Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
švendanaslov

U nedjeljnoj „Dijagnozi“ bilo je riječi o prehrani kod metaboličkog sindroma

Tema nedjeljne „Dijagnoze“ bila je prehrana kod metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom je skupina, odnosno kombinacija metaboličkih poremećaja koji uključuju poremećaj regulacije masti u tijelu, visoku razinu kolesterola, inzulinsku rezistenciju, povišeni krvni tlak i trbušni tip debljine (nakupljanje masnog tkiva u području trbuha). Bolesnici koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa tip II. Smatra se da sve većoj učestalosti metaboličkog sindroma pridonose neredovita i nepravilna prehrana, neaktivnost, nedostatak sna i izloženost stresu.

Predavanje o metaboličkom sindromu i prehrani za kojom bi trebalo posegnuti u njegovoj regulaciji, prošli je tjedan, u sklopu Nutri kluba projekta „Godine nisu važne“ koji provodi Udruga „Naš život“ Petrinja, održala magistra nutricionizma, fitoterapeutkinja Irena Švenda, voditeljica Savjetovališta o prehrani i debljini i voditeljica Artha centra za nutricionizam i zdravlje iz Zagreba. Naglaske iz tog predavanja, prenijeli smo u nedjeljnoj Dijagnozi.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X