Share on facebook
Share on twitter
stozer27042020

Tijekom vikenda tri osobe kršile samoizolaciju, u samoizolaciji 396 osoba

SISAK – Nakon još jednog sastanka članova Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, održana je konferencija za medije na kojoj je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo kako je stanje, po pitanju koronavirusa u našoj županiji, i dalje nepromijenjeno.

„Dakle u zadnjih nekoliko dana nemamo novih oboljelih, pozitivnih u našoj županiji. Imamo jedan slučaj, jedne ustanove, ali to je stanovnik Zagreba. Sada kada bi govorilo o broju registriranih u našoj županiji, koji su pozitivni na COVID-19, ukupno ih je 37, tih pet je iz drugih županija, 32 iz ove županije. Uglavnom su to stanovnici Siska. 17 je izliječenih, a još uvijek imamo dakle 15 pozitivnih. To je trenutna situacija zahvaljujući svim mjerama i radu našeg Stožera civilne zaštite, ali i svima ostalima i građanima koji se uglavnom pridržavaju svih mjera zaštite“, rekao je Žinić.

Dodaje kako je i kršenja samoizolacije sve manje. „Vjerujem da od današnjeg dana kada kreće prvi set relaksirajućih mjera u Hrvatskoj, otvaranjem određenih javnih usluga, danas ujutro je krenulo prometovanje autobusnih linija i ostalih usluga, 4.svibnja imamo novi set mjera, a onda 11.svibnja je treća faza relaksiranja svih mjera. Vjerujem da se pomalo vraćamo u normalan život kao prije koronavirusa. Ali i ovim putem ponovno želim upozoriti sve naše stanovnike, život prije korone i poslije korone sigurno neće biti isti. S te strane, mi kao Stožer i kao Županija i svi koji želimo da se normalizira život, vodimo brigu da određenim tehnološkim rješenjima omogućimo kvalitetniji i normalniji život u našoj županiji i cijeloj Hrvatskoj“, kazao je Žinić te je najavio čitav niz novina u dezinfekciji u našim zdravstvenim ustanovama.

„Ovdje želim i javnost upozoriti, vidite i na meni da nemam masku. Došlo je do određenih krivih tumačenja određenih izjava vezano na priopćenje-Izvješće našeg Zavoda za javno zdravstvo gdje je naglašeno da je obvezno nošenje zaštitne maske, ali u određenim uvjetima. Određeni mediji i određene društvene mreže su prenijele da je obvezno nošenje zaštitnih maski za sve stanovnike. To nije točno, ovim putem to demantiram. Ali i dalje molim sve vas da se ponašate sukladno svim mjerama zaštite upravo onako kako to propisuje i Nacionalni stožer, ali i Stožer civilne zaštite ove županije“, zaključio je Žinić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec je upoznao javnost sa nekim novim odlukama nakon održane sjednice Stožera. „Određeni akti su doneseni ovdje koji se odnose na sve one upute koje su prethodno utvrđene i ono što je sada ključno i ono što nas očekuje kako bi se prikupili relevantni podaci jest formiranje određenih zapisnika koji se dostavljaju Stožeru civilne zaštite od niže rangiranih jedinica i određenih službi. Temeljem prikupljenih informacija i podataka sa terena i izvidima koji se provode, će dalje biti doneseni koraci i odluke. Želim vas izvijestiti da oprema o kojoj smo govorili u petak, oprema je danas preuzeta, stigla je u Sisak, bit će tijekom današnjeg dana preraspodijeljena sukladno onim preraspodjelama koje su spuštene sa državne razine i očekujem da će već danas u kasnim poslijepodnevnim satima, a naročito tokom sutrašnjeg dana, ta oprema će doći do krajnjih korisnika. Dio te opreme je preuzet i za Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije koji će tu opremu uskladištiti i po potrebi pojedinoj instituciji davati na korištenje“, kazao je Rosavec.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut je kazao kako je stanje sigurnosti na području naše županije zadovoljavajuće. „Tijekom ovoga vikenda policijski službenici su izvršili provjeru osoba koje su u samoizolaciji na 188 adresa. Tom prilikom tri osobe su kršile mjeru samoizolacije, jedna u Kutini i dvije u Sisku. Trenutno u našoj županiji imamo 396 osoba koje imaju mjeru samoizolacije. Na blokadnim punktovima imali smo 44 osobe koje nisu imale e-propusnice. Ukupno do sada imamo 57 mjera kršenja samoizolacije“, rekao je Pešut.

Dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije podsjeća kako je od danas počela prva faza relaksacija mjera. „Molim na sve stanovnike naše županije da budu veoma oprezni, da se pridržavaju svih mjera, postupaka i vezano uz naputak, jer lagano se opustimo, 1.svibnja je ovdje, a onda opasnost dolazi. Mi ne znamo koliko traje imunitet nakon ovog novog koronavirusa, nakon preboljenja ovim virusom, ne znamo kada je reinfekcija moguća i da li je. To je nešto što ćemo saznati. Znači ovaj virus ćemo daleko poznavati, a i modificirao nam je ponašanje. Malo ćemo nekako drugačije živjeti. Molim se dragome Bogu, insolacija je dobra, stagnacija bolesti je tu“, kazao je dr.Brkić.

Dr.Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić u Sisku izvijestio je o stanju u našoj županijskoj bolnici. „Mogu vam reći da bolnica uredno funkcionira. Trenutno su u bolnici dva hospitalizirana bolesnika sa koronavirusom. Ono o čemu mi razmišljamo i o čemu razmišlja krizni stožer naše bolnice je normalizacija rada svih naših ambulanti, pri tome nam je na umu poštivanje svih mjera dezinfekcije prostora u kojima će raditi naši zaposlenici, ali ulazit i naši bolesnici. Isto tako i zaštita, nošenje zaštitnih sredstava, isto tako postići socijalnu distancu. To je sada osnovna tema o kojoj razmišljamo, veoma je kompleksna i o njoj moramo donijeti odluku ali naravno, u skladu sa Nacionalnim stožerom“, rekao je Dujmenović.

Na samom kraju iz Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije su apelirali na sve građane, obzirom se bliži produženi vikend i 1.svibnja, Međunarodni praznik rada, da se pridržavaju i dalje svih uputa i mjera te da nema potrebe za pretjeranim opuštanjem.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X