Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
italijamoscenica30044

U modularno stambeno naselje u Mošćenici u konačnici će biti smješteni pacijenti

PETRINJA – Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje vijećnici su raspravljali o prijedlog Odluke o prestanku važenja Odluke o davanju na privremeno korištenje i upravljanje nekretnine u vlasništvu Grada Petrinje u naselju Mošćenica kao i o prijedlogu Odluke o davanju na privremeno korištenje i upravljanje navedene nekretnine Sisačko-moslavačkoj županiji za potrebe zdravstvene i palijativne skrbi, o čemu je više rekla Kata Rupčić, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj i imovinu.

„Dakle riječ je o čestici koja se nalazi u Poslovnoj zoni Mošćenica-Poljana, takozvano talijansko naselje, odnosno prostor koji je na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća dan na upravljanje Domu za starije i nemoćne, s obzirom su oni pronašli drugi adekvatan prostor za svoje korisnike“, rekla je Rupčić.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes dodatno je pojasnila ovu Odluku. „Tu smo česticu dali na molbu Županije za potrebe Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja na prošloj sjednici, međutim Županija, odnosno nadležna tijela koja utvrđuju i uvjete i ostale okolnosti pronašli su adekvatniji smještaj za korisnike Doma dok se Dom ne obnovi, a zamolili su da im damo na raspolaganje u svrhu zbrinjavanja u segmentu zdravstva i socijalne skrbi kako bi riješili problem naše Bolnice, odnosno Bolnice na području Petrinje koja je oštećena u potresu i tamošnji bolesnici nisu u adekvatnim uvjetima i u sisačkoj Bolnici su također iznađena razna mjesta za njihov smještaj i zamolili su ukoliko možemo kao Gradsko vijeće, kao Grad dati na raspolaganje ove stambene prostore kako bi se Bolnica rasteretila i plućni bolesnici bili raspoređeni na ovaj način u stambeno naselje za koje će se naravno također prilagoditi smještaj sukladno pravilima struke“, pojasnila je Komes.

Vijećnik Jasenko Krovinović je pitao po čemu je prostor u Šašu, gdje bi trebali biti smješteni umirovljenici iz našeg petrinjskog Doma adekvatniji od modularnog naselja u Mošćenici, a također je podsjetio gradonačelnicu na obećanja kako će zgrada Doma biti prva obnovljena zgrada javne namjene u našem gradu.

„Što se tiče obnove Doma također sam u najboljoj namjeri pokrenula postupak izrade projektne dokumentacije i usprkos tome što brojni naši sugrađani govore kako sam govorila da će biti prvi obnovljeni objekt, ja sam govorila samo da je prvi objekt javne namjene za kojeg je pokrenuta obnova. Ne znam u kojoj je točno fazi, ali jedan dio Doma je pri kraju i nadam se da će barem taj dio Doma biti uskoro pušten u funkciju kako bi se barem dio korisnika vratio u Dom u Petrinju“, odgovorila je Komes.

Također je istaknula kako se u navedeni Dom puno godina nije ulagalo na adekvatan način, što će sada biti učinjeno. „Što se tiče adekvatnosti prostora, u to neću ulaziti. Za to je nadležan Upravni odjel unutar Županije i oni su izašli na teren kada su gledali prostor takozvanog talijanskog naselja za, idemo reći, prihvat korisnika trebalo je jako puno investirati. Pretpostavljam da je Županija razmatrala više mogućnosti i pronašla određeno rješenje i uopće ne sumnjam da će ispoštovati sve uvjete koji su potrebni za bilo koju ustanovu, odnosno prostor vlasnika privatnog ili javnog, koji bi htio otvoriti takvu jednu ustanovu. Svi moraju imati jednake uvjete kako bi mogli osobe starije i nemoćne prihvatiti njihovo smještanje u određeni prostor. I sigurna sam da će to i u prostoru koji je namijenjen sada za naše umirovljenike biti adekvatan i sukladan svim propisima koji to zahtijevaju“, rekla je Komes.

Vijećnik Robert Groza je konstatirao sljedeće : Kontejnersko naselje nije dobro za umirovljenike, ali je dobro za bolesnike. Gradonačelnica Komes je istaknula kako ta konstatacija ne stoji te je još jednom ponovila kako će se za potrebe Bolnice ispoštovati svi uvjeti koji su potrebni i kako bi sve bilo sukladno standardima zdravstvene skrbi. Vijećnik Nenad Radošević je predložio da se Županiji, ako im se već daje na korištenje navedeni objekt, postave i obveze, kao što je istaknuo da smatra da nas je po ovom pitanju Županija izigrala i nije nas ozbiljno doživjela kao partnera. Gradonačelnica Komes je rekla da se ne bi s time složila te podsjeća što je sve županija do sada učinila u našem gradu, a što je u njihovoj ingerenciji.

Vijećnik Jasenko Krovinović je pitao uz koja jamstva navedeni prostor dajemo Županiji za potrebe sisačke Bolnice, dok je vijećnica Svjetlana Lazić pitala znamo li konkretno za što dajemo taj prostor Županiji.

„U ovom trenutku nisu ostvareni svi uvjeti kako bi se bolesnici mogli prihvatiti, odnosno smjestiti u taj objekt. Treba poduzeti još određene radnje kako bi se ti minimalni tehnički uvjeti zadovoljili. Razgovarala sam osobno s ravnateljem sisačke Bolnice i zaista je riječ i sama sam željela potvrdu, dakle da se radi o smještaju bolesnika, radi se o plućnim bolesnicima i o palijativnoj skrbi. Objekt će biti namijenjen i za jedne i za druge tipove bolesti, odnosno potrebe zdravstvene skrbi“, rekla je Komes te dodaje kako ima obećanje župana Ivana Celjaka da će petrinjska Bolnica biti obnovljena, kao što je istaknula da će inzistirati da ta Bolnica ostane u Petrinji. U konačnici, obje odluke su usvojene jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X