Izbornik
izlozba-n

U Udruzi veterana postavljena izložba „Petrinja u Domovinskom ratu – Ne zaboravimo“

PETRINJA – U sklopu obilježavanja petrinjskih rujanskih „Dana sjećanja“ Udruga ratnih veterana Grada Petrinje, u suradnji s Ogrankom Matice Hrvatske u Petrinji, organizirala je izložbu ratnih fotografija Domovinskog rata Grada Petrinje i okolnih mjesta, stradavanja vojnih i civilnih žrtava, te sakralnih i drugih objekata.

Na otvorenju, u ime domaćina, obratio se Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge veterana, te se osvrnuo na obraćanje Darka Dumbovića, predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na Komemoraciji povodom 16. rujna: „U pravu je kada kaže da je Petrinja na marginama, da se nama šalju pomoćnici, savjetnici, itd., a državni vrh koji bi se trebao pokloniti 598 žrtava, civilnih i vojnih, nas ne posjećuje. Zašto nas ne posjećuje? Mislim zato što nismo zajedno, što nismo kao 91. i ostale ratne godine. Kada im pokažemo silu, od par tisuća ljudi, kao naša djeca koja su dolazila na obilježavanje „Dana sjećanja“ iz osnovnih i drugih škola. Kada nas bude par tisuća onda će, vjerujte mi, doći ovdje i državni vrh.“

Dodao je i kako su uvijek govorili da se „Oluja“ dogodila i u Petrinji i idu tom cilju da se poštuje naša Petrinja i okolna mjesta koja su razorena skoro do temelja.

Zvonimir Martinović, jedan od autora, o izložbi je kazao: „Okupljanjem na ovoj izložbi „Petrinja u Domovinskom ratu – Ne zaboravimo“, mi kao autori ove izložbe: Hrvoje Bešlić, Domagoj Bernić, Vladmir Krpan i ja, željeli smo zadržati sjećanje na dane ponosa i slave kako bi naše mlade generacije bile upoznate istinskim značenjem domoljublja i pravom istinom o Domovinskom ratu. Ova foto-dokumentarna izložba održana je 2017. godine u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, a u Kninskom muzeju ove godine za vrijeme proslave „Oluje“.

Istaknuo je i kako je na fotografijama prikazan razvojni put petrinjskih ratnih postrojbi, te je podsjetio na njihove datume osnivanja.

O postavu izložbe govorio je i Vladimir Krpan, također jedan od autora: „Izložba se sastoji od četiri dijela. Prvi dio je pregled događaja od 1990. do 1995. godine i početak Domovinskog rata u Petrinji, odnosno na području Banovine. Zatim, drugi dio „Organizacija oružanih snaga Republike Hrvatske“, te operacija „Oluja“, treći dio je ponovo u Petrinji i posljedice Domovinskog rata, a četvrti, onaj možda najteži i najozbiljniji, to su žrtve rata i Žrtvopis Grada Petrinje u Domovinskom ratu.“

Naglasio je i kako je osnovna zamisao ove izložbe prikazati hrabrost hrvatskih branitelja u borbi, te dostojanstvo u trenucima pobjede.

Izložba je postavljena u proširenim i novouređenim prostorijama Udruge ratnih veterana Grada Petrinje, u Gajevoj ulici 40/1, a uređene su u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek Petrinja.

Izložbu i prostorije blagoslovio je preč. Josip Samaržija, upravitelj župe sv. Lovre, a otvorio Ivan Horvatić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Grada Petrinje.

Na izložbi je postavljeno 55 ratnih fotografija, po četiri amblema ratnih postrojbi, te panoa o tijeku akcije „Oluja“ i Petrinjskog žrtvoslova, kao i barjaci ratnih postrojbi i popis žrtava u masovnim grobnicama.

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X