naszivotprojekt10042020

Udruzi za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ odobren je projekt „Godine nisu važne“

PETRINJA – Udruzi za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ odobren je projekt pod nazivom „Godine nisu važne“ za kojeg su potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte iz Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1,351.920,03 kuna. Na projektu će biti zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno će sudjelovati socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, nastavnici rehabilitatori.

Grad Petrinju okružuju izolirana ruralna naselja u kojima je izražen udio starijih osoba te mala gustoća naseljenosti čime je pružanje socijalnih usluga otežano, odnosno povećan je rizik od socijalne isključenosti. Vidljiva je potreba za provođenjem aktivnosti brige i skrbi za osobe starije životne dobi, ali i osobe s invaliditetom, koje su također često isključene iz društvenog i kulturnog života.

U sklopu projekta „Godine nisu važne“ provodit će se pružanje pomoći i podrške u svakodnevnim aktivnostima starijim osobama i osobama s invaliditetom; pružanje psihofizičke i socijalne podrške koje direktno djeluju na kvalitetniji boravak i uključenost u zajednici. Dio usmjerenih aktivnosti bit će i nutricionističko savjetovanje kao obrada anamneze i izrada plana prehrane te jelovnika za ciljanu skupinu, škola zdravog kuhanja te stručna predavanja.

Projektom se želi stvoriti jedna inovativna mreža usluga koja bi obuhvatila podršku u svim segmentima života i zdravlja korisnika. Tako će osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom kroz svakodnevnu brigu imati stručnu psihološku podršku, sustav tjelovježbe, brigu o pravilnoj prehrani kroz nutricionističku obradu, savjetovanje i praćenje, te socijalnu podršku kroz grupna okupljanja, kreativne radionice za poboljšanje kognitivnih i životnih vještina.

Određene aktivnosti i stručna predavanja bit će javno objavljena i dostupna širem građanstvu. Projekt je započeo 3.travnja 2020. godine i traje dvije godine.

Već u opisu projekta planirano je online nutricionističko savjetovanje i telefonska psihosocijalna podrška, kao i objave aktivnosti preko medija (mrežna stranica, portali i društvene mreže) što će omogućiti učinkovitu provedbu navedenih aktivnosti u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Upravo je starijim osobama neophodna pomoć u snabdijevanju osnovnim namirnicama i lijekovima. Izolacija je već pokazala negativan utjecaj na mentalno zdravlje, a ne-kretanje povećava opasnost od pojave pretilosti. Ovaj projekt svojim prilagođenim aktivnostima znatno će moći pridonijeti podizanju kvalitete života, kao i održavanju psihosocijalne stabilnosti u traumatičnom razdoblju tijekom i nakon  pandemije COVID- 19.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X