Share on facebook
Share on twitter
gv39sest

Usvojena izvješća Knjižnice, PETRA-e, Poslovnih zona, Turističke zajednice, Centra za šljivu i kesten

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća, vijećnici su između ostaloga raspravljali o Izvješću o radu i Financijskom izvješću Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja za 2019.godinu, o čemu je više rekao ravnatelj Knjižnice Ante Mrgan.

„Knjižnica je tijekom 2019.godine ispunila plan događanja u najvećoj mogućoj mjeri. Posuđeno je oko 81 tisuću jedinica građe, ukupan broj virtualnih posjeta bio je 53 tisuće. Knjižnica je tijekom godine pružala različite knjižnične usluge članovima i korisnicima i prošlo je više od 21 tisuću korisnika kroz Gradsku knjižnicu. Organizirano je više desetaka različitih događanja, radionica, večeri poezije i slično, ukupno 43 različita događaja koje je posjetilo oko 1800 ljudi. Od planiranih prihoda, iz raznih izvora, ukupno je ostvareno 1,5 milijuna kuna, ostvareni rashod je gotovo 1,3 milijuna kuna, što je nekih 84 posto izvršenja godišnjeg plana. Tu su i sredstva Ministarstva kulture, nabavljene su knjige u vrijednosti 82 tisuće kuna i 20 tisuća kuna smo dobili za nabavu 3D pisača i računala“, rekao je Mrgan.

Svi posjetitelji Knjižnice na raspolaganju imaju gotovo 46 tisuća naslova, a tijekom prošle godine imali su upisanih gotovo dvije tisuće članova, dok je u odjelu za djecu i mladež učlanjeno gotovo 800 korisnika. Izvješća Knjižnice su usvojena jednoglasno, kao što je jednoglasno usvojeno i Izvješće o radu i Financijsko izvješće Vatrogasne postrojbe Grada Petrinje. Vatrogasna postrojba je tijekom prošle godine imala 225 intervencija, od čega 106 na gašenju požara. Najviše požara zabilježeno je tijekom mjeseca veljače.

Vijećnici su također raspravljali i o Izvješću o radu i Financijskom izvješću Javne ustanove PETRA – Petrinjske razvojne agencije za 2019.godinu, a izvješće je podnijela v.d.ravnateljica Željka Tonković. „Prošle godine u 2019.godini bilo je zaposleno pet djelatnika, zajedno s ravnateljicom koja je izabrana putem javnog natječaja u travnju. Od većih stvari što se dogodilo, to je da  smo dobili nekretninu u vlasništvo za potrebe provedbe projekta planiranog u Intervencijskom planu. To smo dobili darovanjem od Grada Petrinje da se određena zgrada, koja se nalazi u Carekovoj 26, stavi u funkciju. Tijekom 2019.godine imali smo približno oko 500 savjetovanje, što individualnih osoba, nezaposlenih, udruga, poduzetnika te suradnja s Gradom Petrinja“, istaknula je Tonković te dodaje kako su tijekom prošle godine pripremili 165 projektnih prijedloga u vrijednosti 16,5 milijuna kuna, a u provedbi su tijekom prošle godine imali 14 projekata vrijednih 5,7 milijuna kuna.

„Što se tiče financijskog izvješća, prihodi poslovanja u 2019.godini su bili prvenstveno od osnivača i vlastiti prihodi. Rashodi poslovanja, najveći udio je odlazio na plaće, manji dio na neke osnovne materijalne i uslužne rashode za osiguranja, promidžbu i oglašavanje, režijske troškove i najamninu, jer trenutno nismo u svom prostoru, što ćemo od sljedeće godine rješavati kroz projekt gdje će krenuti izgradnja našeg Poduzetničkog centra“, rekla je Tonković.

Vijećnik Željko Tonković je opet spočitnuo PETRA-i što najveći dio njihovog prihoda čine sredstva iz gradskog proračuna, a ne od projekata, kao što je istaknuo da bi PETRA trebala biti kao javna ustanova samoodrživa. Na poslu kojeg čine čestitao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Niti jedna ustanova nikada neće moći biti toliko samostalna da bi se financirala izvanproračunskim sredstvima. Strategija politike, moja i mog tima, bila je ništa ne naplatiti onima koji su mali i srednji poduzetnici. Ovih 16 milijuna kuna, to su bili otvoreni natječaji IP-a. Meni je bio cilj da što prije iz Intervencijskog plana svi poduzetnici naprave svoje planove kako bi aplicirali i došli do svojih 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava. To je sinergija“, istaknuo je Dumbović. Izvješća PETRA-e su na kraju prihvaćena sa 13 za i pet suzdržanih glasova.

Vijećnici su razmatrali i Izvješće o radu i Financijsko izvješće tvrtke Poslovne zone Petrinja za 2019.godinu. I po ovom izvješću vijećnik Željko Tonković je ponovio kako bi tvrtka trebala biti samoodrživa, a ne da većina prihoda bude iz gradskog proračuna.

„Ovo se vaše mišljenje isprepliće iz godine u godinu što se tiče Poslovnih zona. Ja ću samo reći da poslove koje obavlja društvo Poslovne zone nije izmišljeno za mene konkretno niti za moje zaposlenike, nego je to posao koje je do 2017.godine obavljao Komunalac. Da bi se rasteretio Komunalac neki poslovi upravljanja i održavanja gradskom imovinom su preneseni na Poslovne zone. Iz ovog izvješća o radu točno vidi što mi radimo i koje površine i koje nekretnine mi održavamo, što znači da nema nikakvog ispreplitanja niti da ima ikakvog rentanja, još manje da ima ikakvog pogodovanja. Da nismo mi održavali, održavao bi netko drugi. Što se tiče stavke usluge održavanja gradske imovine, naravno da će ona biti uvijek najveća po pitanju Grada jer to je još ipak uvijek u vlasništvu Grada Petrinje, nama je preneseno na upravljanje i ne bismo imali to kome drugome slati na naplatu nego Gradu kao što rade i druge gradske tvrtke. Zato ne vidim problem iz godine u godinu da se ponavlja jedno te isto pitanje“, rekla je direktorica tvrtke Poslovne zone Petrinja Jasmina Robinić. Navedeno izvješće tvrtke Poslovne zone je u konačnici usvojeno sa 13 glasova za i pet suzdržanih.

Potom su vijećnici raspravljali o Izvješću o radu i Financijskom izvješću Turističke zajednice Grada Petrinje za 2019.godinu, o čemu je više rekla direktorica Turističke zajednice Ivanka Držaj. „Ovdje mogu ukratko istaknuti, uz brojne manifestacije koje Turistička zajednica organizira tijekom cijele godine, naravno naša zadaća je promocija i promoviranje proizvoda destinacije. Tu bih željela istaknuti, što se tiče prošle godine, u Petrinji je ostvareno 15 posto više dolazaka turista, odnosno ostvaren je 2 331 dolazak, a noćenja 10 170, što je 39 posto više nego godinu prije. Najvećim dijelom su to poslovni partneri i radnici, ali veliki je trend i u promjeni, sve više i više je turista u destinaciji, posebice sada na području, odnosno u objektima koji imaju kuće za odmor sa bazenima“, rekla je Držaj. Navedena izvješća Turističke zajednice u konačnici su usvojena sa 12 glasova za i šest suzdržanih.

U konačnici, vijećnici su raspravljali i o Izvješću o radu i Financijskom izvješću Javne ustanove Centar za šljivu i kesten za 2019.godinu. „Centar za šljivu i kesten je jedna institucija koja ima svoj životni vijek. Centar za šljivu i kesten je prije svega projekt, projekt po svojoj definiciji ne živi 100 godina, on živi godinu, dvije, pet ili 10 godina i tu priča projekta završava. Dalje mora biti nadgradnja projekta. Ponavljam, svaki projekt, a to je projekt Centra za šljivu i kesten i kao takav je došao do svoje kulminacije. On više ne može dalje. Može, samo pod jednim uvjetom, ako Grad Petrinja ima partnere, ako Grad Petrinja ima partnere koji će danas-sutra uložiti u 10, 20, 30, 50 tisuća hektara, napraviti projekt, dati ga Gradu Petrinji i reći mi smo spremni preuzeti odgovorno za novi proizvod koji bi trebao biti brend Grada Petrinje“, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Govoreći o kestenu, kazao je kako taj proizvod može biti brend našeg područja. Izvješće je u konačnici usvojeno sa 13 glasova za i pet suzdržanih.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X