grakugovor2020

Udruga GRAK kreće s projektom „Otvoreni keramički atelje“ vrijedan gotovo milijun kuna

PETRINJA – Udruzi Građanski aktivizam GRAK Petrinja odobren je njihov projekt za kojeg su potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., a radi se o Razvoju i provedbi projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

„Mi smo potpisali Ugovor za projekt Otvoreni keramički atelje. Ime samo govori, radi se o nastavku naših aktivnosti sa Glinenom pričom. Naravno da je opet partner Udruga osoba s invaliditetom, ali i HVIDRA jer smo željeli u korisnike uključiti i branitelje. Glina je genijalan medij za razvoj kreativnosti, ali isto tako dobra je kada želimo sve brige otkloniti od sebe. Dobra je jer će to biti i klub ljudi koji privuče taj rad s glinom. Nama je cilj koristiti glinu kao medij koji će spriječiti i socijalno isključivanje, medij koji će povezivati različite skupine ljudi“, rekla nam je Palma Miličević, predsjednica Udruge GRAK.

Podsjeća kako se ovdje radi o sredstvima iz Intervencijskog plana, stoga je i projekt namijenjen za sve stanovnike Petrinje. „Mi ćemo za dva do tri mjeseca otvoriti vrata Otvorenog keramičkog ateljea. Zašto Otvorenog? Upravo smo htjeli naglasiti da to nije samo atelje za umjetnike, to je atelje za svakoga od nas. Tu prije svega mislimo na ljude koji imaju slobodnog vremena i žele se na neki način kreativno izraziti, a opet s druge strane jako nam je drago što nastavljamo to buđenje bogate lončarske tradicije. Dakle glinom se bavi sve više ljudi, zahvaljujući Mate Stanešiću, a onda kasnije Valentinu Valent, koji su stvarno pravi borci za očuvanje tog tradicionalnog lončarstva u Petrinji, po čemu je Petrinja bila poznata. Mislim da je ovo jedna isto također lijepa stvar kada nastavljamo čuvati tradiciju“, dodaje Miličević.

Ističe kako se u izradi keramike u zadnjih 100 i više godina dogodilo puno promjena, stoga im je cilj na temelju tradicionalnog lončarstva graditi jednu novu, umjetničku i uporabnu keramiku. „U sklopu ovog projekta mi ćemo kompletno opremiti jedan keramički atelje. Kada kažem kompletno, imat ćemo od šest do osam kola za izradu tih predmeta, bit će tu i stolovi, razni uređaji za ručno oblikovanje gline, tu su i peći potrebne za glinu, tu su i razne boje, materijali, alati. Sve što treba jedan suvremen, moderan i keramički atelje. U sklopu projekta imat ćemo više od 330 sati edukacije, što je dosta. Projekt je vrijedan gotovo milijun kuna. Mi smo svi jako uzbuđeni što to počinje, okupili smo dobar tim ljudi, zaljubljenika u keramiku i svi smo pozitivno orijentirano na to što je ispred nas“, rekla je Miličević koja nam na kraju otkriva kako će budući atelje biti smješten u Ulici Milana Dujnića 29 u Petrinji.

cof

Projekt „Otvoreni keramički atelje“ vrijedan je 992.817,60 kuna i provodi se u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima (Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i Beli Manastir s Općinom Darda), a financira se iz sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X