Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
metabolsindromnaslov

U sklopu Nutri kluba projekta „Godine nisu važne“ Udruge „Naš život“ održano predavanje o prehrani kod metaboličkog sindroma

MOŠĆENICA – U sklopu Nutri kluba projekta „Godine nisu važne“ koji provodi Udruga „Naš život“ Petrinja, ove je srijede u kontejnerskom stambenom naselju u Mošćenici, (gdje je trenutno i sjedište Udruge „Naš život“), održano predavanje na temu prehrane kod metaboličkog sindroma.

Predavanje je održala mr.sc. Irena Švenda, magistra nutricionizma, fitoterapeutkinja, voditeljica Savjetovališta o prehrani i debljini i voditeljica Artha centra za nutricionizam i zdravlje iz Zagreba koja je i ovom prilikom, prije predavanja, održala niz individualnih savjetovanja s korisnicima projekta.

„Danas smo pričali o metaboličkom sindromu, odnosno objasnili smo da je to zapravo sklop drugih poremećaja, čak i bolesti, pa kad ih imamo više od tri da je to onda metabolički sindrom – recimo kombinacija visokog tlaka, povišene glukoze, pa kolesterola, triglicerida i naravno debljine, kod neki ljudi još i dodatno urata – zapravo bi to značilo taj metabolički sindrom. Ali samo dvoje do troje od toga odaberemo, pa zapravo već kreće metabolički sindrom. Ono što smo tu htjeli istaknuti je da zapravo, kad nastane takva jedna „križaljka“ ili kompleksna situacija, da nam je onda isto tako i kompleksnije to tretirati i liječiti prehranom i tjelesnom vježbom. Dodatno smo još danas malo govorili i o biljčicama. Naravno, farmakoterapija tu može pomoći, ali ono što, ako se, hajmo tako reći, hoćemo čim više baviti uzrokom, tu će preostati na nama da svoju prehranu čim više „zazelenimo“, dodamo mahunarke i kvalitetne žitarice – recimo da opet ječam uvedemo u prehranu, da bismo zapravo i gubitkom kilograma i tjelesnom vježbom mogli značajno unaprijediti da nam se svi ti faktori poboljšaju, pa da onda time zapravo i manje lijekova trebamo uzimati.”

“Nekako uvijek dođemo do istog zaključka ili one „crte koju podvučemo“, a to je da su nam alati u našim rukama, da se trebamo primiti posla i krenuti – od tjelesne aktivnosti, kvalitetne prehrane i pomoći si biljkom koja nam može kod specifične tegobe još pomoći“, kazala je nutricionistica Švenda koja je tijekom predavanja, na jednostavan, razumljiv način odgovarala i na pitanja iz publike. (Više o ovoj temi i predavanju donosimo u emisiji „Dijagnoza“ u programu Petrinjskog radija ove nedjelje, 26. rujna, od 10.45 sati).

Projekt „Godine nisu važne“ u sklopu kojeg je održano i ovo predavanje, financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner Udruzi „Naš život“ na ovom projektu je Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna, a na njemu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X