Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
detoninaslov

U sklopu obilježavanja Dana Hrvatskog doma koncert održao vrsni pijanist Danijel Detoni

PETRINJA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, pijanistički koncert u Župnoj crkvi sv. Lovre ovog je petka održao Danijel Detoni.

Danijel koji dolazi iz poznate umjetničke obitelji Detoni, glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima (Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon … ). Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na brojnim prestižnim festivalima diljem svijeta, te surađivao s cijelom plejadom uglednih domaćih i inozemnih glazbenika. Nastupao je kao solist uz Slovensku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačku filharmoniju, Beogradsku filharmoniju, Pekinški simfonijski orkestar, Budapest Strings i mnoge druge. U travnju 2003. u duu s violinisticom Mártom Deák pobijedio je na Državnom natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. osvojio je i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine. Iste mu je godine objavljen solistički album s izabranim djelima njegova oca, skladatelja Dubravka Detonija u izdanju diskografske kuća Croatia Records. Ista je kuća 2014. izdala i nosač zvuka Journey through Europe te 2018. belgijska Le Chant de Linos u suradnji s violončelisticom Kajanom Pačko. Od 2009. Detoni podučava klavir i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. O svom pedagoškom radu kaže: „Puno sam naučio od svojih studenata, tako da mislim da bolje sviram otkad predajem“.

Njegovo prvo gostovanje u našem gradu bilo je planirano već ranije ove godine. Zbog epidemioloških mjera koje su bile na snazi u proljeće, koncert je pomaknut na početak jeseni, no onda je termin opet pomaknut. Ovaj put iz jednog lijepog i sasvim opravdanog razloga – prije nekoliko mjeseci naime, postao je otac malene djevojčice.

„Ovo je prvi nastup ovdje i nadam se tek prvi od mnogih, jer je zaista prekrasan instrument ovaj Steinway koji je birao moj dragi kolega, nekad davno i student, vjerovali ili ne, Karlo Ivančić, sjajan pijanist, Petrinjac. Naravno, ne radi se samo o tom jednom emotivnom segmentu zbog svega toga što se dogodilo u Petrinji – vama je vjerojatno na neki način pomalo već i dosta tih priča, ali je prekrasna akustika i divan instrument, a to vam je sve što je jednom pijanistu potrebno, tako da je zaista bio veliki užitak svirati“, podijelio je Detoni svoje dojmove nakon koncerta u crkvi sv.Lovre.

Izborom repertoara, publiku je poveo na putovanje od Europe do Amerike.

„Večeras sam izveo jedan kraći koncert. Na programu je bila, možda najkraća, ali jedna od najzahtjevnijih sonata Ludwiga van Beethovena u Fis-duru, posvećena njegovoj neprežaljenoj ljubavi Theresi von Brunswick, zatim niz od osam minijatura norveškog skladatelja Edvarda Griega iz ciklusa Lirskih skladbi, a na samom kraju meni jako drago djelo Georgea Gershwina, američkog skladatelja koje u sebi bazira elemente i jazza i crnačkog gospela, ali isto tako i klasične glazbe, konkretno samoga Griega, tako da sam tu našao neku poveznicu preko germanske glazbe do Amerike, a ovo Gershwinovo djelo sam malo htio posvetiti i tužnoj situaciji koja se dogodila Petrinji. Ipak, nadam se da se obnavlja i da će sve biti bolje“, rekao je Detoni.

Koncert je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Petrinje, a organiziran je u sklopu Dana Hrvatskog doma koji svoj „rođendan“ slavi na Svetu Katu.

„Nakon operne večeri u srijedu, večerašnji nastup Danijela Detonija, vrlo cijenjenog pijanista iz Zagreba, bio je drugi koncert po redu u sklopu obilježavanja Dana Hrvatskog doma. Ovo nam je zadnji koncert u tom programu. Ja skoro svaki put kažem zadnji, međutim uvijek se ispostavi da mnogo glazbenika želi doći koncertirati u Petrinji. Ljubaznošću našeg župnika, vlč. Josipa Samaržije i sestre Marije koji nam ustupe prostor. uspijevamo i na naše veselje i veselje poklonika klasične glazbe, ići dalje. Kultura kod nas ide dalje, jer sve u životu mora ići dalje, tako da i nas veseli da se nastavlja ova koncertna sezona u Petrinji, da još nismo gotovi i da ćemo vjerojatno i u 12. mjesecu imati još neki koncert. Za sada ovo je sve što smo službeno planirali, ali vjerojatno će biti još umjetnika koji žele doći i uljepšati nam one predbožićne dane“, rekla je Jasna Crnković, koordinatorica programa POU Hrvatski dom Petrinja.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X