Izbornik
genijalcinaslov

U HEP-ovoj akciji „Za naše male genijalce“ učenici petrinjske OŠ Dragutina Tadijanovića osigurali 4 nova računala za svoju školu

PETRINJA– U sklopu ovogodišnje HEP-ove akcije „Za naše male genijalce“ u kojoj Hrvatska elektroprivreda daruje 100 novih računala u 34 škole diljem Hrvatske, učenici 6.c razreda petrinjske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, na poticaj učiteljice Ivane Caban Augustić, kreativnim video uratkom koji su poslali na natječaj HEP-a, osigurali su svojoj školi četiri nova računala.

Akciju „Za naše male genijalce“ HEP provodi od 2015. godine i od tada je za 164 osnovne škole diljem Hrvatske osigurao 550 novih računala u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna. U akciji mogu sudjelovati sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj, a za prijavu na natječaj potrebno je ispuniti online obrazac i snimiti kreativni video uradak u trajanju od dvije minute kojim učenici trebaju pokazati zašto baš oni zaslužuju nova računala, što bi s njima radili, odnosno kako bi nova računalna oprema poslužila njima i njihovoj školi. Na natječaju provedenom krajem prošle godine, izabrane su škole koje imaju velik broj učenika po računalu, odnosno neadekvatnu i dotrajalu računalnu opremu, a čiji su učenici na kreativan i originalan način snimili video radove u kojima su objasnili zašto su im potrebna nova računala te predstavili kvalitete svoje škole i posebnosti kraja iz kojega dolaze. Središnji događaj HEP-ove aktualne akcije „Za naše male genijalce“ bilo je današnje uručivanje novih računala osnovnim školama s područja Sisačko-moslavačke županije: OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja i OŠ Ivana Kukuljevića Sisak.

Učenicima petrinjskog „Tadije“, njihovoj učiteljici i ravnatelju škole, računala je danas, zajedno sa svojim suradnicima, uručio predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., Frane Barbarić.

„Drago mi je što smo na području Banovine, poglavito u Petrinji koja je prije nešto više od godinu dana, nažalost, bila potresom najoštećeniji dio Republike Hrvatske. Ujedno čestitam dobitnicima, ovoj nagrađenoj djeci i nastavnici koja ih je vodila da u ovom našem sedmom po redu ciklusu darivanja djeci koja rade savršene video uratke, doniramo ispred Hrvatske elektroprivrede ova četiri kompjutora koja će im pomoći u njihovom daljnjem učenju, u daljnjoj edukaciji i izobrazbi. Ja se toplo nadam da će im ovo biti jedan podstrek da odaberu svoj životni put u smjeru energetike i elektrotehnike, pa da ih za koju godinu vidimo i u Hrvatskoj elektroprivredi gdje ćemo ih sa zadovoljstvom prihvatiti. Inače ova akcija „Mali genijalci“ kao što sam naglasio, ide sad već sedmi put zaredom. Ove godine smo odabrali 34 škole s njihovim najboljim radovima, a za središnju svečanost odabrali smo upravo područje Banovine, obzirom na sve okolnosti koje su se ovdje nažalost dogodile. Sama akcija „Za naše male genijalce“ obuhvatila je do sada 164 škole kojima je Hrvatska elektroprivreda donirala 550 računala. Toplo se nadam da ćemo s tom vrijednom akcijom nastaviti i u narednim godinama“, kazao je predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić.

U ime Osnovne škole Dragutina Tadijanovića zahvalio je njezin ravnatelj, Davor Miholjević: „Naši učenici, 6.c razreda su se potrudili i napravili jedan prekrasan video, zajedno sa svojom učiteljicom Ivanom Caban Augustić i osvojili smo računala koja su nama potrebna za školu. Još jedanput hvala svima i drago nam je da će nam ta računala poslužiti u nastavi.“

Predstavnicima HEP-a zahvalio je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana, Mihael Jurić: „Mi kao Sisačko-moslavačka županija, kao osnivači škola na ovom području, zajedno smo s našim školama pretrpjeli velika oštećenja u strašnom potresu koji nas je zadesio i koji je ostavio velike štete na našim školama. I ova je škola pretrpjela velika oštećenja – otprilike 1,8 milijuna kuna je uloženo u njezinu obnovu. Trenutno u ovu školu idu učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i Prve osnovne škole, dok se Prva osnovna škola ne obnovi. Štete na našim ustanovama su veće od 100 milijuna eura, ti iznosi nadilaze mogućnosti proračuna i lokalnih i regionalnih jedinica, a velik su zahvat i za nacionalne proračune. Stoga je svaka pomoć dobro došla. Možemo zahvaliti svima vama, ljudima velikog srca koji pomažete u ovim našim teškim situacijama. Zahvaljujem Upravi HEP-a na donaciji računala i čestitam učiteljici i učenicima koji su se prijavili na natječaj. Zahvaljujem i ravnatelju i učiteljima koji u ovom teškom području, bez obzira što potresi više nisu tako učestali, ali se i dalje događaju, rade s našom djecom. Vi učitelji ste na „prvoj liniji“, onoj psihološkoj liniji s našom djecom. Čitavo vrijeme radite s njima, po cijeli dan ih imate u školi. Hvala vam na vašem angažmanu i što u ovim teškim okolnostima, odgajate našu djecu“, kazao je Jurić.

Prilikom uručivanja doniranih računala, najponosniji su naravno bili učenici 6.c i njihova učiteljica Ivana Caban Augustić: „Ovaj video je stvarno nastao spontano. Osobno sam za natječaj HEP-a saznala tri dana prije isteka roka za prijave. Došla sam u njihov razred jer smo imali sat i rekla im da postoji natječaj na kojem mogu osvojiti računala za školu. Kad sam ih pitala jesu li zainteresirani, rekli su: „Paa, ne znamo što trebamo napraviti!“. Rekla sam da trebaju napraviti video u kojem će objasniti zašto baš oni i njihova škola zaslužuju računala, na što su oni odgovorili da će možda pokušati nešto. Već sutradan dobila sam na mail gotovo uradak. Jedina korekcija koju sam im predložila je da negdje stave naziv naše škole. Odradili su i to i moj jedini posao je bio da video učitam na svoj YouTube kanal, ispunim online obrazac natječaja i pošaljem. Dakle, ja sam bila samo ona „pomoćna karika“, a „glavne zvijezde“ koje su odradili sve od početka do kraja je petero učenika 6.c razreda: Leon Lipovac koji nam danas nije tu, Ivan Bjelac, Ivan Goga, Lovro Jurić i Lana Čumurdžić“, ispričala je učiteljica Ivana Caban Augustić.

Kako je nastao njihov video kojim su svojoj školi osigurali četiri nova računala, ispričali su nam „šestaši“ Lovro, dva Ivana i Lana: „Učiteljica nam je rekla za natječaj i ja sam okupio ekipu. Otišli smo kod mene doma da snimimo video i pokušavali smo. Nekad smo malo lošije snimili, pa smo probavali ponovo. Snimali smo jedno sat i pol vremena i onda kad smo išli u školu, pokazali smo učiteljici video. Ona je rekla da je super i da samo trebamo staviti naziv škole. Mi smo to popravili i sutradan smo joj poslali video. Ona je to poslala HEP-u i  evo, sad smo osvojili računala. Zadovoljni smo. Nadamo se da će nam ova računala dobro doći u novom radu škole, da ćemo moći bolje raditi online nastavu i to je to“, kaže Lovro.

„Ja sam samo uzeo mobitel i odlučili smo da ćemo snimati. Snimali smo u dijelovima i na kraju smo sve to spojili. Kad smo spojili, dodao sam „intro“ na početku, preko aplikacije i to je to. Nisam ništa previše komplicirao“, objasnio je Ivan, dok njegov imenjak dodaje:

„Najprije smo napravili plan, pa smo onda odlučili tko će što pričati i što će tko raditi i onda smo krenuli snimati“.

Za što će, zajedno sa svojim školskim kolegama, računala koristiti, otkrila je Lana: „Računala koja smo osvojili sigurno će biti bolja nego ova prethodna i služit će nam za rad u informatičkoj učionici, za online nastavu, tako da će nam i rad biti puno kvalitetniji“.

Pobjednički video uradci u HEP-ovoj akciji „Za naše male genijalce“ mogu se pogledati na poveznici: https://genijalci.hep.hr/.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X