Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
drenčinapožarnaslov

U Novoj Drenčini požar otvorenog prostora izazvan vjerojatno spaljivanjem biljnog raslinja

NOVA DRENČINA – U Novoj Drenčini u tijeku je gašenje požara otvorenog prostora, u kojem gori biljno raslinje. Na terenu su djelatnici JVP Petrinja koji su dojavu o požaru dobili u 18:01 sati.

Do požara otvorenog prostora došlo je vjerojatno prilikom nekontroliranog  spaljivanja biljnog otpada, a nošena vjetrom, vatra se proširila u dužini od tristotinjak metara. Kuće nisu bile ugrožene. Požar je ugašen oko 23 sata. Na terenu je bilo 8 djelatnika JVP Petrinja s 3 vozila.

Vatrogasci na terenu i ovom su prilikom apelirali na građane da biljni otpad ne spaljuju za vjetrovita vremena te upozorili da je tijekom spaljivanja potrebna stalna nazočnost izvršitelja spaljivanja s priručnom opremom za gašenje požara, sve do potpunog završetka procesa gorenja.

S tim  u vezi, podsjećamo i na ovogodišnji apel Hrvatske vatrogasne zajednice „Spriječimo požare“:

„Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za  građane.

Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira.

Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

Prije nego se odlučite na spaljivanje, poslušajte ove savjete vatrogasaca:

vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.

biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima

prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara

pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.

ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja

osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi

apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad

sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva) te postupati u skladu s uputama.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192″, poručuje Hrvatska vatrogasna zajednica.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X