Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
planetarijnaslov

U sklopu projekta Prve osnovne škole „Djeca u srcu Petrinje“ učenici u mobilnom planetariju istražuju tajne svemira

PETRINJA – Nakon uspješnog robotičkog kampa koji je početkom listopada organizirala u svojoj Područnoj školi u Hrastovici, Prva osnovna škola nastavila je s aktivnostima u sklopu projekta Djeca Petrinje u srcu, ovaj put mobilnim planetarijem koji je na dva dana postavljen u sportskoj dvorani Osnovne škole Dragutina Tadijanovića (koju nakon potresa u kojem su ostali bez svoje zgrade, pohađa i dio učenika Prve osnovne škole).

Projekt Prve osnovne škole Djeca Petrinje u srcu kojim se učenicima ove, ali i ostalih petrinjskih škola, djeci našeg grada, žele ponuditi novi sadržaji, znanja, vještine i vidici iz različitih područja – od tehnike i znanosti do umjetnosti, ekologije i zadrugarstva u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020. godine, u iznosu od 939.616,10 kuna. U sklopu projekta osmišljene su i različite projektne aktivnosti poput kampova robotike, glazbenih radionica, radionica koje se bave virtualnom stvarnošću, debatnog kluba, astronomskog kluba, radionica iz prirodnih znanosti (STEM područje), književnih večeri i dr.

Nakon što su u sklopu redovne nastave, različitim aktivnostima obilježili i ovogodišnji Svjetski tjedan svemira (4.-10.listopada), u sklopu projekta Djeca Petrinje u srcu, učenici Prve osnovne škole i njihovi domaćini iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića ovaj tjedan (ponedjeljak i utorak od 8 do 18 sati) u mobilnom planetariju postavljenom u sportskoj dvorani OŠ Dragutina Tadijanovića imaju priliku otkrivati „tajne svemira“.

„Ovo je nastavak našeg projekta Djeca Petrinje u srcu. Dakle, ovo je samo jedna od njegovih faza – tu je kod nas u školi mobilni planetarij kroz koji će proći najmanje 750 učenika. Važno je istaknuti da su to učenici naše škole i Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, uključujući i naše područne škole. Za naše područne škole smo osigurali prijevoz, tako da i oni mogu sudjelovati u ovim aktivnostima“, pojasnio je ravnatelj Prve osnovne škole, Robert Groza. Dodaje kako su gostovanje mobilnog planetarija organizirali kroz dva dana, kako bi, uz poštivanje epidemioloških mjera, što više učenika dobilo priliku na ovakav zanimljiv način upoznati se s astronomijom.

A zanimljivo je na svakoj etapi ove astronomske „učionice“.

U „balonu“ planetarija u kojem se pomoću projekcije na kupolasti svod simuliraju pojave na nebeskom svodu, učenici istražuju tajne noćnog neba i upoznaju planete, zvijezde i galaksije.

Pored planetarija je i replika svemirskog odijela kakvo su nosili Neil Armstrong i Edwin „Buzz“ Aldrin, prvi ljudi koji su 1969. godine kročili na Mjesec.

Kako lete rakete i što ih pokreće, učenici pak mogu doznati kroz mali eksperiment koji je prilagođen za sve uzraste.

Sa svojim prijateljima iz razreda i učiteljem Markom Loknerom, mobilni planetarij ovog je utorka posjetio i prvašić Roko iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

„Vidjeli smo puno planeta, vidjeli smo Mars, vidjeli smo astronaute, vidjeli smo našu Zemlju, vidjeli smo kako naš svijet izgleda iz svemira, kako rakete izgledaju, kako je u svemiru“, uzbuđeno je nabrajao Roko. Iako mu je, kako kaže, svemir super, astronaut ipak ne bi htio biti. „Radije bih bio šumar“, iskren je ovaj odlučni prvašić.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X