Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
uosiasistentinaslov

U sklopu projekta UOSI SMŽ „ASISTENT – POMOĆ I PODRŠKA“ potpisani ugovori o radu s 11 osobnih asistenata

HRASTOVICA – U Hrastovici, na Inkluzivnoj farmi Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ) ovog su petka svečano potpisani ugovori o radu s prvih 11, od ukupno 16 osobnih asistenata koji će u sklopu projekta „ASISTENT – POMOĆ I PODRŠKA“ pružati uslugu osobne asistencije za 19 odraslih osoba (starijih od 18 godina) s najtežim stupnjem invaliditeta.

Za provedbu ovog projekta Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. – „Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom“, u ukupnom iznosu od 1.988.956,97 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i osobama s intelektualnim teškoćama kako bi dobili mogućnost kvalitetnijeg života, boljeg socijalnog uključivanja u zajednicu te sprječavanja njihove institucionalizacije. Od ukupno 19 korisnika projekta – osoba koje su iskazale potrebu za uslugom osobne asistencije, 18 korisnika je s područja Sisačko-moslavačke županije (iz područja gradova Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice) te jedna osoba iz Zagreba. Uslugu osobne asistencije pružat će im ukupno 16 asistenata (s tim da će troje asistenata imati po dva korisnika).

Danas su ugovori o radu za projekt „ASISTENT – POMOĆ I PODRŠKA“ potpisani s 11 osobnih asistenata koji su već bili zaposleni u UOSI SMŽ i kojima su s danom 15. travnja 2021. prestali ugovori o radu iz prethodnog projekta usluge osobne asistencije „Podrška za bolji i kvalitetniji život“, a za koje su nadležna tijela u projektu odobrila istovremeni nastavak zapošljavanja u novom projektu, upravo da se osigura kontinuitet u primanju usluge osobne asistencije za njihove korisnike. Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije dosad je uspješno provela već dva takva  projekta osobne asistencije, podsjetila je na današnjem potpisivanju ugovora u Hrastovici Aleksandra Milković, izvršna direktorica UOSI SMŽ.

„Ulazimo u treću fazu osobne asistencije, jedne usluge koja je jako bitna za osobe s invaliditetom, a koja se nažalost još uvijek oslanja na financiranje iz projekata, jer još uvijek nije postala pravo u sustavu socijalne skrbi, za što se zalažemo i nadamo se da će usvajanjem Zakona o osobnoj asistenciji jednoga dana naši korisnici koji trebaju najveću potporu i podršku dobivati ovu uslugu temeljem prava i u sklopu sustava socijalne skrbi. Osobna asistencija je nužna i jako bitna na ovom potresom pogođenom području i u ovo vrijeme COVID-a 19 i zaista, u ime Udruge, želim zahvaliti svim osobnim asistentima koji su svakodnevno unatoč i svojim osobnim stradanjima i teškoćama nastavili pružati podršku koja nijednog trenutka nije bila upitna“, rekla je Milković.

Više o samoj provedbi projekta „ASISTENT – POMOĆ I PODRŠKA“ rekao je njegov voditelj, Predrag Milunić:

„Naša Udruga sudjeluje već u trećoj fazi projekta osobe asistencije. Radi se o pružanju usluge osobne asistencije za osobe s najtežim stupnjem tjelesnih i intelektualnih, odnosno mentalnih oštećenja. Osobni asistenti rade na pola radnog vremena, znači 20 sati tjedno ili 4 sata dnevno. Ova treća faza počinje s današnjim danom – 16. travnja 2021. Prethodni projekt koji se zvao „Podrška za bolji i kvalitetniji život“ trajao je 24 mjeseca i možemo reći da je njegova provedba bila uspješna, na obostrano zadovoljstvo i korist i osoba s tjelesnim i ostalim invaliditetima i za naše osobne asistente koji spadaju u kategoriju uglavnom ljudi srednje i starije životne dobi koji su teško zapošljivi na tržištu rada.“

U eri pandemije koronavirusa i situaciji nakon potresa, usluge osobnih asistenata pokazale su se još potrebnijima, kazao je Milunić: „U ovo pandemijsko i postpotresno vrijeme možemo reći da su ta usluga i prije svega taj ljudski kontakt i uzajamna podrška i pomoć još i važniji nego prije. Dogodilo se da su osobni asistenti često morali raditi u nekakvim, recimo, izmijenjenim uvjetima u odnosu na one uobičajene – znači, morali su se prilagođavati i oni korisnicima i korisnici njima, ali kroz već četiri godine provedbe prethodnih dviju faza projekta stvorilo se to nekakvo prijateljstvo i nekakva povezanost, zajedništvo koje je sad još više došlo do izražaja.“

Jedna od današnjih potpisnica ugovora o radu bila je i Antonija Marić iz Petrinje koja o svom dosadašnjem iskustvu osobnog asistenta kaže:

„Jedno jako lijepo iskustvo – ja sam od početak u projektu, bila sam među prvima. Imam sreću što sam dobila prekrasnu osobu, mlađu samo par mjeseci od mene. Lijepo smo se složile. Nama nekad uopće nije potrebno nešto pretjerano raditi – dovoljno je da dođem, da se podružimo, da prošetamo. Ne mora to biti ni četiri sata, ne mora to biti samo ujutro kako smo odredili, može biti popodne ili navečer, možemo samo izaći, prošetati. Upoznale smo obitelji – ona moju, ja njezinu, tako da smo i postale kao članovi obitelji, pogotovo sad u ovom potresu. Njezin stan je jako stradao, treba podršku. Udruga se isto ponudila da joj pomogne, međutim, to je baš jako nastradalo. Treba i financijska pomoć – dobila je nešto malo donacija, ali teško je živjeti u tome, teško je i gledati u to, međutim ona je tako jaka osoba da je prihvatila to, kaže – „sanirat će se, proći će“ … Koliko mogu pomognem joj, saslušam je, dovoljna je riječ utjehe. A i za mene to sve puno znači i novčano, a i ta četiri sata mi odgovara da tako radim. Uglavnom, drago mi je što se ovo nastavlja i zahvaljujem se Udruzi što su nam to omogućili i dalje, bez prekida“, ispričala je Antonija.

Uz današnjih 11, ugovori o radu s još 5 novih osobnih asistenata koji će biti zaposleni u ovom projektu, bit će sklopljeni 16. svibnja ove godine, odmah po zaključenju prethodnog projekta „Podrška za bolji i kvalitetniji život“ koji je trajao 24 mjeseca i čiji je službeni završetak 15. svibnja 2021.

Novim projektom „ASISTENT – POMOĆ I PODRŠKA“, UOSI SMŽ će financirati ukupno 18 zaposlenika – 16 osobnih asistenata, projektnog asistenta – koordinatora i voditelja projekta.

Time će kroz ovaj projekt omogućiti zapošljavanje 5 novih, dugotrajno nezaposlenih osoba, pa će se broj zaposlenika Udruge s trenutnih 47 povećati na 52 zaposlena djelatnika.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X