SAMSUNG CSC

Udruga Glas poduzetnika pokrenula svoj Regionalni ured u Petrinji

PETRINJA – Udruga Glas poduzetnika odlučila je svoje djelovanje u Sisačko-moslavačkoj županiji osnažiti osnivanjem regionalnog ureda u Petrinji. Na konferenciji za novinare koja je održana na Gradskoj tržnici Petrinja i na kojoj su najavili osnivanje navedenog ureda, Ivana Matić, članica Upravnog odbora Udruge Glas poduzetnika je istaknula kako je ova Udruga nešto najbolje što se dogodilo u ovoj koronakrizi te dodaje kako su u godinu dana skupili više od 17 tisuća članova.

„Jer konačno imamo Udrugu koja se zaista bori za interese poduzetnika. U prvom lock downu zahvaljujući našem pritisku Vlada je osigurala potpore za zaposlene, organizirali smo prvi ikada prosvjed poduzetnika u Hrvatskoj na kojem nas je bilo nekoliko stotina, ali do trećeg prosvjeda nas je bilo 10 tisuća. Naša četiri osnovna postulata na kojima temeljimo oporavak i izgradnju Hrvatske 2.0 su kao prvo manji porezi. Nama država ništa ne treba dati, ali nam mora uzimati manje. Drugi, više rada. Država mora poticati rad, više prometa, veću dobit i više plaće. Digitalizacija, ne može nas se tražiti papir kojeg smo već dali. I više pravde, odnosno efikasno pravosuđe“, rekla je Matić.

Danko Bačelić, volonter Udruge Glas poduzetnika u Sisačko-moslavačkoj županiji je istaknuo kako je njima bila želja, kao poduzetničkoj udruzi da se afirmiraju i okupe kako bi pomogli potresom pogođenom području. Osvrnuo se na Centar novog života na Sajmištu za kojeg kaže da žele da bude jedna nova žila kucavica grada.

„Mi želimo kao Udruga Glas poduzetnika posaditi ne pšenicu, ne stablo, mi želimo dugoročno ulagati u ljude. Mi želimo zahvaljujući ovom Regionalnom uredu u Petrinji djelovati svo vrijeme na razvoju ovoga grada. Zahvaljujem se Tanji i svim poduzetnicima ovoga kraja koji su uvidjeli jednu pozitivu, jedan val UGP-a i na tom valu UGP-a smo osnovali taj Ured UGP-a kao jedan strateški ured koji će se baviti s razvojem poduzetništva, razvojem grada, unapređenjem vaše sredine. Mi nismo politički obojeni niti ne želimo biti politički obojani. Zaista ovoga trenutka možemo reći da smo poduzetnička platforma“, rekao je Bačelić.

Danijel Dvorneković, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Petrinje je kazao kako je prioritet Grada obnova gospodarstva na našem području. „Ono što je bitno naglasiti u ovoj teškoj situaciji koja je zadesila Petrinju, ovaj potres koji nas je zadesio, naravno da je primarno u prvom redu obnoviti zgrade, poslovne subjekte i kuće, ali ne smijemo zaboraviti na svoje gospodarstvo i poduzetništvo koje moramo osnažiti, na radna mjesta koja moramo otvoriti i na nova zapošljavanja. Cijela ova priča koja se danas događa od iznimne je važnosti i od iznimne je važnosti za sve građane Petrinje da se potakne životni standard na ovom području i sva primanja, a u jednom dijelu da mladi ostanu na ovom području, radno sposobni i ostale kategorije“, rekao je Dvorneković.

Također se osvrnu na Centar novog života na petrinjskom Sajmištu gdje će biti smješteni brojni poduzetnici i obrtnici koji su ostali bez svog prostora za rad nakon razornih potresa. „U tom smislu Grad Petrinja je zajedno sa Udrugom Glas poduzetnika, Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo i  projektantskim uredom u cjelokupnom sastavu, osmislio i započeo taj cilj revitalizacije i spasa gospodarstva i poduzetništva na našem prostoru. Sam projekt vrijednosti je 5 milijuna kuna koji je sada u provedbi i nadamo se da će u skoro vrijeme biti izgrađeno i da će biti konačno otvorenje. Radi se o 161 poslovnoj jedinci koja će spasiti gospodarstvo i poduzetništvo na našem području“, kazao je Dvorneković.

Mislav Bašić, koordinator Odbora za arhitekturu i graditeljstvo Udruge Glas poduzetnika je kazao kako se gradnja njihovih kuća vrlo transparentno financira te je cijena kvadrata 700 eura. „Obnova je trebala krenuti u tri smjera, prvi smjer je bio hitno zbrinjavanje, to hitno zbrinjavanje je UGP riješio kroz donaciju 20 stambenih kontejnera, drugi dio je bio zbrinjavanje trajno poduzetnika. Taj dio se odnosio na Centar novog života, a treći dio je trajno zbrinjavanje stanovništva. UGP je odmah na početku ta tri smjera jasno definirao i od donacija koje su prikupljene raspodijeljene su na način po prioritetima. UGP kuće su definirane kao standardizirane kuće koje se mogu smjestiti na bilo koju parcelu praktički. Ovog trenutka radimo dvije kuće u Petrinji, jednu kuću planiramo u Sisku i velika je stvar to što je taj projekt UGP-a prepoznat od strane drugih donatora tako da će taj projekt živjeti dalje“, istaknuo je Bašić.

Tanja Mosler, voditeljica Regionalnog ureda Udruge glas poduzetnika u Petrinji je istaknula kako niti nakon šest mjeseci od potresa poduzetnici koji su ostali bez svojih prostorija, još uvijek nemaju prostora za rad.

„Zato smo presretni što je Udruga Glas poduzetnika jedna od prvih prepoznala važnost ulaganja u poduzetništvo jer poduzetništvo je nekako lokomotiva razvoja ovog našeg kraja. U tim svim problemima, u problemima oko poduzetništva nekako smo se udružili u petrinjski Ured jer smatramo da je sada trenutno bitno vratiti to zajedništvo, vratiti nadu ljudima da stvarno će se stvari promijeniti. Druga stvar je što zajedno možemo puno više djelovati, možemo utjecati na neke stvari da se kao prema Vladi tako i prema Gradu možda promijene“, rekla je Mosler.

Stevo Komljenović, zamjenik voditeljice Regionalnog Ureda u Petrinji je kako radovi na Centru novog života na Sajmištu sporo napreduju. „Jednostavno želimo znati rokove, tko će raditi, kada će biti gotovo, da to bude realno. Druga stvar, mi ćemo se vratiti svojim poslovima, radit ćemo koliko možemo, ali ima jedna stvar koja nas je okupljala, sve nas zainteresirala, riječ je o tome da ovaj kraj, budući je jedan od siromašnijih u Hrvatskoj, treba mjere koje su sveobuhvatne, koje će stvoriti jedne određene potpune radikalne promjene“, istaknuo je Komljenović te dodaje kako stoga žele da Vlada što prije krene s planom revitalizacije Banovine.

Na samom kraju Tanja Mosler je istaknula kako će svoj Ured uskoro otvoriti u Petrinji, kao što je također pozvala sve poduzetnike da im se pridruže i postanu njihov član. Svi zainteresirani poduzetnici mogu se javiti na [email protected], kao što su sve informacije dostupne na društvenim mrežama.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X