U Petrinjskoj kući zdravlja obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja U Petrinjskoj kući zdravlja obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja
PETRINJA – Svjetski dan oralnog zdravlja (20.ožujka) već danas je obilježen u Petrinjskoj kući zdravlja. Kako se zdrave navike najbolje i najlakše usvajaju već... U Petrinjskoj kući zdravlja obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja

PETRINJA – Svjetski dan oralnog zdravlja (20.ožujka) već danas je obilježen u Petrinjskoj kući zdravlja.

Kako se zdrave navike najbolje i najlakše usvajaju već u djetinjstvu, upravo za djecu predškolske dobi, mališane iz Dječjeg vrtića „Petrinjčica“, Petrinjska kuća zdravlja je u suradnji sa stomatologinjom Petrom Nol, doktoricom dentalne medicine i Učilištem“ Ambitio“ iz Zagreba organizirala edukativne radionice o zdravlju i pravilnom pranju zubi.

„Danas u Petrinjskoj kući zdravlja imamo jedno veselo društvo iz Dječjeg vrtića Petrinjčica – šezdesetak mališana koji su nas posjetili u tri grupe sa svojim tetama. Već je poznato da je Petrinjska kuća zdravlja promotor zdravlja u Petrinji, a rekla bih i šire, a u sklopu tih aktivnosti posebna pažnja se pridaje najmlađima. U sklopu toga je i ova današnja, specifična edukacija, primjenjiva upravo za ove najmlađe skupine, jer računamo da ono što djeca nauče u ovoj dobi, da će to itekako obilježiti njihovo daljnje ponašanje i njihovu brigu o zdravlju, a danas evo govorimo o zdravlju oralne šupljine i o zdravlju zubi“, rekla je prim. Marina Kovač, dr.med., koordinatorica zdravstvenih projekata u Gradu Petrinji.

U sklopu radionice, mališanima je prikazan kratki edukativni film, nakon kojeg su o zdravlju i higijeni zubića porazgovarali s „tetom zubaricom“, petrinjskom stomatologinjom Petrom Nol.

„Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja organizirali smo ovu akciju pranja i četkanja zubi s vrtićkim grupama gdje učimo djecu i darivamo ih četkicama koje smo dobili preko Učilišta Ambitio. To je jedna lijepa akcija i lijepa gesta. Inače, djeca su danas osviještena i puno znaju o higijeni. Danas malo s njima uvježbavamo pravilnu tehniku četkanja zubi i prolazimo kroz osnove higijene koje će im trebati za cijeli život. Mi inače radimo preventivu u ordinacijama, ali ovo je isto tako lijep način da se malo posvetimo toj našoj „najzahtjevnijoj“populaciji koja treba puno pažnje. Uz malo truda, sve se ovo savlada za tri minute“, rekla je doktorica Nol.

Nakon razgovora u kojem su pokazali kako oni već puno toga znaju, mališanima su podijeljene četkice za zube. Kako se pravilno četkaju zubi, zajedno s doktoricom Nol, objasnila im je Dijana Didak, prvostupnica sestrinstva, inače predavačica na Učilištu Ambitio.

„Učilište Ambitio je u ovom slučaju dalo svoj doprinos kroz donaciju četkica i nastojanje da uz potporu lokalne zajednice promoviramo oralno zdravlje na ovom području, odnosno da osvijestimo važnost oralnog zdravlja za zdravlje čitavog organizma i da senzibiliziramo djecu na to. Ono što bi dobro došlo u budućnosti je da u tu priču uključimo i roditelje“, rekla je Didak.

Alen Stranjik, ravnatelj Učilišta Ambitio kaže kako su ovakve akcije dosad provodili uglavnom u Zagrebu.

„Ovo je prvi put da smo izašli malo izvan Zagreba i nećemo stati na tome. Inače, Učilište Ambitio već desetak godina obrazuje dentalne asistente, a njihova primarna zadaća i ključni posao je upravo promocija oralnog zdravlja. S obzirom na Svjetski dan oralnog zdravlja, vidjeli smo našu obvezu da i na najmlađe prenesemo svijest o tome da odmalena moraju brinuti o svojim zubima kako bi ih sačuvali za cijeli život.“

Trenutna slika oralnog zdravlja u Hrvatskoj nije baš sjajna.

„S obzirom na KEP indeks kojim se mjeri kvarljivost, odnosno karijes u zubima, Hrvatska jako loše stoji u odnosu na zapadne europske zemlje. Zapravo smo pri dnu po tom KEP indeksu i moramo dosta raditi na tome. Zašto je tako? Vjerojatno je to posljedica izbacivanja stomatologije iz primarne zdravstvene zaštite, kada se počelo manje računa voditi i o najmlađima. Upravo ovakva akcija sigurno doprinosi tome da se vratimo negdje među te europske zemlje koje su daleko više svjesne da je oralno zdravlje bitno i da o njemu treba voditi računa odmalena. Zbog toga ovakve akcije treba što više poticati i zato smo se i mi uključili i uključivat ćemo se i u budućnosti“, kazao je Stranjik. Briga o oralnoj higijeni i zdravlju, dodao je, nije važna samo u dječjoj dobi. Itekako je važna tijekom cijelog života.

„Nije manje važno da i odrasli svakodnevno brinu o higijeni svoje usne šupljine. Savjet bi bio: četkati, prati zube svakodnevno, ne samo jedanput dnevno, nego nakon svakog obroka ako je to moguće. Treba izbjegavati zaslađene napitke i prednost dati vodi i naravno redovito ići na preglede, kontrole kod stomatologa, doktora dentalne medicine. Oni će utvrditi ima li potrebe za nekakvim zahvatima kako bi se poboljšalo zdravlje zubi. Znamo da je probavljanje hrane važno za naš organizam i da zdravlje cijelog našeg tijela ovisi o tome kako konzumiramo hranu, a zubi su tu najvažniji. Oni su taj prvi ulaz o kojem ovisi kako ćemo zaista hranu unijeti u naš organizam. Zato bi poruka odraslima bila: brinite o svojim zubima, odite doktoru dentalne medicine, neka pogleda, neka i ne nađe ništa, ali ako nađe, neka na vrijeme napravi ono što mora“, poručio je Alen Stranjik, ravnatelj Učilišta „Ambitio“.

Obilježavanju Svjetskog dana oralnog zdravlja pridružio se i  Nutricionistički klub Petrinjske kuće zdravlja koji je za ovu priliku  složio jedan mali zdravi stol „Zdravo, a slatko“. Što se na tom stolu našlo, otkrila je Marina Kušan Hadžić, predsjednica Centra „Humanika“.

„Pokušali smo složiti recepture bez šećera, pa tako imamo lollipope bez šećera i muffine bez šećera. Na neki način to je i apel roditeljima, a odmah ću naglasiti kako sve recepture za današnje slastice bez šećera mogu naći na humanika.wiksite.com tako da ih mogu probati i sami napraviti. Inače, dječica su za ručak odnijela svatko po jedan poklon tih slatkiša bez šećera, koji će čuvati njihove zube“, rekla je Kušan Hadžić.

Osim paketića slatkiša bez šećera, vrtićanci su sa sobom ponijeli i nove četkice za zube koje im je darovalo Učilište „Ambitio“. Ono što je najvažnije, ponijeli su pouku da je zubiće važno redovito prati svaki dan, ako ne želimo da ih „popaju zločesti karijesi Gric i Grec“.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.