Share on facebook
Share on twitter
petrinjski

U sklopu „Dana sjećanja“ održani tradicionalni 15. petrinjski sportski susreti branitelja

PETRINJA – U sklopu petrinjskih rujanskih „Dana sjećanja“, u organizaciji petrinjske HVIDR-e, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Sisačko-moslavačka županije, Grada Petrinje i Petrinjskog sportskog saveza, održani su tradicionalni 15. petrinjski sportski susreti branitelja.

Počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ministarstava obrane i hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i Petrinjskog sportskog saveza  kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i osloboditeljima Petrinje, gdje je molitvu predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić, dušebrižnik hrvatskih branitelja, a nastavljeno u vojarni „Zrin“.

U ime organizatora sve je pozdravio Antun Pintar, predsjednik petrinjske HVIDR-e, dok se u ime Grada Petrinje obratila Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika: „Evo nas na 15. petrinjskim sportskim susretima branitelja koje smo počeli na najbolji mogući način, odavanjem počasti, molitvom i zahvalnošću svim našim braniteljima. Natječite se, razvijajte duh ljepote, prijateljstva i poštovanja kao što ste i ’91. i neka pobjedi najbolji.“

 Na susretima je, u ime Sisačko-moslavačke županije, bila predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić: „15. susreti hrvatskih branitelja ovdje u Petrinji u čast onima koji su položili živote na oltar domovine. Hvala i vama što i danas, 28 godina nakon tog vremena, nakon onih ranih ’90-ih kada je naša Petrinja stradala, kada je Sisačko-moslavačka županija bila okupirana od onih koji je nisu voljeli, od onih koji nisu željeli Republiku Hrvatsku, čuvate spomen na njih. Budite puni ponosa zbog onoga što ste učinili. Danas ste ovdje da u istom takvom zajedništvu provedete ovaj dan, da se prije svega družite i natječete. No, kao što je već rečeno, nije bitan pobjednik, bitno je to zajedništvo, ljubav prema domovini i sjećanje na naše slavne i hrabre junake.“

 Tatjana Pogarčić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda čestitala je organizatorima ovih susreta na organizaciji i obilježavanju ovih značajnih dana: „Današnjem okupljanjem nastojimo održati sjećanje na dane ponosa kako bi naše mlade generacije bile upoznate s istinskim značenjem domoljublja, kao i dijelovima svih naših postrojbi i njihovih veličanstvenih pobjeda u Domovinskom ratu. Upravo su hrvatski branitelji zajedno s našim poginulim i nestalim braniteljima bili glavni utemeljitelji hrvatske državnosti za koju su mnogi uložili sebe i svoje živote za dobrobit hrvatskog naroda i hrvatske domovine. Ministarstvo hrvatskih branitelja u svakodnevnom radu s udrugama koje su proizašle iz Domovinskog rata podržava programe i aktivnosti koje promiču i čuvaju istinu o Domovinskom ratu. U ime ministra hrvatskih branitelja prenosim vam poruku da nastavite i dalje biti korak ispred svih, pokažite snagu zajedništva koju smo imali u najtežim trenucima i neka vas na putu napretka vodi onaj isti duh povezanosti i domoljublja koji vas je vodio u Domovinskom ratu“.

Na kraju se obratio i brigadir Dražen Ressler, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića: „Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Oružane snage Republike Hrvatske će uvijek podupirati ovakve aktivnosti iz prostog razloga što ste vi, hrvatski ratni vojni invalidi, hrvatski branitelji i svi naši poginuli, temelj ovoga društva. Vi ste stvorili ovu modernu hrvatsku državu nakon 13 stoljeća neimanja države. Mi smo ta generacija koja je stvorila ovu državu. Naša je dužnost sjećati se onih koji su dali svoj život i brinuti o roditeljima koji su pokopali svoju djecu. Oni su naša snaga i na njima počiva ova održava i naše Oružane snage koje su temelj i sigurnost ove države.“

U sklopu otvorenja susreta, u zabavnom dijelu, nastupili su članovi KUD-a „Hrastovička gora“ i HKUD-a „Mošćenica“, a sportsko natjecanje je održano u sedam sportskih disciplina: boćanje, viseća kuglana, elektronski pikado, belot, sportski ribolov, šah i mali nogomet, odnosno Memorijalni turnir „Pukovnik Predrag Matanović“.

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X