fliknaslov 2

Sve je spremno za drugo izdanje Festivala lončarstva i keramike

PETRINJA – U organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje, Udruge GRAK – građanski aktivizam i Lončarstva Val, odnosno lončara Valentina Valenta, ovoga vikenda, 30.i 31.srpnja na Gradskom kupalištu u Petrinji bit će održano drugo izdanje Festivala lončarstva i keramike FLIK. Kako nam otkriva Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje, nakon prošlogodišnjeg uspješnog FLIK-a, odlučili su ove godine festival produljiti na dva dana.

„Pripremili smo program i za odrasle i za djecu. Predstavit ćemo goste koji nam stižu, dio njih stiže večeras u Petrinju, a dio će doći tijekom jutra. Između 9 i 10 sati je prijava sudionika koji će, osim toga što će na štandovima prezentirati svoje keramičke proizvode, neki od njih će nam održati i radionice. Radionice na način da nakon svečanog otvorenja koje će biti u 13 sati kreću radionice s našim domaćim lončarima, Valentinom Valentom, Matejom Stanešićem i Silvijom Radoševićem koji će imati svoje radionice i predstaviti i sebe i svoj radi i način kako se radi stucka, zdjelica za doručak i šalica na kolu“, kazala je Suppe.

Osim toga tu je i grupa Živi atelje iz Zagreba, grupa mladih umjetnica koje će također imati radionice. Tijekom subote je pripremljen i bogat glazbeni program u sklopu kojeg će nastupiti duet Step by step, odnosno Sanda i Leon Bučar, dok će u večernjim satima nastupiti Klapa Kolapjani te duo Ivo Sanković i Ivan Novak.

„U nedjelju također od 9 sati ujutro krećemo s dječjim radionicama i dječjim igrama, odnosno natjecanjima koje će voditi naša sportska animatorica Josipa Trklja. Bit će tu i bacanja žabica u našu Kupu, kao i igra koju smo nazvali potraga za sladoledom, gdje će pojedine male medaljice biti skrivene na određenom dijelu Kupališta, a dobitnici, mali pronalazači bit će nagrađeni kuglicom sladoleda. Osim tih najavljenih igara, bit će još mnoštvo drugih igara vezano uz Kupu, vodu, potezanje konopa, skakanje u vreći, da ne otkrivam previše“, dodaje Suppe.

Iako je tijekom subote najavljeno loše vrijeme, program će se odvijati prema planu. Cilj samog festivala je nastaviti bogatu tradiciju Petrinje po pitanju keramike i lončarstva te brendirati sam festival.

„Važno nam je raditi na održavanju tradicije, nastaviti ovu tradiciju da i mlade te stare generacije se bave lončarstvom. Cilj nam je proširiti i dalje njegovati to što već dugi niz godina imamo u našoj Petrinji“, zaključila je Suppe.

Lončarstvo je najrašireniji obrt u Petrinji, a prvi lončarski ceh uspostavljen je 1775.godine. Petrinjci se ponose svojim lončarskom tradicijom koju su uspjeli sačuvati unatoč krizama, industrijskoj revoluciji, Domovinskom ratu i potresu, stoga sada tu tradiciju žele prenijeti na sve one koji su željni novih znanja i iskustava.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X