Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
marinakovačnaslov

Ususret Svjetskom danu Alzheimerove bolesti, tema „Dijagnoze“bila je demencija

Foto: Arhiva Portala 53

I ove godine, 21. rujna obilježit ćemo Svjetski dan Alzheimerove bolesti, najčešće među demencijama koje su danas, s globalnim starenjem stanovništva, u porastu u cijelom svijetu. Ususret ovom datumu, temu prve „Dijagnoze“u novoj jesenskoj sezoni u programu Petrinjskog radija posvetili smo upravo demenciji o kojoj smo više doznali od naše gošće, prim. Marine Kovač, dr.med., ravnateljice Neuropsihijatrijske bolnice „“Dr. Ivan Barbot“ Popovača. Ova bolnica, druga je u Hrvatskoj koja je (u lipnju ove godine) otvorila Dnevnu bolnicu za oboljele o demencije.

Što je demencija – kako ju možemo definirati i kako ju razlikovati od nekakve puke rastresenosti i zaboravljivosti s kojom se danas  manje – više svi susrećemo u  stresnom, užurbanom načinu života?  Znamo li što demenciju uzrokuje ili barem koji su rizični faktori koji ubrzavaju njezin razvoj? U kojoj se dobi može javiti – je li isključivo vezana za stariju životnu dob ili se može javiti i ranije? Koja su najčešća dementna stanja? Kako se demencija prepoznaje i  dijagnosticira? Kakve se promjene događaju kod oboljele osobe? Može li se izliječiti ili barem usporiti? Tko i kako skrbi za oboljele? Kako funkcionira Dnevna bolnica za oboljele od demencije u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača; neka su od pitanja koja smo postavili prim. Kovač.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X