telecentarnaslovna

Uspješno završena druga godina trogodišnjeg programa Tele centar – „Niste sami“

PETRINJA – Uspješno je završena druga godina trogodišnjeg programa „Tele centar – niste sami“ kojeg provodi Udruga „Naš život“ Petrinja. Program je usmjeren na stvaranje uvjeta za smanjenje institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba pretežno ruralnog područja te porast ekonomske aktivnosti kroz rasterećenje obveza za osobe koje skrbe o navedenoj ciljnoj skupini pružanjem danonoćnog nadzora te skrbi o korisnicima usluga Tele centra.

Djelovanje Programa dugoročno je usmjereno na starije i nemoćne osobe koje imaju jedinicu socijalnog alarma čime im je osiguran danonoćni nadzor 24 sata svih 365 dana u godini, pomoć za kvalitetniji život, podizanje razine kvalitete života te produživanje razdoblja boravka izvan institucija za osobe starije životne dobi, invalidne i zdravstveno ugrožene osobe.

Program doprinosi ostvarenju općeg cilja „Razvoj alternativnih usluga“ obzirom da je usluga danonoćnog nadzora nad korisnicima kroz opremu u obliku dojavnih jedinica inovativan program koji se provodi u svega nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo da se radi o projektu gdje imamo jedinice socijalnog alarma koje pokrivaju prostor korisnika u kojem se oni kreću, otprilike 100 kvadrata. Korisnici su stariji ljudi koji žive sami. Bilo je dosta intervencija, padova, predinfarktnih stanja, gdje oni pritiskom na gumb narukvice alarmiraju dežurnog operatera u Tele centru koji potom zove hitnu pomoć, prvu kontakt osobu ili se izlazi na teren.

Programom se starijim i nemoćnim osobama pruža mogućnost ostanka u vlastitom domu uz stvaranje potrebnih preduvjeta za sigurniji boravak. Na taj smo način ostvarili želju korisnika koji ne žele institucionalizaciju ili je ne mogu ostvariti.

Korisnici u programu naglašavaju da im uključenje u Program puno znači. Program im pruža osjećaj sigurnosti, produljenje ostanka u vlastitom domu. Osjećaj da nad njima netko skrbi 24 sata svih 365 dana u godini je nemjerljiv.

Nakon dvije godine trajanja projekta korisnici su zadovoljni projektom jer imaju jedinicu u svom domu jer se tako osjećaju sigurnije i opuštenije.

Voditeljica Programa Radmila Vlak podsjetila je da udruga ovaj projekt provodi u kontinuitetu već osmu godinu u trogodišnjim intervalima.

Projekt Tele centar – „Niste sami“ Udruge „Naš život“ Petrinja,  financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

  • telecentar0106202225
  • telecentar0106202226
  • telecentar0106202227
  • telecentar0106202228
  • telecentar0106202229
  • telecentar0106202221
  • telecentar0106202222
  • telecentar0106202223
  • telecentar0106202224
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X