Izbornik
Share on facebook
Share on twitter

Udruge osoba s invaliditetom upozorile predstavnike jedinica lokalne samouprave na njihove probleme

SISAK – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske organizirala je u Sisku sastanak s predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave kako bi iznijeli svoje probleme, a kako nam je rekla Marica Mirić, dopredsjednica ove Zajednice, problema je jako puno.

„S jedne strane muči nas situacija u kojoj su se osobe s invaliditetom našle nakon katastrofalnog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. U isto vrijeme su našle s problemom nedostatka financijskih sredstava i natječaja koji su raspisani u državi i odluka o financiranju projekata koji su već predani. S druge strane, sve ono što se govori o obnovi ide relativno sporo. Ono što nam je još važno, što imamo informaciju od naših udruga, nije uspostavljen snažan kontakt sa Stožerom kako bi se ove najranjivije skupine tretiralo drugačije ipak, obzirom na teškoće s kojima se suočavaju“, kazala je uvodno Mirić.

Smatra kako bi sada područje Sisačko-moslavačke županije trebalo biti prioritet po pitanju brojnih stvari, obzirom na posljedice nakon potresa. „Mi smo poslali državi i Ministarstvu za regionalni razvoj, Zajednici gradova i općina ono što je bitno, a bitno je prvo da se obnove svi prostori za rad naših udruga. Da se gradska infrastruktura uredi na taj način da se osobe s invaliditetom mogu kretati normalno. Također da se vodi računa o svakoj kategoriji osoba s invaliditetom. Treće, da država krene sa certificiranjem socijalnih usluga“, kazala je Mirić.

Pritom dodaje kako se upravo na području naše županije pružaju brojne takve usluge i to na europskoj razini od strane Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, ali sustav još uvijek nije pronašao način kako te usluge financirati.

„Također želimo da se prostori udruga osoba s invaliditetom osposobe, da im se pruži potpora kroz fond, da bude izgrađeno kako treba biti izgrađeno, pristupačno i da se vodi računa o specifičnostima, neovisno koja je vrsta invaliditeta, da se uklone i komunikacijske i orijentacijske barijere kao i fizičke prepreke“, dodala je Mirić.

Osvrnula se i na Sobu čuda u Sisku koja je također dobila crvenu naljepnicu nakon potresa te smatra kako bi obnova ili izgradnja nove Sobe čuda trebao biti prioritet. „Također imamo probleme slijepih osoba. Potres je uništio infrastrukturu, kretanje je otežano, ako se kreće pomoću bijelog štapa kuda se ta osoba kreće. Htjeli bismo također malo porazgovarati o mogućnostima pružanja psihološke pomoći. Potres nije razorio samo zemlju, infrastrukturu, nego je donio izniman nemir kod ljudi, nesigurnost, nesigurnost koja je podržana izvana, još da nema sustavne podrške, ali i da se pruži psihološka podrška onima kojima je to potrebno“, zaključila je Mirić.

Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije te predsjednica Saveza OSI-ce kao i članica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, kazala je kako je ovaj sastanak rezultat svih onih problema na koje ukazuje već godinama.

„Mi potporu nismo dobili, nismo dobili od države, Saveza, udruga, nismo dobili od zajednice, ali smo dobili od stranih donatora. Želimo to promijeniti ovim sastankom, ukazati na propuste i gledati kako to poboljšati. Vjerujemo da će Zajednica koja djeluje na nacionalnoj razini to preuzeti na sebe i da ćemo to lakše iskomunicirati prema državnim tijelima, provedbenim tijelima europskih projekata, kao i zakladama i svim donatorima koji djeluju lokalno i nacionalno te regionalno. Međunarodno smo dobili priznanja i podršku, ali vjerujemo da će promjenom nekih uvjeta vlasti i struktura i svega, da će se malo napraviti neki pomaci i u našoj županiji“, kazala je Milković.

Na sastanku je bio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić. „U tom kontekstu, Sisačko-moslavačka županija kao i do sada, biti će zajedno sa svim našim udrugama koje se bave s onim najranjivijim skupinama društva, dakle to su naše osobe s invaliditetom. Stoga i daljnja suradnja će biti vjerujem obostrano-kvalitetna. Danas smo čuli prijedloge i siguran sam da ćemo iz tih prijedloga izvući dobre zaključke u svrhu poboljšanja života naših najranjivijih skupina“, rekao je Jurić te se zahvalio što je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske odlučila održati jedan ovakav sastanak u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X