstrukcijske obnove dovršeno je 3.222 kuće te još 223 u samoobnovi (gdje je vlasnicima isplaćeno 6,63 milijuna kuna) što je ukupno 3.445 kuća.

U tijeku su radovi na još 670 kuća i prema sadašnjem tempu obnove do sezone grijanja, kako je ocijenio Hanžek, bit će obnovljene sve obiteljske kuće iz nekonstrukcijske obnove.

Kada je u pitanju izgradnja obiteljskih kuća, do sada je potpisano 87 ugovora s korisnicima, a radovi su u tijeku na 76 kuća. Također valja istaknuti da su završeni natječaji za izgradnju dodatnih kuća i da će se uskoro potpisati ugovori s izvoditeljima za novih 260 kuća čime se doseže brojka od 572 kuće.

Početkom rujna raspisat će se natječaji za konstrukcijsku obnovu. Potpisano je i 50 ugovora za uklanjanje obiteljskih kuća, kao preduvjet za izgradnju, a valja istaknuti da je ukupno uklonjeno oko 2.500 objekata od čega putem Državnog inspektorata 650 a 11 ih se trenutno uklanja.

U tijeku je izgradnja 8 višestambenih zgrada u Petrinji te 4 u Glini čiji radovi napreduju sukladno očekivanju. Pred potpisivanjem ugovora su dodatne 2 zgrade u Glini i jedna u Dvoru.

Što se tiče financijskih pokazatelja ugovoreno je po svim modelima obnove 944 milijuna kuna, a 469 milijuna kuna je u raznim fazama natječaja što je ukupno milijarda i 413 milijuna kuna. Ovome svakako treba pridodati i do sada ugovorena sredstva iz Fonda solidarnosti EU u iznosu od 4 milijarde i 400 milijuna kuna za obnovu i izgradnju objekata i infrastrukture javne namjene.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved posebno je apelirao na sve u postupku obnove da se ubrzaju aktivnosti na obnovi i izgradnji objekata, posebice objekata čiji vlasnici ili najmoprimci još uvijek borave u kontejnerima ili mobilnim kućicama.Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X