Izbornik
svjetskidanucitelja19go

Tradicija je nastavljena, Svjetski dan učitelja proslavljen u Sisku

SISAK – Županijski Sindikat hrvatskih učitelja tradicionalno je organizirao u sisačkom Hotelu Panonija proslavu Svjetskog dana učitelja. Sonja Babić, županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja je istaknula kako je ovo tradicija koju njeguju godinama.

„Zaista smo jedina županija u Republici Hrvatskoj koja na ovakav način jednom godišnje okuplja učitelje i zaista smo primjer ostalim županijama, da na današnji dan kada slavimo Dan učitelja da se okupimo u svim županijama, da pokažemo svoju snagu, moć, koliko nas je i na jednom mjestu pokažemo svoje zahtjeve“,  rekla je Babić.

Ističe kako je položaj učitelja danas jako loš. „Upravo smo sada u akcijama za što bolji položaj učitelja u društvu, da nas se počne što više cijeniti, da nam se materijalni status poboljša. Upravo smo sada u pregovorima s Vladom Republike Hrvatske o povećanju koeficijenta. Vi znate da mi preko granskog kolektivnog ugovora, temeljnog kolektivnog ugovora možemo utjecati na osnovicu plaća, ali na koeficijente, to određuje Ministarstvo i Vlada“, dodaje Babić.

Ističe kako na području naše županije nedostaje učitelja matematike, fizike i stranih jezika, posebice njemačkog. „Što će se dogoditi, jer upravo ove godine zadnja generacija učitelja koji su nekada davno završavali Pedagošku akademiju sa pojačanim predmetom matematike, fizike, odlaze u mirovinu. Tko će predavati sutra djeci matematiku, fiziku, alarmantno je stanje ne samo u našoj županiji, nego i u ostalim županijama, pogotovo nerazvijenijim županijama. Nije problem Zagreb, nisu problemi u velikim gradovima, ali su problemi u manjim sredinama. Kakvo će obrazovanje iz tog dijela dobivati učenici, to je pod velikim upitnikom“, rekla je Babić.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem je istaknula kako je obilježavanje Svjetskog dana učitelja na ovakav način postala već tradicija na našim prostorima. „Doista lijepa tradicija koja naglašava važnost učiteljske profesije. Sigurno je ovo svijetli primjer obilježavanja Svjetskog dana učitelja. Naravno da svake godine povodom Svjetskog dana učitelja govori se o našem položaju, no na neki način ova županija ima razumijevanja doista za učitelje što sustavno pokazuje iz godine u godinu i obilježava se na vrlo svečan i lijep način što doista učiteljska profesija i zaslužuje“, rekla je Šprem.

Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić je istaknula kako je obrazovanje temelj državnosti jedne zemlje. „Svjetski dan učitelja barem taj dan moramo posvetiti prije svega učiteljima, nastavnicima, profesorima, ljudima koji ulažu svoje cjelokupno znanje, ali ja bih rekla vrlo često i svoje slobodno vrijeme da što više podare znanja svojim učenicima. Možda često nisu prepoznati u društvu, ali vjerujte temelj svakog društvo, razvitka gospodarskog, znanstvenog počiva upravo na učiteljima“, rekla je Roksandić.

Ističe kako je profesija učitelja nekako uvijek bila na marginama, bez obzira koliko je to zanimanje važna karika u društvu. „Vrlo često se smatralo da je obrazovanje potrošnja, da troši zarađeni novac. Ne. Upravo suprotno, obrazovanje proizvodi novac jer ulaganjem u obrazovanje razvijamo jedno društvo. Nije to samo sada. Oduvijek su učitelji bili negdje, ja bih rekla, podcijenjeni, oni su bili i potplaćeni, bore se za svoja materijalna prava“, dodaje Roksandić. Na kraju ističe kako oni kao Županija ne mogu utjecati na visinu plaće, ali mogu odlučivati o njihovom materijalnom položaju u smislu zadovoljenja potreba za nastavnom opremom. Podsjeća kako je županija upravo u proteklih nekoliko godina u naš obrazovni sustav uložila više od 100 milijuna kuna.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X