Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gv39jajcinovic

Usvojena izvješća za kulturu, sport, socijalnu skrb, zdravstvo, odgoj i obrazovanje za 2019.godinu

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća, vijećnici su raspravljali o Izvješću o izvršenju Programa javnih potreba u kulturi na području Grada Petrinje za 2019.godinu, o čemu je više rekla Zlata Jajčinović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

„Planirana sredstva od devet milijuna kuna za programe koje provodi Hrvatski dom, Gradska knjižnica, Grad Petrinje, udruge u kulturi i vjerske zajednice, realiziran je u ukupnom iznosu nešto višem od 6,3 milijuna kuna“, rekla je Jajčinović. Navedeno izvješće je prihvaćeno jednoglasno.

Potom se raspravljalo i o Izvješću o izvršenju Programa javnih potreba u sportu Grada Petrinje za 2019.godinu. „Planirani iznos od 5,3 milijuna kuna nije ostvaren, već je ostvareno 4,1 milijun kuna. Za Petrinjski sportski savez je izdvojeno 2,6 milijuna kuna. Između ostaloga, osim onoga što je otišlo Petrinjskom sportskom savezu, Grad Petrinja je imao i ostale izdatke za sport“, rekla je Jajčinović.

HDZ-ov Željko Tonković je apelirao da se ne smanjuju transferi klubovima kroz Petrinjski sportski savez. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je najavio kako će iduće godine planirati ista sredstva. „Ono što uvijek trebamo naglasiti, 2019.je 2019., tu smo imali mnoge aktivnosti, gledajući da smo napravili dodatne iskorake kod određenih standarda da bi u cijeloj priči bili u pravom smislu riječi Grad prijatelj djece. Kada pogledamo za iduću godinu, neće biti nikada više isto. Znamo da smo nekoliko mjeseci svi stajali, nismo trošili. Ono što nismo trošili ne možemo ni plaćati. Ne možemo platiti trenere i neke igrače ako se ništa nije radilo“, rekao je Dumbović. Navedeno izvješće je također usvojeno jednoglasno.

Pod okriljem Petrinjskog sportskog saveza svoju programsku djelatnost tijekom 2019.godine realiziraju 32 sportske udruge koje djeluju u 23 sportske grane te šest školskih sportskih društava naših osnovnih i srednje škole. U redoviti rad 32 članice uključeno je gotovo dvije tisuće aktivnih članova koji redovno treniraju.

Potom su vijećnici raspravljali o Izvješću o izvršenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu Petrinje za 2019.godinu. „Bilo je planirano 3,4 milijuna kuna, a realizirano 3,2 milijuna kuna. Razrađeno je u izvješću koje smo programe financirali u kojem iznosu, od naknade za troškove stanovanja, pa sve do zdravstvenih potreba naših građana, naknade za djecu, za područje udruga iz Domovinskog rata i udruge iz ostalih područja“, rekla je Jajčinović.

Vijećnica Višnja Jerman, članica Odbora za socijalnu skrb je istaknula kako su potrebe stanovništva po ovom pitanju velike, godišnje održe do pet sjednica Odbora na kojima raspravljaju o 40-tak zahtjeva građana, stoga i iduće godine u gradskom Proračunu računaju na isti iznos. Navedeno izvješće je također u konačnici usvojeno jednoglasno.

Na samom kraju vijećnici su raspravljali i o Izvješću o izvršenju Programa javnih potreba u odgoju, obrazovanju i razvoju civilnog društva Grada Petrinje za 2019.godinu. „Za potrebe u odgoju i obrazovanju i razvoju civilnog društva za 2019.godinu planiran je iznos od 14,3 milijuna kuna, a realizirano je 12,7 milijuna kuna. Sastavni dio ovog programa je financiranje našeg Dječjeg vrtića, sredstva za odgoj i obrazovanje, odnosno pomoći za programe osnovnih škola, nabavke udžbenika, odnosno materijala za osnovnoškolce, stipendije i ostalo“, pojasnila je Jajčinović. U konačnici i navedeno izvješće je usvojeno jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X