Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
heferer08082020

U sklopu Lovrenčeva održan 26.Festival orgulja Heferer

PETRINJA – U sklopu ovogodišnjeg programa „Lovrenčevo u Petrinji“, u Župnoj crkvi Svetog Lovre održan je 26. Festival orgulja Heferer, a tim povodom koncert klasične glazbe održali su Elizabeta Zalović na orguljama i Marin Zokić na trubi.

„Vrlo rado sviramo u sklopu Festivala orgulje Heferer jer to je jedan od najznačajnijih naših festivala u državi koji baš njeguje orgulje, orguljsku umjetnost i promovira tu vrlo vrijedan dio naše glazbene baštine. Vrlo rado sviramo i danas smo u Petrinji na prekrasnim orguljama i drago nam je da smo mi u sklopu pripreme za proslavu zaštitnika Petrinje, Svetog Lovre“, otkriva nam Zalović.

Marin Zokić je prvi trubač Zagrebačke filharmonije, dok je Elizabeta Zalović profesorica orgulja na Institutu za crkvenu glazbu Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Ističe kako zajedno sviraju već dosta dugo, te otkriva što su pripremili za petrinjsku publiku.

„Sviramo zanimljiv program u kojem se isprepliću barok kao najbolja kombinacija za orgulje i trubu. To je bila najsretnija kombinacija komornog muziciranja. One skladbe koje ja sviram, sviram i jedno djelo našeg istaknutog suvremenog orguljaša i skladatelja akademika Anđelka Klobučara, a onda i jednu romantičnu kompoziciju. Onda i jednu romantičnu kompoziciju. Pokušali smo napraviti cijelu lepezu, tako da obuhvatimo što više tih stilskih razdoblja i stoljeća“, ističe Zalović koja nam na kraju otkriva kako joj ovo nije prvi susret sa orguljama u petrinjskoj Župnoj crkvi. Ističe kako je također u sklopu ovog Festivala već na njima svirala te dodaje kako je istima oduševljena.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X