kupa1314

Potražite novi dvobroj časopisa “Kupa”

PETRINJA – Ovih dana iz tiska je izašao novi dvobroj 13/14 jedinog petrinjskog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu naziva “Kupa”. Ovaj dvobroj u najvećem je dijelu posvećen posljedicama razornog potresa koji je 29.prosinca prošle godine uništio naš grad, ali isto tako i znatan dio Siska, Gline te drugih sela i gradova.

Akademik Zvonimir Mrkonjić i pjesnik Miroslav Kirin objavljuju tekstove inspirirane rušilačkim posljedicama potresa, a izdavač Boris Vrga tekstualno-vizualni prilog pod nazivom “Umiranje kuće u 20 slika”. O stradanju Muzeja Sisak i oštećenjima njegove građe izazvane potresom piše njegov ravnatelj Vlatko Čakširan.

Esej o herostratskom čitanju Miroslava Krleže objavljuje nekadašnji profesor petrinjskog Učiteljskog fakulteta Dušan Rapo, a do sada najopsežniju studiju, punu nepoznatih činjenica o crkvi svete Katarine iz Majdanaca, povjesničar umjetnosti Marko Miljanović. O plovidbi Savom i Kupom piše umirovljeni kapetan riječne plovidbe Zvonimir Simić, a o jedrenju Kupom Davor Salopek.

Izuzetno je intrigantan, otvoren razgovor koji s Grozdanom Bogdanić Wichterle o njezinom ljubavnom odnosu s jednim od najvećih hrvatskih pjesnika Josipom Severom vodi Boris Vrga. Vrga je i autor teksta o malo poznatim Severovim petrinjskim danima.

U rubrici “Kupski svjetionici” prikazan je život i djelovanje Petrinjca Otona Kučere. Uz opširan osvrt Miroslava Mićanovića na mnogo hvaljenu „Banijsku književnu antologiju“, u ovom dvobroju mnogu se pročitati prozni i pjesnički prilozi Josipa Stanića Staniosa, Bogdana Arnautovića, Saše Rajkovića, Marina Kosa, Dražena Vučića i Vida Bešlića.

Ovaj više nego zanimljiv, prilozima bogat dvobroj „Kupe“ možete nabaviti u Turističkoj zajednici grada Petrinje u Ulici Josipa Nemeca 15.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X