Izbornik
Dan sestrinstva 2022 (7)

Ususret Međunarodnom danu sestrinstva

SISAK – Međunarodni dan sestrinstva svake se godine obilježava 12. svibnja pod geslom Sestrinstvo – Glas koji vodi, a ovogodišnja tema je „Ulaganje u sestrinstvo i poštivanje prava u ostvarivanju zdravlja za sve“. Želja je time usmjeriti pažnju prema potrebi da se zaštiti, pruži podrška i naglasi važnost investiranja u sestrinsku profesiju što bi ojačalo i zdravstvene sustave u cjelini.

U Sisku je obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva organizirala podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara Sisačko-moslavačke županije. Predsjednica HKMS-a Danijela Kundrata istaknula je kako su iza medicinskih sestrama i tehničara naše županije izazovne godine obilježene svjetskom pandemijom i razornim potresima. „Ja ću zaista reći da su sve moje kolegice na svim razinama zdravstvene zaštite u zadnje dvije godine dale svaki atom svog tijela da bi stavile potrebe drugih ispred svojih potreba. To se najviše osjetilo za vrijeme potresa i poslije potresnog razdoblja. Dobro je, uvijek može biti bolje i vidjet ćemo kako će biti vremenom kad se obnove štete od potresa. Naša je županija ogromna i veliki je teren u pitanju i nadam se da će biti daljnih ulaganja u zdravstveni sustav i medicinske sestre. Nadam se da će Županija poraditi na povećanju upisnih kvota za medicinske sestre i da će privući druga Sveučilišta i Veleučilišta u našu županiju jer svjedoci smo da naši kolege idu u susjedne nam županije zbog visokoškolskog obrazovanja.“

Na području županije je 1.745 sestara koje su upisane u registar Hrvatske komore medicinskih sestara, a ističe Kundrata, to nipošto nije konačan broj jer mnoge sestre koje rade u Domovima za starije ili u drugim zdravstvenim djelatnostima nisu upisane u Registar. Nedostatak medicinskog osoblja na tržištu rada zabrinjava i, ističe Kundrata, da je brojka sestara u županiji dvostruko veća imale bi više vremena posvetiti se pacijentima. „Imale bi vremena porazgovarati s njima i na taj način im se posvetiti. Nekad nemamo vremena za to, a ta minuta ili dvije pacijentima mnogo znači i time pokažemo da ih razumijemo.“ – kazala je Kundrata.

Sestre se i dalje suočavaju s nedaćama pandemije i dalje pokazuju posvećenost poslu, ne odustaju pred izazovima, iako tako mogu ugroziti i svoje zdravlje. „Svom pozivu sestre i tehničari ostali su vjerni i dok su se oko njih urušavali zidovi uslijed potresa.“ – kazao je dožupan Miheal Jurić koji je nazočio obilježavanju Međunarodnog dana sestrinstva.

„Na području Sisačko-moslavačke županije medicinske sestre i tehničari pokazali su iznimnu požrtvovnost posebice za vrijeme pandemije i u danima katastrofalnog potresa. Svi znamo scene koje su prikazivane na nacionalnim televizijama koje su bile snimljenje u našoj bolnici gdje se jasno vidjelo kako su naše sestre u teškim uvjetima i okolnostima dok su se zidovi rušili, davale sebe, zbrinjavale bolesnike i bile spremne prihvaćati nove bolesnike koji su dolazili s terena. Na tome im, u ime Sisačko-moslavačke županije, želim odati priznanje i čestitai im Međanarodni dan sestrinstva i zaželjeti da im dragi Bog da snage i duha da se i dalje nastave s tim istim žarom boriti za potrebite članove našeg društva.“ – kazao je dožupan.

Ulaganjem u sestrinsku radnu snagu moguće je obnoviti, preobraziti i ojačati same zdravstvene sustave radi postizanja zdravstvene pravednosti. Uz to, investiranje u sestrinstvo može učiniti da to medicinsko osoblje bude snažnije, otpornije, spremnije i zadovoljnije pri suočavanju s budućim izazovima.

„U potresu su razrušene mnoge naše institucije u sektoru zdravstva. Mi kao Sisačko-mosalavačka županija smo prijavili iste za obnovu kroz Fond solidarnosti. Možemo iskazati zadovoljstvo početkom obnove Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača i kroz skoro vrijeme očekujemo da će krenuti obnova i ostalih zdravstvenih ustanova. Posebice tu mislim na sisačku bolnicu gdje očekujemo da će ići i zgrada nove interne, također i sve druge zgrade Domova zdravlja na potresom pogođenom području. Vjerujem da ćemo skroz skoro vrijeme imati standard u zdravstu čak i bolji nego što smo imali prije potresa.„ – kazao je Jurić.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su ovo zanimanje odabrali za svoj životni poziv, čestitamo njihov dan uz zahvalu za svu humanost, požrtvovnost i brigu usmjerenu prema drugima.

 


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X