Izbornik
strašnik

Strašnik dobio kip svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida

STRAŠNIK – Nebeski zaštitnik petrinjskog naselja Strašnik je sv. Vid i sada će njihovu istoimenu kapelicu krasiti kip ovog sveca čiji je autor, hrvatski kipar Antun Tonča Ferbežar.

Ferbežar izrađuje skulpture od drva, ali i slika. Dragovoljac je Domovinskog rata, ratni vojni invalid i član HVIDR-e Grada Otoka. Za sebe kaže da mu je kiparstvo kao psihoterapija koja ga ispunjava i pomaže mu radost, tugu ili ostale osjećaje prenijeti na drvo i podijeliti s promatračem.

Sudjelovao je na brojnim humanitarnim akcijama i kolonijama i to na više od 200 kiparsko-slikarskih kolonija, izlagao je 16 puta samostalno i više od 120 puta skupno u zemlji i inozemstvu, a i voditelj je HVIDR-ine likovne kolonije pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Osobno, s članovima HVIDR-e Vukovarsko-srijemske županije, kip je dovezao u Strašnik, a kako se odlučio za njegovu izradu i darovanje mještanima pojasnio je: „Kiparstvom se bavim 28 godina, našao sam se u toj umjetnosti, našao sam svoj mir, a kada se dogodio potres na Banovini članovi HVIDR-e Vukovar dolazili su u Strašnik i budući sam dobar s predsjednicima HVIDR-e Vukovar i županijske HVIDR-e, Slavkom Jurićem i Stjepanom Mađarcem, raspitao sam se gdje voze pomoć i rekli su u Strašnik. Nakon toga sam se informirao koji je njihov svetac, nebeski zaštitnik, i onda sam odlučio da im napravim skulpturu i da imaju nešto od mene kao umjetnika.“

Mato Golubović predsjednik je Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Strašnik i zajedno s ostalim članovima i župnikom don Paškom Glasnovićem preuzeli su skulpturu: „Drago mi je što sam upoznao nove ljude i ovaj umjetnik nam je pomogao na nekakav, svoj način, jednostavno osjećam se sretno. Inače, do suradnje je došlo preko Antuna Pintara, predsjednika petrinjske HVIDR-e, jer kada su nam ljudi došli pomoći poslije potresa tada ih je bilo puno i nismo se uspjeli svi upoznati, ali kasnije se javio Antun Ferbežar da bi nam darovao taj kip. Sada je dovršen i vrijeme se idealno poklopilo jer 15. lipnja je blagdan sv. Vida, a mi ćemo ga, kao i obično proslaviti nedjeljom, ovaj puta 19. lipnja. Isto tako, možda iduće godine organiziramo i koloniju, jer sada imamo motiv za to.“

Suradnja je počela poslije potresa, a sada je samo nastavljena što je potvrdio i Stjepan Mađarac, predsjednik HVIDR-e Vukovarsko-srijemske županije: „Odlučili smo se za Strašnik iz razloga što smo nakon potresa kontaktirali Marka Klasana, predsjednika Zajednice Udruga HVIDR-a Sisačko-moslavačke županije i Antuna Pintara, predsjednika petrinjske HVIDR-e, i pitali smo što mi, kao HVIDR-a, možemo pomoći. U razgovoru s njima prvi puta smo došli ciljano jer smo od naših članova i simpatizera skupili ono što je u tom trenutku bilo potrebno, odnosno nešto odjeće i najvećim dijelom hranu. Tim činom osjećam se ponosnim u ime naših članova, a tada smo i proširili naše prijateljstvo, ali smo i dogovorili da ćemo pokušati prikupiti i novčana sredstva. Potrudili smo se i za to i kada smo dolazili drugi puta, također ciljamo pomogli smo tri člana HVIDR-e koji su stradali u potresu novčanim iznosom od šest tisuća kuna za svakoga. Ponosan sam na taj čin jer sam u njihovim očima vidio koliko je to njima u tom trenutku značilo. Nakon toga dalje smo širili tu našu suradnju gdje se uključio i Antun Ferbežar i onda smo došli na ideju izrade kipa.“

Temeljem toga uslijedio je i poziv za dolazak na proslavu samog blagdana, prijateljstvo je stvoreno, a tada će u prvom planu biti zajedničko druženje, jer, prema njegovim riječima, nikada se ne zna što će još donijeti život i treba biti zajedno.

 • foto00001
 • foto00002
 • foto00003
 • foto00004
 • foto00005
 • foto00006
 • foto00007
 • foto00008
 • foto00009
 • foto00010
 • foto00011
Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X