U prva dva mjeseca ove godine na županijskim prometnicama 10% prometnih nesreća više nego prošle godine U prva dva mjeseca ove godine na županijskim prometnicama 10% prometnih nesreća više nego prošle godine
SISAK – Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u prostorijama ove Policijske uprave, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Ivica Solomun govorio je o stanju sigurnosti... U prva dva mjeseca ove godine na županijskim prometnicama 10% prometnih nesreća više nego prošle godine

SISAK – Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u prostorijama ove Policijske uprave, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Ivica Solomun govorio je o stanju sigurnosti u prometu na našem području, iznijevši statističke pokazatelje prometnih nesreća i njihovih posljedica u prva dva mjeseca ove godine, s osvrtom na proteklu 2018. godinu.

Na prometnicama se u prva dva mjeseca ove godine dogodilo 219 prometnih nesreća, što je za 10,1% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada se dogodilo 199 prometnih nesreća.
Dogodila se jedna prometna nesreća s poginulom osobom (na području Siska), što je za dvije nesreće ili 66,7% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada su se dogodile tri ovakve prometne nesreće.
Evidentirano je 58 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, odnosno isto kao u prva dva mjeseca prošle godine, a s materijalnom štetom se dogodilo 160 prometnih nesreća, odnosno 15,9% više nego u prva dva mjeseca 2018. godine, kada se dogodilo 138 takvih nesreća.
Najviše prometnih nesreća evidentirano je na području Siska – 92, zatim na području Kutine 51, na području Novske 23, Petrinje 22, Hrvatske Kostajnice 11, deset na području Gline, šest na području Gvozda te po dvije na području Sunje i Dvora.

U prometnim nesrećama je smrtno stradala jedna osoba, što je za dvije osobe ili 66,7% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada su smrtno stradale tri osobe.
Teške tjelesne ozljede zadobilo je 15 osoba, što je za osam osoba ili 114,3% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je teže ozlijeđeno sedam osoba, a lakše tjelesne ozljede zadobilo je 60 osoba, što je za 16 osoba ili 21,1% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada je lakše ozlijeđeno 76 osoba.

Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo sudara vozila u pokretu (112), zatim slijetanja vozila s ceste (59), udara vozila u parkirano vozilo (16), udara vozila u objekt (13), itd.
Okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama u 68 slučajeva bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku, zatim nepoštivanje prednosti prolaska u 22 slučaja, nepropisna vožnja unazad u 15 slučajeva, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno skretanje u po 13 slučajeva, nepropisno mimoilaženje u devet slučajeva, nepropisno pretjecanje u šest slučajeva, nepropisna brzina, zakašnjelo uočavanje opasnosti i nepropisno okretanje u po tri slučaja, itd.

U prometnim nesrećama u prva dva mjeseca ove godine pod utjecajem alkohola sudjelovao je 41 sudionik ili 8,7% od ukupnog broja sudionika, a u istom prošlogodišnjem razdoblju u prometnim nesrećama je sudjelovalo 35 alkoholiziranih sudionika ili 7,7 %.

U prva dva mjeseca 2019. godine na našem području evidentirana su ukupno 6.554 prekršaja u cestovnom prometu, dok je u istom razdoblju 2018. godine evidentirano 6.545 prekršaja. Najviše ovakvih prekršaja je evidentirano na područjima dviju prometnih policijskih postaja, i to Kutine – 1907 i Siska – 1514 prekršaja.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.