zlatkoiskric2020gore

Udruga ratnih veterana prisjetila se ustrojavanja 162. brigade Zrin Petrinja

PETRINJA – Nakon četiri godine, Udruga ratnih veterana Grada Petrinje na simboličan način obilježila je 28 godina od ustrojavanja 162. brigade Zrin Petrinja. Zlatko Iskrić, predsjednik ove petrinjske Udruge je u ime ratnog zapovjednika brigade, umirovljenog bojnika Viktora Šprajca, podsjetio na važnost ove brigade u Domovinskom ratu.

„Brigada je nastala objedinjavanjem postojećih postrojbi, što znači 74. i 80. samostalnog bataljuna Petrinja, 78. samostalnog bataljuna Glina i Samostalne satnije Topusko. Brigadi je bila dodijeljena zona obrane na prostoru desne obale Kupe, sa zadatkom obrane dodijeljene zone i pripreme za napadno djelovanje. Sve zadaće koje su bile povjerene postrojbi uspješno su izvršene na ponos svih navedenih pripadnika brigade, a one su se odnosile ponajviše na učvršćivanju obrane dodijeljenog nam prostora i do dolaska mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, obranili isti.“, rekao je uvodno Iskrić.

Dodaje kako su razdvajanjem njihovih snaga, topništva i vojske, dolaskom UNPROFOR-a i sudjelovanjem s Centrom za motrenje i obavješćivanje Petrinja, učinili dostupnim za život Glinsku Poljanu i Gornje Mokrice.

„Uz ove osnovne i značajne zadaće, neprekidno su rađene pripreme za povratak kućama, povratak koji je značio oslobađanje privremeno okupiranih područja Petrinje, Gline, Topuskog, a samim time i svih njezinih okolnih mjesta. Naša brigada, koja je brojala 2 189 pripadnica i pripadnika, nije organizacijski dočekala oslobađanje navedenih gradova, jer je preustrojem Hrvatske vojske ugašena 1. prosinca 1992. godine, ali su kroz 12. domobransku pukovniju Petrinja, 20. domobransku pukovniju Glina i Domobransku bojnu Topusko, donijeli toliko željenu slobodu i mir.“, dodaje Iskrić.

Ističe kako nažalost nisu svi dočekali tu radost. „Nažalost, radost nisu dočekali svi jer su svoje živote utkali u naš sadašnji mir. Ne zaboravimo ih nikada, a i ne zaboravimo naše prijatelje koji su ranjeni, ostali bez dijelova tijela i zdravlja, ali ni one koji su preminuli u poraću. Hvala im svima, njihovim obiteljima i svim pripadnicima naše brigade, kao i svima onima koji su radili u teškim okolnostima za naše plaće, opremu i hranu.“, zaključio je Iskrić, koji je na kraju svima čestitao nadolazeći blagdan Uskrsa s porukom da pomažemo potrebitima, svatko u svojoj mogućnosti i zdravstvenoj spremi ili stanju.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X