Izbornik
Share on facebook
Share on twitter

Svjetska praizvedba Zagrebačkih solista u Petrinji

PETRINJA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, u Župnoj crkvi Svetog Lovre održan je koncert Zagrebačkih solista. Krunoslav Marić iz Zagrebačkih solista nam otkriva kako u Petrinji ne nastupaju prvi puta, ali nakon dugo vremena ponovno imaju koncert u našem gradu. Posebice je izrazio zadovoljstvo što mogu petrinjskoj publici zasvirati nakon svih nedaća koje su nas zadesile.

„Ansambl je davne 1953.godine osnovan, uskoro ćemo imati našu 70.obljetnicu čemu se jako veselimo. Imamo jako puno nastupa, više od četiri tisuće do sada. Ansambl je odsvirao mnoga važna djela. Ponosni smo na to. Svirali smo na svim kontinentima i u svim velikim koncertnim dvoranama, kao i po cijeloj Republici Hrvatskoj“, kazao nam je Marić.

Ujedno otkriva kako su za petrinjsku publiku pripremili veliko iznenađenje. „Za petrinjsku publiku smo pripremili veliko iznenađenje jer ovdje smo napravili praizvedbu jednog djela, napisano za Zagrebačke soliste i harmoniku, to su Letiri godišnja doba našeg skladatelja Davora Bobića. Baš u Petrinji će biti praizvedba i drago mi je da je to tako. U drugom dijelu imali smo standardan repertoar, Serenada Antonina Dvoraka, jedno djelo koje je vrlo bitno i za koje mi je isto drago da sviramo jer pripada na neki način lektiri glazbenog stvaralaštva“, otkrio je Marić.

Zadovoljstvo još jednim kulturnim događanjem u gradu izrazila je Jasna Crnković, koordinatorica programa pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja. „Večeras imamo tu sreću i čast, čekali smo dosta dugo, da nam Zagrebački solisti ponovno dođu. Lijepo ih je vidjeti, ali razočarani smo što to nije u našoj velikoj koncertnoj dvorani pred mnogobrojnom publikom. Kultura na ovaj način u Petrinji ide dalje. Večerašnji koncert realiziramo uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Petrinje, a i zahvaljujem se i našem župniku Josipu Samaržiji što nam je velikodušno ustupio prostor u Crkvi“, rekla je Crnković.

Upravo u Petrinji Zagrebački solisti imali su svjetsku praizvedbu djela Davora Bobića, Godišnja doba za bajan i gudače. Bobić je jedan od naših najpoznatijih živućih hrvatskih skladatelja koji je ovo djelo napisao za harmoniku i gudački orkestar te posvetio Mii Grozdanić, istaknutoj glazbenici na klasičnoj harmonici, koja je nastupila sa Zagrebačkim solistima na bajanu.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X