Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
obitelj

Svjetski je dan djece

Ujedinjeni narodi proglasili su Svjetskim danom djece 20. studeni, danom posvećenom djeci,  kada je 1989. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Konvencija je potpisana od strane 196 zemalja i prvi je dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana djece jest pomoć djeci u oporavku od prekida nastave i usvajanja znanja u uvjetima pandemije te mentalno zdravlje djece.

Poruka je UNICEF-a povodom Svjetskog dana djece ističe kako djeca i mladi imaju drugačiju perspektivu od odraslih i donose nova i kreativna rješenja za probleme s kojima se svijet suočava.

Izazovno i nepredvidivo vrijeme pandemije koje je u dječju svakodnevnicu i svakodnevnicu mladih unijelo značajne promjene, odrazilo se i na njihovu dobrobit. Izrazito je važno pronaći mehanizme za njihovo emocionalno osnaživanje u nadi za skorim povratkom u normalni svakodnevni život.

Svjetski dan djece podsjeća na zajedničku odgovornost da djeci i mladima osiguramo bolju budućnost poštivanjem njihovih prava, potpunim odgovaranjem na njihove potrebe, stvaranjem svijeta u kojem će moći ostvariti vlastite potencijale uz uvažavanje njihovih mišljenja, stavova, inicijativa i prijedloga.


izvor: Središnji državni ured za demografiju i mlade i Ministarstvo rada, mir. sustava, obitelji i socijalne politike

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X