Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
pulmologijanaslov

Svjetski dan bolesnika – podrška bolesnima i zahvala svima koji o njima brinu

PETRINJA – Datum 11. veljače obilježava se kao Svjetski dan bolesnika. Utemeljio ga je 1992. godine papa Ivan Pavao II. Kako podsjeća HZZJ, „cilj Svjetskoga dana bolesnika je poticati svijest javnosti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava te empatije i humanosti koju svaki od bolesnika zaslužuje. Niti jedan se bolesnik, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi ili okolnosti koje su dovele do razvoja bolesti, ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za vlastitu bolest. Obilježavanjem Svjetskog dana bolesnika, ljude se želi potaknuti da promisle i o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele. Prilika je to i da se svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike, zahvali na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samoprijegornim radom“.

Na Svjetski dan bolesnika, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb, posjetio je Specijalnu bolnicu za kronične bolesti Petrinja koja danas kao Odjel za pulmologiju i produženo liječenje s palijativnom skrbi djeluje u sastavu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak.

„Drago mi je da sam danas ovdje u našoj petrinjskoj bolnici. Još draže mi je što je današnji Svjetski dan bolesnika prilika, da barem jedanput kroz godinu dođemo i svima vama skupa u našem zdravstvenom sustavu kažemo hvala. To je jedna vrsta poštovanja i bolesnika i vašeg rada i truda i svega onoga što imamo zajedničko u našem gradu. Ovo je zapravo jedna simbolika kojom vam želimo dati podršku koliko god možemo, iako znamo da svi skupa koji dajemo za zdravstveni sustav ne dajemo dovoljno, pa možemo reći i odlukama koje se donose na svim razinama “, rekao je Dumbović.

Podsjetivši kako je tradicija Plućne bolnice u Petrinji duga više od 70 godina, naglasio je i važnost njezine budućnosti. Smatra kako bi ona ponovno trebala biti samostalna, specijalna bolnica za plućne bolesti i palijativnu skrb.

„Znamo da u Hrvatskoj imamo i konkurenciju i ja se kao političar uvijek nastojim boriti da ovdje bude specijalna plućna bolnica za sve one bolesnike koje imamo. Znamo da tuberkuloze danas nema puno i hvala Bogu da je nema, ali znamo da ima jako pun plućnih bolesti koje nisu samo tuberkuloza. Gledajući dugu tradiciju i sve liječnike koje imamo ovdje i u našoj županiji – znači koliko smo kadrovski spremni, mislim da bismo tu trebali napraviti puno više. Kao gradonačelnik, mogu reći da smo spremni uložiti i financijska sredstva za sva moguća opremanja i tehnologiju. Kroz partnerski odnos možemo povući i sredstva iz EU fondova. Mislim da bi oko toga trebalo napraviti jednu dobru priču i to je moja poruka, da bismo danas- sutra trebali ovdje dobiti samostalnu specijalnu plućnu bolnicu s palijativnom skrbi. To je jedan od mojih prijedloga i mislim da ćemo prema tom cilju i ići. S takvim aktivnostima upoznat ću i novog ministra zdravstva Beroša“, kazao je gradonačelnik.

Na posjetu, zahvalila je Gordana Stjepanović, dr. med., specijalist pneumoftiziolog, subspecijalist pulmolog, voditeljica Odjela za pulmologiju i produženo liječenje s palijativnom skrbi.

„Hvala vam na posjetu i dosadašnjoj podršci. U vašem mandatu sudjelovali ste u brojnim akcijama i puno ste pomogli u opremanju našeg Odjela, što mnogo znači našim bolesnicima. Osobito  zahvaljujemo što ste nas posjetili na današnji dan, Svjetski dan bolesnika koji se obilježava od 11. veljače 1992. otkako ga je utemeljio papa Ivan Pavao II. Svake godine na taj dan bolesnicima se na određeni način daju do znanja njihova prava koja imaju u ovom zdravstvenom sustavu. S druge strane, to je i jedan dan na koji možemo, svi oni koji želimo i koji razumijemo napore i djelatnost zdravstvenih radnika koji sudjeluju o skrbi oko tih bolesnika, zahvaliti na neki način, jer mnogo truda je uloženo, mnogo napora“, rekla je.

Dodatnim trudom i naporom, kaže, djelatnici ovog Odjela nastoje zadržati kvalitetu brige o pacijentima.

„U našoj bolnici nažalost imamo manjak sestara, imamo manjak liječnika, imamo manjak opreme i mi ulažemo nadljudske napore da zadovoljimo kvalitetu koja se od nas očekuje. Znači, zbog svega onog što nam nedostaje, mi moramo mnogo više raditi, mnogo više doprinijeti da bi naši bolesnici bili kvalitetno zbrinuti i da bi se o njima kvalitetno mogli brinuti“.

Govoreći o perspektivi ove ustanove, upozorila je kako o tome, nažalost, ne odlučuju njezini zaposlenici.

„Što se tiče perspektive ove bolnice, hvala vam što imate takvu viziju. Ona je slična našim vizijama, međutim mi, djelatnici ove bolnice, nismo politički moćni niti imamo ikakvog utjecaja na donošenje odluka političke naravi, tako da je neizvjesnost velika i upitna što se tiče perspektive. Mi bismo isto željeli i voljeli da to zaista bude bolnica Specijalna bolnica za kronične plućne bolesti kakva je oduvijek i bila“, kazala je doktorica Stjepanović.

Na posjetu, gostima je zahvalio i prim.dr. Boris Vrga, specijalist pneumoftiziolog, subspecijalist pulmolog.

„U svakom slučaju lijepa vaša gesta da posjetite našu bolnicu, taj naš punkt koji je još jedini preostao od nekada moćnog petrinjskog zdravstva, u kojem stvarno, kao što je kolegica rekla, radimo nadljudskim naporima. Naši bolesnici nisu obični bolesnici i upravo je dobro da postoji Svjetski dan bolesnika i da je on iz kršćanskih redova potekao, jer  su naši bolesnici na neki način „stigmatizirani“. Tuberkuloza je uvijek bila stigmatizirana bolest, pa i rak je nešto što izaziva zaprepaštenje ljudi. I sama palijativna skrb je nešto što ima svoje društvene reperkusije i dobro je da ste i vi svojim dolaskom, na neki način pridali određenu empatiju svim tim bolesnicima. Inače, za nas je svaki bolesnik svaki dan, ne samo na Svjetski dan bolesnika, uvijek u središtu interesa, uvijek imaju i našu stručnu skrb i naš humanistički odnos.“

Tradiciju petrinjskog zdravstva – prije svega zbog dostupnosti zdravstvenih usluga stanovništvu, ali i zbog duge tradicije, znanja i iskustva u liječenju plućnih bolesti, Petrinja (koja je prije rata imala dvije specijalne bolnice -psihijatrijsku i za plućne bolesti), svakako treba očuvati.

„Što se tiče same perspektive petrinjskog zdravstva bilo bi dobro da ono opstane, jer danas je kao što znate akcent na dostupnosti. Svatko tko zapravo rukovodi zdravstvom u prvi plan stavlja troškove. Današnje zdravstvo je jako skupo, jer je sofisticirano, jer je oprema skupa, jer su lijekovi skupi. Najjeftiniji je zapravo medicinski rad. On je podcijenjen, kao što znate, on je najjeftiniji i zapravo je dobro da opstane što više punktova kako bi se ispoštovala ta dostupnost koja je zagarantirana i zakonom i Poveljom o ljudskim pravima. Nadam se da zajedničkim naporom ipak možemo nešto uspjeti održati i učiniti za dobrobit naših ljudi, a i za održavanje tradicije, jer danas do tradicije svi drže, pa zašto ne bismo i mi?“, kazao je između ostalog prim. dr. Boris Vrga tijekom današnjeg posjeta petrinjskog gradonačelnika i njegove zamjenice.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X