moscenica-21

U Mošćenici obilježeno sjećanje na 21. rujna kada je okupirana Petrinja

MOŠĆENICA – U sklopu petrinjskih rujanskih “Dana sjećanja“, a u spomen na 21. rujna kada je okupirana Petrinja, u Mošćenici, na prvoj crti obrane u Domovinskom ratu služena je sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve, te su položene svijeće kod spomen obilježja (kapela Sv. Jakova, spomenik puk. Predragu Matanoviću, raspelo u Poslovnoj zoni, spomen obilježja kod Mjesnog odbora) u tom petrinjskom prigradskom naselju.

Svetu misu i molitvu kod spomen obilježja predvodio je vlč. Damir Ceković, upravitelj župe Preobraženja Gospodnjeg, a na obilježavanju je bio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović: „Kada se sjetimo tih dana onda je normalno da i sjećanje i sve što prolazi kroz sjećanje, u stvari prolaze slike tih mladih ljudi, hrvatski branitelji, borci, svi oni koji su ostali sakati. Sada kada gledamo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, nestalih, civilnih žrtava, ali i onih koji su poginuli poslije Oluje u svojim ulicama gdje su napravili korak više u minskim poljima, to je prestrašno, to su ljudske tragedije, to su ljudske sudbine, to je ustvari neopisivo i sjećanja koja će se uvijek vraćati nazad i koja će uvijek biti prisutna.“

Dodao je i kako je normalno da treba stvarati senzibilitet i da bi i drugi ljudi trebali više obilježavati i biti uz te hrvatske branitelje koji su živi i njihove obitelji. Na tome treba, kako je naglasio, poraditi da Domovinski rat i sve ono što je rađeno ne bi otišao samo naglo u zaborav.

Temeljem toga istaknuo je kako se uvijek treba sjetiti naših heroja, pukovnika Predraga Matanovića, Bože Martana, Stjepana Grgca i ostalih, te je najavio nove sadržaje u Mošćenici: „Nadam se da ćemo ovdje napraviti u slijedećoj godini „Spomen zid“ na koji ćemo staviti fotografije s godinom rođenja i godinom pogibije svih hrvatskih branitelja i neka taj „Spomen zid“, na Trgu hrvatskih braniteljica, bude u spomen i na sjećanje i koji mora ovjekovječiti Mošćenicu kao prvu liniju organiziranosti i položaja i prve crte obrane. Također, kada sada pogledamo našu kapelicu, ona je tu i kada pogledamo sve one koji su je 6. prosinca htjeli uništiti uz pomoć armije koja je avionima granatirala tu našu kapelicu koju su htjeli zbrisati.“

Zapitao se i od kuda im pamet, zar su mislili da će nam zabraniti i da nećemo obići svoja petrinjska groblja, da ćemo zaboraviti na svoje djedove. Nisu nam dozvolili da se na Sve svete poklonimo mrtvima jer su mislili da ćemo mi to zaboraviti i da se nećemo vratiti. E, grdno su se prevarili.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X