zlatajajcinovicgoreuniverzalna

Usvojena izvješća za kulturu, sport i socijalnu skrb kao i društvene djelatnosti za 2018.godinu

PETRINJA –Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća vijećnici su raspravljali o Izvješću o izvršenju Programa javnih potreba u kulturi na području Grada Petrinje za 2018.godinu. U prošloj godini za tu potrebu bilo je planirano 6,3 milijuna kuna, dok je utrošeno 5,5 milijuna kuna. Više je rekla Zlata Jajčinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

„Ovaj program smo prikazali financijski. Iz proračuna Grada Petrinje za 2018.godinu financirane su ustanove i udruge u kulturi koje provode kulturne programe, programi gradskih manifestacija, program zaštite i očuvanja kulturnih dobara te tekuće donacije vjerskim zajednicama za obnovu vjerskih objekata i sakralnih spomenika“, pojasnila je Jajčinović.

Navedeno izvješće je prihvaćeno sa 17 glasova za i jednim suzdržanim, kao i Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u sportu Grada Petrinje za 2018.godinu. Grad je za sport prošle godine planirao izdvojiti 4,1 milijun kuna, dok je stvarno utrošeno 3,9 milijuna kuna.

„Iz priloženog se vidi da se iz proračuna Grada Petrinje za potrebe u sportu za 2018.godinu financirao Petrinjski sportski savez te tekuće investicijsko održavanje i sufinanciranje troškova korištenja sportskih objekata kako je i navedeno u izvješću“, pojasnila je Jajčinović.

MOST-ova Luca Gašpar Šako je postavila pitanje koliko Petrinjski sportski savez ima zaposlenih, zbog čega nema uvida u rad funkcioniranja i financiranja Rukometnog kluba Petrinja ako se već financira iz Gradskog proračuna, te je postavila pitanje zbog čega roditeljima čija djeca treniraju u tom klubu, nisu refundirana sredstva za preglede, obzirom su roditelji morali uzeti R1 račun.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako bi bilo dobro da neki vijećnici prođu jednu edukaciju o funkcioniranju jedinica lokalne samouprave. „Prozivate jednu sportsku udrugu i udruge koje sa velikim entuzijazmom, velikom ljubavi, volonterskim radom, minimalno novaca smo napravili nešto što je malo tko napravio u Hrvatskoj. Jedini travnjak u Hrvatskoj, ni jedan grad u Hrvatskoj, nije kupio sa vlastitim sredstvima. Svi su dobili preko HNS-a, klubova, ministarstava i ovo je drugi u županiji kojeg smo napravili sa najminimalnije novaca što smo mogli. Vi čujete uvijek nešto što vama netko lamata oko vas i puni vam glavu, i dolazite da ne znate uopće u kojoj crkvi zvoni, vi čujete samo zvona“, rekao je Dumbović.

Za riječ se javio i HDZ-ov vijećnik Željko Tonković, koji je ujedno već treći mandat član Izvršnog odbora Petrinjskog sportskog saveza, koji je istaknuo kako Savez posluje dosta transparentno. „Ne zato što sam ja tamo, mislim da je to jedno od transparentnijih krovnih udruga koje objedinjuje sve sportske udruge. Svojevremeno je bilo i kroz reviziju kada su gradonačelnici sebi davali onu ingerenciju da nagrađuju nadarene sportaše, pa su si davali iznose, pa su onda oni po nekakvom svom ključu određivali tko je uspješniji, tko je manje uspješan i to nije bilo transparentno. Kroz ovaj oblik podjele i razdjele novca puno je transparentnije i puno je korektnije“, rekao je Tonković je te također rekao kako Savez nema zaposlenika, dok je tajnik zaposlen preko ugovora o djelu.

Nakon ponovno poduže rasprave, vijećnici su u konačnici ovo izvješće prihvatili sa 17 glasova za i jednim suzdržanim.

Vijećnici su također raspravljali o Izvješću o izvršenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi za 2018.godinu te Izvješću o izvršenju Programa javnih potreba u društvenim djelatnostima za 2018.godinu. Oba izvješća su usvojena jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X