ppkoridorinaslov

„Tunelski“pješački koridori za siguran prolazak djece do osnovne škole

PETRINJA – Jedno od „gorućih“ pitanja koje su predstavnici Inicijative građana Petrinjsko proljeće ovog utorka postavili na sastanku s predstavnicima Grada i nekoliko državnih ministarstava, održanom u prostoru izmještene Gradske uprave u Ulici Braće Hanžek, bilo je pitanje koje uoči početka nove školske godine zanima sve roditelje petrinjskih školaraca. „Jesu li osigurani sigurni koridori za prolazak djece u školu?“, pitala je predstavnica Petrinjskog proljeća, Nevena Pali.

Dio odgovora na ovo pitanje dao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Mihotić: „Jedna stvar je pješački promet i druga je cestovni promet koji se usklađuje prema okolnostima u gradu. Svi ste bili svjedoci pomicanja prometa – najprije kod Tržnice, pa sada kroz Gajevu, pa kroz Kačićevu – naravno, to su prisilna rješenja do kojih je dovela situacija s objektima koje treba uklanjati ili koji ugrožavaju promet. Mislim da u svakom trenutku pokušavamo naći optimalnu varijantu. Ono što je sada kratkoročno – prije dugoročne priče o neophodnoj obilaznici – moguće riješiti je da se promet vrati na ono stanje koje je bilo prije potresa, a to je da se maksimalno iskoristi Nazorova, barem u jednom smjeru prometa, a Gajeva u drugom i da se uspostavi taj prometni tok. Međutim, problem prometnog toka nije samo promet vozila, nego i promet pješaka i zbog osnovne škole koja je predviđena na području bivšeg „Gavrilovića“, gdje djeca očito trebaju komunicirati kroz Nazorovu ulicu. Mi smo sada napravili čitav niz aktivnosti da bismo do početka devetog mjeseca mogli to uspostaviti na tom dijelu. U svakom slučaju, rješenjem s jedne strane zgrade Parohije, a s druge strane Nazorove i objekata na brojevima 2,4 i 6 stvaramo uvjete da se tu pusti i promet i da onda napravimo pješački prolaz kako bi djeca mogla sigurno pristupiti školi. Druga stvar je Turkulinova ulica – nju je lakše riješiti jer je šira pa je onda lakše uspostaviti i cestovni promet. Cestovni promet tu uopće nije ugrožen, jer su kuće dovoljno daleko od ruba ceste, ali pješački će se onda uz par zahvata regulirati“, kazao je Mihotić.

Kako će biti riješen pješački dio prometa i siguran prolazak djece do škola, dodatno je objasnio Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje: „Što se tiče pješačkih sigurnosnih koridora za djecu do osnovne škole, išli bismo jednostrano s tunelima. To su široke skele koje imaju jedan tunelski oblik od čvrstog krova. U dogovoru sa statičarima automatski od sutra krećemo u izvide „in situ“ i postavu skele. Nisu to nekakvi poslovi koji su složeni. To su ljudi koji imaju iskustva. Kao Nacionalni stožer imamo dobru praksu sada s mobiliziranim Udruženjem obrtnika iz Siska – s njima smo stupili u kontakt i sa Zagrebom. Radi se o velikim količinama skela, ali nije to nešto nepremostivo i mislim da bi se sljedeći tjedan te skele morale montirati. Ono što znamo, što smo gledali, to je nekih 25 objekata. Sve koridore ćemo prolaziti s kolegama koji su tu iz lokalnog Stožera, da to osiguramo onako kako smo rekli – iz svih pravaca siguran prolazak djece u školu. Naravno, čim su tu tuneli, onda su tu i ograde prema prometnici i to je onda siguran prolaz. Ti tuneli imaju daščane krovove i prijedlog je da na te krovove stavimo tzv. „ljepenku“, crvenu izolaciju, jer znamo da će uskoro i kiša i snijeg, da to bude i suho i sigurno i da na taj način to imamo kontrolirano. Kao što je spomenula gradonačelnica, potrebni su još i roditeljski sastanci u osnovnoj školi da se to regulira i da onda vidimo sutra kako će to u praksi funkcionirati. Obzirom na tu jednu složenu prometnu situaciju, cilj nam je osigurati maksimalno siguran prijelaz prometnica i siguran prolazak pokraj objekata koji imaju, ajmo sad reći, manja oštećenja, s tim da sad rješavamo ovaj dio oko dvojke, četvorke i šestice u Nazorovoj. Znači, radi se o nekih 25 objekata – to je barem 300 metara tunela. Neće biti lijepo, ali će biti sigurno“, poručio je Hanžek.

Načelnik Stožera CZ Grada Petrinje, Zvonimir Ljubičić pozvao je i roditelje školaraca na suradnju: „Vi ćete kao roditelji morati svoju djecu uputiti u neke stvari – imate npr. izbjegavanje Radićeve kraj bivšeg VIP-a, pogotovo ako se prometnica uredi, auti idu direktno na Kučerinu, a direktno preko ceste je škola. Znači, vi ćete ih morati uputiti da skraćuju svoj put. Mi ih ne možemo natjerati da uđu u „tunel“ i prođu kroz njega. Tu ćete vi morati odigrati veliku ulogu da im objasnite da ako idu van tog „tunela“ ili ako prijeđu na drugu stranu Radićeve, da im tamo može nešto pasti na glavu. Tunel se ne može napraviti s obje strane. Znači, ići će s jedne strane, jer ga je tako brže i jednostavnije napraviti, ali tu veliku ulogu morate odigrati vi kao roditelji. Jako veliku ulogu i ja vas to molim“, apelirao je Ljubičić.

Gradonačelnica Magdalena Komes dodala je kako očekuju i pomoć Policijske postaje Petrinja: „Osim vas roditelja koji ćete tu imati važnu ulogu, mi ćemo zamoliti i Policijsku postaju koja uvijek, svaki put početkom školske godine pojačano sudjeluje u zaštiti djece i njihove sigurnosti u prometu. Tako će biti i ove godine, naravno puno intenzivnije zbog izvanrednih okolnosti koje su na snazi“.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X