Uz miris procvalih lipa, Petrinjom se širili i Lipanjski zvuci Uz miris procvalih lipa, Petrinjom se širili i Lipanjski zvuci
  PETRINJA – Dok se iz petrinjskog parka širio opojni miris rascvalih lipa, iz prostora Hrvatskog doma Petrinja odzvanjala... Uz miris procvalih lipa, Petrinjom se širili i Lipanjski zvuci

[g-carousel gid=”58560″ img_max_w=”150″ height=”100″ h_type=”%”]

 

PETRINJA – Dok se iz petrinjskog parka širio opojni miris rascvalih lipa, iz prostora Hrvatskog doma Petrinja odzvanjala je ovog vikenda čista i zvonka pjesma zborova i vokalnih ansambala okupljenih na 11. izdanju „Lipanjskih zvuka“. Dvodnevnu glazbenu manifestaciju međunarodnog karaktera organizirali su članovi Pjevačkog zbora mladih „Mato Bučar“ Petrinja koji je tom prilikom obilježio i petu godišnjicu svog postojanja i rada.

Nakon dobrodošlice petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji je manifestaciju proglasio otvorenom, ovogodišnje Lipanjske zvuke otvorile su u petak, 15. lipnja, članice slovenske Vokalne skupine Gallina koncertom koji su održale u Maloj dvorani Hrvatskog doma.

„Mi smo iz Slovenije, iz Ljubljane. Sad već osmu godinu radimo zajedno. U skupini nas je četiri, pet pjevačica. Ideja da se okupimo bila je moja i još dviju pjevačica koje pjevaju alt i koje su i danas u našem sastavu. Mislile smo da bi bilo zanimljivo napraviti neki ženski kvartet ili kvintet što nije prije postojalo u Sloveniji, pa smo tako i počele pjevati zajedno. Prije smo imale druge dvije sopranistice, sad su dvije nove već treću godinu s nama. Imale smo ideju da bismo htjele pjevati i svoje pjesme, pa smo počele surađivati s različitim skladateljima koji nam sad pišu pjesme, baš za našu skupinu. Inače, pjevamo i slovenske i strane folklorne pjesme, klasičnu glazbu – od renesanse do suvremenih kompozicija, popularnu glazbu … uglavnom, imamo širok repertoar. Tu u Petrinji smo već, mislim, treći put. Prvi put kad smo bile, pobijedile smo na natjecanju, pa su nas sad pozvali da napravimo i jedan cjelovečernji koncert“, ispričala je Ana Erčulj, umjetnička voditeljica Gallina.

Ovaj put Galline nisu sudjelovale u natjecateljskom dijelu, ali su petrinjsku publiku definitivno osvojile svojim nastupom koji su otvorile evergreenima iz „zlatnog vremena“ slovenskog popa 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Dio koncerta bio je posvećen svjetskim pop mjuziklima, a dio autorskim skladbama slovenskih kompozitora napisanima baš za njih. U zadnjem dijelu koncerta, izvele su i nekoliko folklornih napjeva iz Slovenije, ali i drugih zemalja. Osim iznimnim vokalnim sposobnostima, Galline su publiku razgalile i svojim zabavljačkim sposobnostima – duhovitim obraćanjem publici te glumačkim i plesnim vještinama. Uz završnu „Moj mali je opasan“ (koju je svojedobno proslavila Tajči), izvele su i pravu malu predstavu. Koketno plešući kroz publiku, jedna od Gallina završila je u krilu iznenađenog petrinjskog gradonačelnika, što je u konačnici sve dobro nasmijalo.

Gradonačelnik je na kraju čestitao Gallinama, a u ime domaćina, zahvalila im je Katarina Mandić, voditeljica Pjevačkog zbora mladih „Mato Bučar“.

„Koncert Gallina bio je jedan jako lijepi uvod u Lipanjske zvuke koje su nam uveličale i uvele nas u ovaj prekrasan vikend. Jako smo radosni što su prihvatile naš poziv, što su uopće došle i što su nam na kraju zabavile publiku, rasplesale nas, nasmijale i stvarno nam je jako drago što su bile s nama“.

Središnji događaj Lipanjskih zvuka bilo je subotnje natjecanje zborova i vokalnih ansambala održano u Velikoj dvorani Hrvatskog doma Petrinja. Ovo natjecanje u Petrinji je prvi put održano 2008. godine u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Petrinji i Hrvatske udruge zborovođa. Od posljednjih Lipanjskih zvuka održanih 2017. godine, za organizaciju je zadužen Pjevački zbor mladih „Mato Bučar“ Petrinja. Manifestacija se tradicionalno održava neposredno prije Svjetskog dana glazbe 21. lipnja, a njezin je cilj očuvanje tradicije zborskog pjevanja u Petrinji, ali i poticanje suradnje i razmjene iskustava između zborova sudionika.

Manifestacija je međunarodnog karaktera (uz zborove iz Hrvatske, sudjelovali su i zborovi iz Slovenije i BiH). Ove godine u natjecateljskom programu sudjelovalo je sedam zborova: Vokalni ansambl Domenike, Klapa Lugarin, Vokalna skupina Virtus, Vokalni sastav Asante, Komorni zbor Arima, Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik i Livanjski pjevački zbor Duman. Sudionici su se mogli natjecati u tri kategorije: kategorija B – vokalni ansambli, kategorija A2 – zborovi sa slobodnim programom i kategorija A1- zborovi sa zadanim programom.

Ocjenjivačko povjerenstvo činili su predsjednica žirija, prof. Jasenka Ostojić s Muzičke akademije u Zagrebu te skladatelj i pedagog Davor Bobić i Csaba Kutnyanszky, dirigent, teoretičar glazbe i umjetnički voditelj iz Mađarske.

Nakon što su natjecatelji izveli svoje programe, žiri se povukao na vijećanje. Odluka je objavljena navečer, a u međuvremenu, u poslijepodnevnom dijelu programa, održan je zajednički revijalni koncert svih sudionika natjecanja kojima se u ovom dijelu pridružio i ansambl „Zlatne godine“. Iako je prvotno bio zamišljen kao “Open – Air” koncert u paviljonu gradskog parka, organizatori su – kako ne bi smetali svadbenim povorkama koje su čekale vjenčanja u crkvi sv. Lovre, revijalni koncert premjestili u predvorje nekadašnjeg restorana u prizemlju Hrvatskog doma. Možda je nedostajao miris lipa koji bi u parku upotpunio notu Lipanjskih zvuka, ali u smislu akustike ovaj prostor nije bio loš izbor. Dapače, pojačao je zvučni efekt skladnog zborskog pjevanja kojim su se sudionici međusobno predstavili, svesrdno podržavajući jedni druge.

Večernji sati drugog dana Lipanjskih zvuka donijeli su koncert domaćina, Pjevačkog zbora mladih „Mato Bučar“. Zbor koji okuplja mlade pjevače od 15 do 30 godina iz Petrinje i okolice i radi na populariziranju zborskog pjevanja među mladima, osnovan je 2014. godine i ovom prilikom proslavio je i svoju petu godišnjicu  djelovanja. O uspjehu tog djelovanja svjedoče brojne nagrade koje su osvajali u zemlji i inozemstvu. (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nagradilo ih je Oskarom znanja 2015. i 2016. za uspješno djelovanje i postignute rezultate. Na 58. i 59. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu osvojili su dvije srebrne plakete, a na prvom međunarodnom natjecanju Croatia Cantat u Osijeku  2016. zlatnu plaketu u kategoriji folklorne glazbe i srebrnu plaketu u kategoriji klasične glazbe. Na Festivalu glazbe Zagreb 2016. osvojili su srebrnu diplomu u kategoriji A (zadani program). U svibnju 2017. zbor je sudjelovao na prestižnom Harmonie Festivalu u Lindenholzhausenu (Njemačka) te je nagrađen brončanom plaketom u kategoriji tradicijske glazbe. Također je u kolovozu 2018. godine sudjelovao na međunarodnom natjecanju „Ohrid choir festival“ u Ohridu (Makedonija) gdje je osvojio srebrnu plaketu, te posebnu nagradu za najbolje izvedeno djelo makedonskog autora).

Od siječnja 2016. godine zbor vodi Katarina Mandić, studentica četvrte godine orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ljerke Očić. Na subotnjem koncertu u sklopu Lipanjskih zvuka, PZM Mato Bučar izveo je svojevrsni presjek svog raznolikog repertoara – od starih petrinjskih pjesama preko makedonskog ora, domaćih tradicionalnih napjeva do sakralnih skladbi ili pak vrlo dirljive izvedbe pjesme „Sutra će te ponit“ K. Magdića i J. Fiamenga.

Nakon koncerta domaćina, došlo je vrijeme i da se obznane odluke žirija.

„Jako mi je drago da sam danas tu i da sam svjedok ovog događanja za koje mogu reći da ćemo ga svi rado ponijeti sa sobom iz Petrinje svojim kućama, jer druženje kada se okupimo, a da je glazba glavna, to je možda zbilja za nas glazbenike najvažnija svečanost. Svim sudionicima od srca čestitam na svemu pokazanom na ovoj pozornici. Bilo vas je zadovoljstvo slušati. Iznimno mi je drago da sam sudjelovala kao članica žirija. Moram reći da su kolege s kojima sam surađivala bili doista ugodni partneri, imali smo vrlo izjednačene kriterije što je važno za jedan žiri. Jako mi je drago i da je u Petrinju došlo osam ansambala. Lijepo je da je to jedno međunarodno natjecanje koje ponovo okuplja pjevačke snage. Iznimno mi je drago da Grad Petrinja prepoznaje važnost ovog zborskog natjecanja, a osobito mi je drago vidjeti da su u organizaciju uključeni tako mladi ljudi i u tom smislu Petrinja se time može podičiti – da su mladi zainteresirani, voljni, da se vraćaju u svoju sredinu, da ju oplemenjuju svojim radom, a pri tome da su tako dobri, jer zbilja i za natjecatelje i za nas, rad u žiriju bio je vrlo ugodan. Oni su zaista učinili sve kao da im je to ne znam koje natjecanje, a ne možda nekima prvo“, rekla je predsjednica Ocjenjivačkog povjerenstva, prof. Jasenka Ostojić.

Otkrila je kako odluke nije bilo lako donijeti, ali i da su se članovi žirija u kriterijima ocjenjivanja vodili europskim standardima.

„Znate što je ipak važno? Da Petrinja bude grad koji će ponuditi i prave vrijednosti zborske glazbe. Dakle, da nije to samo da se dođe i da se nešto napravi i odmah su svi prvi, nego da zaista oni najbolji pobjeđuju. Ja mislim da je to onda vjera u dobro i u izvrsnost, između ostalog, a naravno da je poticajno da se svi bave tako nečim lijepim kao što je glazba“, kazala je Ostojić.

Na ovom natjecanju dodjeljivani su zlatni, srebrni i brončani lipin cvijet te posebna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora. U kategoriji B, kategoriji vokalnih ansambala četvrto mjesto zauzela je Klapa Lugarin, treće Vokalni ansambl Domenike, drugo Vokalni sastav Asante, a prvo Vokalna skupna Virtus. U kategoriji A 2  nastupio je jedan komorni zbor – Arima koji je osvojio srebrnu plaketu. U kategoriji A, brončane plakete osvojili su Livanjski pjevački zbor „Duman“ i Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik. Srebrnu plaketu osvojio je Komorni zbor Arima. Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja osvojio je Vokalni ansambl Domenike sa skladbom Ljube Stipišića Delmate „Dalmatino povišću pritrujena“.

U „pripetavanju“ za Grand Prix natjecala su se dva slovenska zbora, točnije Vokalna skupina Virtus i Komorni zbor Arima. Pobijedila je Vokalna skupina Virtus.

Ovo im je bio prvi nastup u Petrinji, a da će ga okruniti i glavnom nagradom nisu se nadale, priznaje voditeljica Virtusa, Dora Ožvald.

„Dojmovi su odlični. Nismo ovo očekivale i baš smo uzbuđene. Razmišljale smo o tome da repertoar bude raznolik, da bude nešto narodnih slovenskih pjesma, nešto modernih, novih obrada skladatelja; da bude i sporih i bržih pjesama i da se malo izmjenjujemo na pozornici, dakle da složimo i nekakvu koreografiju. Sama grupa postoji više godine, ali u ovom promijenjenom sastavu, s dvjema novim pjevačicama, djelujemo već treću godinu“, ispričala je.

Zasluženu nagradu pobjednicama su uručili Marko Vučković, predsjednik PZM „Mato Bučar“ i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Mislim da ova pjesma, ovaj ugođaj i ovo sve što smo vidjeli, govori više od riječi. Danas nema riječi kojima možemo reći jedno veliko hvala svima koji su sudjelovali. Hvala svima koji su tu, hvala svima koji su pokazali da im je grad Petrinja dobar domaćin, domaćin koji je uvijek u svojim temeljima imao pjesmu. Pjesma je ta koja je krasila grad Petrinju, glazba je ta koja ju je krasila. Kad pogledamo sve što smo sinoć i danas slušali ovdje, to je nešto predivno i mislim da ne treba nikoga posebno izdvajati. Svi su oni dio jedne velike pjesme. Pjesma prelazi i nadilazi sve granice i tu u gradu Petrinji ona je uhvatila svoje korijene, korijene koje ovdje ima više od 150 godina. Veseli me što su ovdje domaćini mladi ljudi, mladi Petrinjci. Kao gradonačelnik dat ću sve od sebe da zadrže kontinuitet dobrog domaćinstva i da ta pjesma uvijek iz Petrinje ima svoju poruku kako smo ljudi koji smo sačuvali pjesmu, ali i koji želimo pjesmom stvarati nova prijateljstva i zajedništvo“, kazao je Dumbović.

Domaćini su na kraju zahvalili svim sudionicima na dolasku, a Gradu Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji na financijskoj podršci manifestaciji. Organizacijski odbor Lipanjskih susreta u sastavu Katarina Mandić, Bruno Lončarević, Dora Lovreković, Gabrijela Kockar, Marija Bučar, Tomislav Milošić i Veronika Dunđer, kao i svi ostali članovi PZM Mato Bučar koji su im dali svesrdnu podršku, u konačnici mogu biti zadovoljni učinjenim.

„Još uvijek smo nekako bez teksta i pod dojmom cijeloga dana. Nismo još svjesni što smo sve napravili i nismo zapravo bili svjesni što smo sve u mogućnosti napraviti zajedničkim snagama. Mislim da je bitno da ljudi iz Petrinje znaju kakvu mladu kulturnu snagu imaju u Petrinji i za što smo sve sposobni – da želimo ovaj grad izdići na nekakav nivo kulture kakav mu i dolikuje“, rekla je Katarina Mandić, voditeljica i dirigentica PZM „Mato Bučar“, još pod svježim dojmom čitavog događanja.

Organizirati jednu takvu veliku manifestaciju nije bilo jednostavno, tim više što je riječ o mladim ljudima koji su pretrpani svojim obvezama u školi ili na fakultetu.

„Bilo je jako teško zato što je sva ta organizacija Lipanjskih zvuka pala u vrijeme kada su nama svima ispiti na fakultetu, tako da smo morali rasporediti zadatke između sebe, da svako ima poneki zadatak, tako da uspijemo sve organizirati. Naravno, kako smo prvi put u tome, bilo je tu puno detalja koje smo morali u hodu rješavati, ali na kraju je sve, hvala Bogu, ispalo preodlično. Jako smo zadovoljni“, dodala je Mandić.

Druženje uz okrijepu i naravno neizostavnu pjesmu, sudionici su i nastavili i po završetku manifestacije, u prostoru Atrija Hrvatskog doma.

Ponosni smo na mlade ljude iz PZM “Mato Bučar”, ali bismo im to trebali i pokazati. Za početak, većim odazivom na njihove koncerte, a onda i na sljedeće Lipanjske zvuke na koje će nagodinu, nadajmo se, doći puno više Petrinjaca i tako poručiti ovim mladim ljudima: „Primjećujemo vaš trud i cijenimo ga. Tu smo da vas podržimo, jer vi ste ona lijepa slika koja o našem gradu ide u svijet“.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.