danpoduzetnistvalekenik19go

U Lekeniku održani drugi Dani poduzetništva ove Općine

LEKENIK – Općina Lekenik organizirala je drugi susret poduzetnika i institucija u sklopu Dana poduzetništva Općine Lekenik. Načelnik ove Općine Ivica Perović je istaknuo kako je za daljnji razvoj poduzetništva u ovoj Općini potreban dovršetak autoceste A11 koja je gotova do Lekenika.

„Autocesta do Lekenika koja nije autocesta koja vodi do nikuda. Ja sam uvjeren da će naš župan i premijer iznaći modela i snage i naravno resorni ministar, da se autocesta nastavi do Siska, pa naravno i dalje do granice sa Bosnom i Hercegovinom. Nama bi to puno značilo. Autocesta do Lekenika gdje se na samom kraju nalazi Poslovna zona, Autoceste planiraju, odnosno projektiraju trenutno već novi čvor izlaza s autoceste, znači na samoj poslovnoj zoni bit će veliki kružni tok radijusa oko 60 metara i još jedan kružni tok na samoj autocesti prije naplatnih kućica“, rekao je Perović.

Dodaje kako su neki od budućih poduzetnika u poslovnoj zoni već dobili građevinske dozvole, te se ubrzo očekuje izgradnja prvih objekata u budućoj poslovnoj zoni Marof-Lekenik. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako je Lekenik jedna od najrazvijenijih općina te spada u četvrtu skupinu razvijenosti općina u Republici Hrvatskoj.

„Zahvaljujući poziciji na kojoj se nalazi ova Općina, zahvaljujući novoj Poslovnoj zoni Marof gdje bi uskoro trebale krenuti gradnje i dolazak određenih poduzetnika, dosta parcela je već tamo prodano je nešto što doprinosi razvoju gospodarstva na području Općine, ali i cijele županije. U odnosu na godinu prije, ako uzmemo 2014.godinu imali smo gotovo 35 posto nezaposlenih ljudi kod nas u županiji, danas je taj postotak dvostruko manji, 17 posto ili negdje 8500 nezaposlenih na području županije, nikad manje“, kazao je Žinić.

Ujedno dodaje kako smo među županijama s najvećim brojem zaposlenih i najvećim brojem tvrtki u zadnjih 10 godina. Župan ističe kako gospodarstvo u županiji napreduje, a najavljuje i nove županijske poticajne mjere za poduzetnike.

„Blizu 10 milijuna kuna će biti uloženo kroz razne mjere u gospodarstvo naše županije. Po podacima smo vodeća županija, prvi po izdvajanjima iz Proračuna, 3,68 posto iz Proračuna se izdvaja u gospodarstvo. Najbolja županija od svih županija i to je nešto što daje nadu da će ovo gospodarstvo, da će i ova zona Lekenik privući veliki broj poduzetnika. Danas smo razgovarali sa nekoliko njih. Što se tiče županije mi smo spremni i oko izdavanja građevinskih dozvola. To je prioritet broj jedan, kada neki gospodarstvenik podnese zahtjev za izdavanje lokacijske ili građevinske dozvole to se rješava promptno“, rekao je Žinić.

U sklopu drugih Dana poduzetništva Općine Lekenik svi okupljeni imali su priliku pogledati prezentaciju Poslovne zone Lekenik-Marof te se upoznati s poduzetnicima i gospodarstvenim djelatnostima u zoni. Također, bilo je govora o modelima i mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova, kao što je bilo govora o tržištu rada, ponudi i potražnji radne snage, ali je bilo riječi i o elektroenergetskoj mreži.

Foto: SMŽ

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X