Ususret blagdanu svog zaštitnika, mještani Male Gorice zapalili tradicionalni jurjevski krijes Ususret blagdanu svog zaštitnika, mještani Male Gorice zapalili tradicionalni jurjevski krijes
MALA GORICA – Mještani Male Gorice i ove godine proslavljaju blagdan Svetoga Jurja, nebeskog zaštitnika svog mjesta. Već tradicionalno, proslava počinje dan uoči samog... Ususret blagdanu svog zaštitnika, mještani Male Gorice zapalili tradicionalni jurjevski krijes

MALA GORICA – Mještani Male Gorice i ove godine proslavljaju blagdan Svetoga Jurja, nebeskog zaštitnika svog mjesta. Već tradicionalno, proslava počinje dan uoči samog Jurjeva, podsjetio je Mladen Marijašević, povjerenik Mjesnog odbora Male Gorice i dopredsjednik Kluba UDVDR-a Brest- Mala Gorica.

„Opet se okupljamo tradicionalno uoči Jurjeva. Jurjevo je Dan našeg sela, odnosno blagdan našeg zaštitnika sv. Jurja. Imamo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjesnom groblju kod središnjeg križa,  nakon toga misu u našoj crkvi i poslije toga paljenje jurjevskog krijesa, što već tradicionalno činimo dugi niz godina. Poslije krijesa će nas sa svojim programom upoznati članovi KUD-a „Pokupljanka“ iz Bresta, nakon čega imamo druženje u farofu kod župnika gdje se svi okupljamo i tako „dočekamo“ sv. Jurja“, ispričao je Marijašević.

Paljenje jurjevskog krijesa tradicija je ovog mjesta koja se stoljećima prenosi s koljena na koljeno i u kojoj sudjeluju gotovo svi mještani.

„Naši vinogradari kad porežu lozu, dovezu je tu. Imamo i granje koje ostane kad se krči živica. Svi to dovozimo tu i onda se to slaže čak i mjesec dana prije paljenja krijesa. Koliko ja pamtim i koliko moji roditelji pamte, to je u našem mjestu tradicija koja traje već jako dugo, dugi niz godina. Paljenje krijesa u pučkoj tradiciji predstavljalo je početak nove plodonosne godine. Danas je smisao toga da se okupimo, družimo i proslavimo naš svetak, blagdan našeg zaštitnika sv. Jurja“, dodao je Marijašević.

Da je riječ o višestoljetnoj tradiciji ovog mjesta, potvrđuje i župnik u Maloj Gorici, vlč. Mladen Vidak.

„Tradicija slavlja svetoga Jurja na ovom brežuljku duga je otprilike 250 godina. Prije toga župna crkva bila je crkva Majke Božje Snježne, dolje niže uz Kupu, na plavnome području. Župljani su onda odlučili da će sagraditi crkvu ovdje na ovom brežuljku, posvećenu svetom Jurju i od tada se svake godine, ovako u proljeće, slavi sveti Juraj. Jurjevski krijes je specifikum ovoga kraja. Sama činjenica da je sveti Juraj ubio zmaja – imamo i predivni kip ovdje na oltaru, simbol je prosvjetljenja. Znamo da i sam Uskrs ima simbol svjetla, a i Uskrsli je sam za sebe rekao „Ja sam svjetlo svijeta“.

Današnje obilježavanje Jurjeva u Maloj Gorici (koje je ove godine palo na Uskrsni ponedjeljak) počelo je na mjesnom groblju, polaganjem cvijeća i svijeća te zajedničkom molitvom za poginule sumještane, hrvatske branitelje.

Nastavljeno je u crkvi sv. Jurja svetom misom koju je uz domaćeg župnika Vidaka, vodio vlč. Ivica Reparinac iz zagrebačke župe Tijela Kristova.

Nakon mise, ispred crkve je zapaljen tradicionalni jurjevski krijes. Zapalio ga je mještanin Stanko Žugaj koji u tome sudjeluje godinama, pa već ima iskustva i zna kako vatru držati pod kontrolom.

„Jednostavno. Ne slažemo Eiffelove tornjeve, ništa moderno, nego kao nekad, palimo granje i živicu. Mještani su donosili granje, tako su pripomogli slaganju krijesa, a malo su i sebi pomogli, jer nisu morali paliti kod sebe u šljivaru“, prokomentirao je Slavko pomno pazeći na smjer vjetra.

Uz jurjevski krijes, vlč. Mladen Vidak blagoslovio je okupljene, nakon čega je uslijedio folklorni program koji su izveli članovi KUD-a „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog.

Na sam blagdan Svetog Jurja (23.travnja) svečano misno slavlje će u Maloj Gorici predvoditi vlč. Ivan Grubešić, povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije i župnik župe Pohoda BDM Sisak.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.