Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
nekaranepostanuožiljcinaslov

U Petrinji obilježen početak kampanje “Neka rane postanu samo ožiljci”

PETRINJA – Kreativnom radionicom na kojoj su pod vodstvom fotografa i ambasadora projekta Damira Hoyke, mali Petrinjci, učenici Osnovne škole “Mate Lovraka” jedno stablo u gradskom parku obojali u žuto – boju nade i oporavka, danas je službeno počela donacijska kampanja “Neka rane postanu samo ožiljci” – psihosocijalna podrška djeci i roditeljima Banovine. Cilj kampanje je pomoći zacijeliti rane, olakšati proživljene traume i vratiti osmijeh i nadu djeci i roditeljima na područjima pogođenim nedavnim potresima.

Kampanju je pokrenula najstarija organizacija za djecu u Republici Hrvatskoj – Savez društava “Naša djeca” Hrvatske zajedno s partnerima iz Centra za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno”, uz podršku već spomenutog ambasadora ovog projekta, poznatog fotografa Damira Hoyke. Dvije partnerske organizacije koje su udružile snage u ovoj kampanji, današnjom kreativnom radionicom simbolično su označile početak prikupljanja sredstava koja će omogućiti nastavak rada stručnjacima na terenu, na području Banovine. Sredstvima koja će se prikupljati putem kampanje, kroz radionice psihosocijalne podrške i kreativne aktivnosti planira se osigurati psihološku pomoć za 650 djece i roditelja na području Banovine.

Sudionicama kampanje dobrodošlicu u Petrinju poželjela je Martina Boltužić Dževerlija, predsjednica Društva “Naša djeca” Petrinja: “Danas nam i službeno započinje kampanja “Neka rane postanu samo ožiljci”. U organizaciji i provedbi ove kampanje, u pomoć su nam priskočili naš prijatelj Damir Hoyka, vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska sa svojim načelnikom Miroslavom Golubom i učenici Osnovne škole “Mate Lovraka”, pa im svima zahvaljujemo – djeci, njihovim roditeljima i učiteljicama i ravnateljici. Drago nam je da ova jedna krasna priča kreće baš danas i baš iz našeg parka u Petrinji. Računamo da će ova kampanja bojom nade, radosti i vjere u oporavak koji svi željno iščekujemo obojati cijelo naše područje. Kampanja “Neka rane postanu samo ožiljci” je zamišljena s ciljem pružanja psihosocijalne pomoći djeci i roditeljima. Pomoć je ključna i jako je važno da ju stručnjaci odrade sada kako se posljedice ne bi “vukle” još neki duži period”, kazala je predsjednica DND-a Petrinja, Martina Boltužić Dževerlija.

Katarina Milković, predsjednica Programskog odbora za filantropiju i donacije, humanitarne akcije i kampanje za djecu Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske pozvala je donatore da podrže ovu hvalevrijednu akciju: “Danas smo u Petrinji kako bi obilježili početak hvalevrijedne akcije koja će se pod nazivom “Neka rane postanu samo ožiljci”, provoditi do rujna 2021. godine na području gradova Gline, Petrinje, Siska i Hrvatske Kostajnice na inicijativu Saveza društava “Naša djeca”, a u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno”. Sredstva koja ćemo prikupljati do 15. svibnja 2021. godine, prikupljat će se u svrhu provedbe kako individualnih tako i grupnih radionica, a s ciljem psihosocijalne podrške djeci i roditeljima potresom pogođenih područja. Pozivam ljude dobre volje da svojim prilozima postanu – kako reče naša Snježana iz Saveza društava “Naša djeca” – “ranobranioci”, ja bih rekla: “ranovidaoci” i na taj način pomognu vidati i zavidati rane na srcima najmlađih žitelja Banovine i njihovih roditelja”.

Svima koji su se pridružili kampanji “Neka rane postanu samo ožiljci” i svima koji će ju podržati, zahvalila je i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske: “Zašto smo danas ovdje? Vi ćete zajedno s fotografom Damirom Hoykom i sa svima nama obojati ovo drvo u žutu boju nade, a time ćemo poslati snažnu poruku svima koji nas gledaju i koji će nas pratiti putem društvenih mreža i putem donacijskog linka da doniraju sredstva kako bi u sljedećih nekoliko mjeseci naši prijatelji – stručni timovi iz Centra “Rastimo zajedno” i naši kreativni timovi iz društava “Naša djeca” iz cijele Hrvatske mogli dolaziti k vama i u Petrinju i u Glinu i u Sisak i u Hrvatsku Kostajnicu i Lekenik i držati zanimljive radionice za vas i vaše roditelje. Zašto?  Zato da vam pomognemo da nekako zajedno premostimo ove i za vas teške trenutke koji su bili uzrokovani potresom i da pošaljemo poruku da je ispred nas svih jedna jedna zajednička, svjetlija budućnost. Zato smo ovdje svi danas zajedno. Zahvaljujem svima koji su sudionici ove kampanje i zahvaljujem svakome onome tko će izdvojiti bilo koju kunu da stručni i kreativni timovi što više budu na Banovini zajedno s djecom i roditeljima”, kazala je Krpes.

U Petrinji je danas bila i Branka Starc, koordinatorica programa “Rastimo zajedno” iz istoimenog Centra za podršku roditeljstvu: “Mislim da je sada najvažnije reći da su se naše voditeljice vrlo spremno odazvale da dođu na Banovinu i bile su već u šest dječjih vrtića. Puno su razgovarale s odgojiteljima i drugim djelatnicima vrtića upravo zato da znaju kako s djecom razgovarati o potresu, kako im pomoći, kako djeci objasniti što je potres, kako im objasniti zašto se osjećaju tako kako se osjećaju i da im pomognu, ako ubuduće dođu neki novi potresi, da im bude lakše, da budu spremni kroz vježbe evakuacije i slično. Nastavit ćemo i dalje. Sad ćemo se više obratiti djeci i njihovim roditeljima”, najavila je Starc.

Ambasador ovog projekta, fotograf Damir Hoyka osmislio je noseće vizuale kampanje. Glavni vizual je onaj na kojem djeca iz Petrinje, Ema i Jakov, simbolično grade novi grad. Dječjim rukama novoizgrađena žuta kula simbolizira pojam nade i obnovljenog porušenog života, kako materijalnog tako i emotivnog. Poruka je to da se život treba nastaviti, a da stanovnicima potresom pogođenog područja treba pružiti podršku i nadu.

Foto by Damir Hoyka: Vizual kampanje Neka rane postanu samo ožiljci 

“Iz Društva “Naša djeca” Hrvatske kontaktirali su me prije nekakvih mjesec dana i zamolili me ako im mogu pomoći u smislu da se napravi jedan projekt koji će skrenuti pozornost na to što se u Petrinji dogodilo i da se skrene pozornost na to da bi trebalo donacijama potpomoći roditelje i njihovu djecu. Jasno da sam se odazvao, bila mi je na neki način čast što su odabrali mene i poklonili mi povjerenje da ću ja biti taj koji će im možda najbolje iskomunicirati njihove ideje kroz fotografiju. Nakon “brainstorminga” iskristalizirali smo te tri ideje. Dvije smo realizirali prije tri tjedna, a danas ćemo realizirati treću fotografiju. To je fotografija drveta koje će biti obojano u žutu boju. Žutu boju odabrao sam kao boju optimizma, kao boju nade. To stablo bit će fotografirano ispred ruševne zgrade, gdje ruševina u pozadini ustvari oslikava stanje koje je – stanje nakon elementarne nepogode, ali je drvo to koje daje nadu. Ono će nastaviti rasti i ono će jednostavno nadići sve te probleme. U tom smislu nekako se i sugerira tom fotografijom da i poslije teških vremena život ide dalje i razvit će se. I ne samo da će taj život izrasti ponovo, nego će vrlo vjerojatno i nadrasti ono što je inače bilo zamišljeno  za taj život da se sve ovo nije dogodilo. Na svojoj koži sam imao priliku osjetiti da kad ti se dogodi nešto što ti se inicijalno čini loše, to te potakne da napraviš nešto što je puno bolje nego što bi se ikada  usudio ići raditi da nije bilo tog lošeg djela. Tako da svaku nevolju treba percipirati kao nekakav izazov i nekakvu šansu da se čovjek još više razvije i napravi nešto što mu se do jučer činilo nemoguće”, ispričao je Damir Hoyka koji se s petrinjskim osnovcima “bacio” na posao oslikavanja stabla.

Stablo su prethodno za bojanje pripremili vatrogasci iz JVP Grada Siska obloživši ga prozirnom folijom, a s puno žara obojali su ga učenici trećih razreda Osnovne škole “Mate Lovraka”.

“Mi inače surađujemo s Društvom “Naša djeca” Petrinje i rado smo se odazvali pozivu da danas dođemo ovdje. Ovdje je 3.a razred s učiteljicom Ljiljanom Sigur – oni su nam inače sudjelovali u svim radionicama u Područnoj školi u Češkom selu. Vrlo smo aktivni – ova djeca od 12. siječnja  koriste školski prostor za različite radionice i sad su jedva dočekali da sudjeluju u nečem novom, da promoviraju život u Petrinji”, rekla je ravnateljica Osnovne škole “Mate Lovraka” Petrinja Ankica Krnjajić Magdić.

Jedan od sudionika današnje radionice bio je i Ante, učenik trećeg razreda Osnovne škole “Mate Lovraka” Petrinja: “Danas smo kistovima farbali drvo u žutu boju zato što je to simbol slikanja i nade. Sad još ovi ostali farbaju, a ja sam već gotov, pa sam se došao obući. Ma nije uopće bilo teško, bilo je zabavno”, ispričao je nakon obavljenog posla Ante koji je, nažalost, kao i mnogi njegovi vršnjaci doživio iskustvo potresa u Petrinji.

“Pa, loše je bilo. Meni je kuća dosta nastradala, pa sam se sad u Sisak preselio i dosta mi je žao zbog toga, ali valjda ćemo se vratiti”, kaže ovaj mali Petrinjac.

“Djeca i roditelji s područja Banovine susreću se s posljedicama proživljenih trauma, ali i velikih materijalnih gubitaka te svakodnevno proživljavaju egzistencijalni strah koji uključuje sva ona pitanja kako i kada se vratiti normalnom životu. Strah od ponovnih potresa još uvijek je prisutan. Roditelji su zabrinuti kako obnoviti razrušene domove, ali i živote, kako normalno funkcionirati i zadržati svoje poslove. Djeca se susreću s posljedicama trauma kao što su: strah od odvajanja od roditelja, povučenost, nemogućnost igranja s vršnjacima, tuga, anksioznost kao i psihosomatske reakcije u obliku mučnina, glavobolja, nesanica. Program pomoći i podrške za roditelje i djecu “Neka rane postanu samo ožiljci” za cilj ima upravo ublažavanje ovakvih rana”, poručuju organizatori kampanje – Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Centar za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno”.

Sve informacije za donatore mogu se pronaći na web stranici Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X