minkulmag

U Ministarstvu kulture i medija održan koordinacijski sastanak o obnovi kulturne baštine

ZAGREB/PETRINJA – Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održala je u Zagrebu koordinacijski sastanak o provedbi korištenja sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu potresom stradale kulturne baštine na području Banovine. Obuljen Koržinek je na sastanku podsjetila na ključne aktivnosti koje je to Ministarstvo poduzelo od potresa do danas.

Na sastanku je bila i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes. Naime, Grad Petrinja je na obnovi kulturne baštine iz Fonda solidarnosti ugovorila gotovo 39 milijuna kuna. „Cilj sastanka je bio da direktno iskomuniciramo koji su problemi na terenu koji usporavaju procese i da iznađemo rješenja i zapravo ono što ne možemo mi na nižim razinama, da se možda podigne na više razine kako bismo još više ubrzali postupke. Više-manje sve ide svojim tijekom, projektiranja su u tijeku, na nekim građevinama će uskoro krenuti radovi. Veliki dio je još uvijek u projektiranju, ali ipak se pomičemo po tom pitanju. Veselimo se obnovi i radovima u centru grada“, kazala je Komes.

Kako su istaknuli iz Ministarstva kulture i medija, glavni cilj koordinacije bio je utvrditi stvarno stanje svih projekata čija je konstrukcijska obnova ugovorena sredstvima Fonda solidarnosti, te je zaključeno kako se provedba obnove odvija stabilno i u skladu s očekivanjima. Gradonačelnica Komes ističe kako Petrinja itekako ima podršku Ministarstva kulture i medija.

„Imamo snažnu podršku od početka, odnosno od razdoblja nakon potresa. Ministarstvo je odlučilo ipak zadržati onaj stari izgled jezgre grada Petrinje. Te zgrade su sve mahom nacionalno blago, nacionalno bogatstvo i vjerujem da uskoro, kada to obnovimo, da ćemo zaista biti ponosni na ono što imamo u Petrinji kao što se mnogi svjetski gradovi diče svojom kulturnom baštinom i da ćemo i mi imati pokazati što i turistima koji budu dolazili. Osim te kulturne baštine, koja se u ovom trenutku financira iz određenih izvora, svi su iznijeli probleme, odnosno određene zgrade koje nisu ušle u financiranja aktualnih fondova i Ministarstvo je odlučilo razmotriti i neke druge zgrade. Vidjet ćemo da se proširi taj raspon obnove kulturnih dobara“, kazala je Komes.

Ministrica Obuljen Koržinek ponovno je pozvala na otvorenu komunikaciju te na detektiranje eventualnih poteškoća kako bi se one na vrijeme mogle otkloniti i povući sva ugovorena sredstva iz Fonda solidarnosti.  Na kraju je dogovoreno da će se sljedeći koordinacijski sastanak održati u istom sastavu za mjesec dana s ciljem praćenja dinamike korištenja sredstava Fonda solidarnosti.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X