potres03012020115

Već početkom jeseni zgrada Srednje škole Petrinja mogla bi biti u punoj funkciji

Iza petrinjskih srednjoškolaca izazovna je nastavna godina koju je obilježila pandemija koronavirusa no u kojoj se ipak gotovo cijelo prvo polugodište nastava izvodila uživo. U tim već dovoljno izazovnim vremenima dogodio se i potres:

„Nakon toga smo odmah pokrenuli školu online već 18. siječnja, maturante smo od 24. veljače vozili u Osnovnu školu Jabukovac, a nastavu za ostatak škole nažalost radi toga to u okolici nemamo adekvatan prostor da smjestimo 200 učenika smo odradili online. Nadamo se da ćemo s početkom sljedeće školske godine već imati i prostore za nastavu uživo, a uskoro počinju u radovi na školi kod Gavrilovića.“ – kazao je ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić.

„Situacija je takva da smo u prvih 150 dana nakon potresa i donacije te zgrade pokrenuli i kampanju za obnovu školu. Odrađena je skoro sva dokumentacija da možemo krenuti s radovima. Napravljeno je 7 ili 8 projekata, od istraživanja zgrade, projektnog zadatka, geodetskih podloga, preko idejnog rješenja, usklađivanja s Ministarstvom obrazovanja i glavnog projekta do prilaznih puteva. Paralelno se radi na svim stranama. Odrađeno je već preko 3.500 volonterskih sati na pripremi zgrade za gradnju, traje uređivanje okoliša, malčiranje, rezanje drveća i pripremanje te se nadam da će u idućih 10 dana biti pokrenuto i gradilište i drugi dio za javnu nabavu za ostatak radova koje nemamo sponzorski riješeno. Nadam se da ćemo početkom sljedeće školske godine već biti vrlo blizu da škola krene u tom prostoru, a ako to ne bude moguće imamo opciju u dogovoru sa županijom. Do početka rujna Osnovna škola Dragutina Tadijanovića bi trebala biti u potpunosti obnovljena tako da ćemo se i mi i Prva osnovna škola moći smijesiti u toj školi i u Osnovnoj školi Mate Lovraka te pokrenuti nastavu uživo. Nadam se da ćemo početkom jeseni imati zgradu škole kod Gavrilovića imati u funkciji.“ – dodaje Orlić.

Naši učenici i grad Petrinja ne mogu čekati ništa, nastava uživo mora krenuti, ona je prioritet broj jedan i mislim da su to već sad i u Gradu i državi svi shvatili da bez škole neće biti gradova, neće biti ostanka ljudi ovdje jer srednja škola je drugačija, ona daje budućnost, nju biraš i ako to nemaš u Petrinji, Sisku ili Glini ići ćeš negdje drugdje tražiti tu opciju. Ako odlaze djeca i mladi, za njima odlaze i stari. Neće ostati nitko u Petrinji. Jednostavno škola je prioritet broj jedan i sad smo svi stavili glave na hrpu i mislim da to ide u dobrom pravcu i nadam se da ćemo relativno brzo biti u tom novom prostoru. Ne mogu sada govoriti o datumima jer se iz dana u dan stvari mijenjaju, ali mislim da ćemo već početkom jeseni imati zgradu u punoj funkciji. – naglašava Orlić.

Posustati nećemo jer Petrinja, naših 290 učenika i svi mi trebamo da škola profunckionira na način kako je to bilo do sada, a ukoliko epidemiološka situacija ne dozvoli nastavu uživo, spremni smo ju opet izvodit online. Kroz donacije i vlastita sredstva škola je nabavila dodatnih 50-ak računala i internet paketa za učenike tako da smo, i što se tiče infrastukture, spremni za takav oblik nastave, ali nadamo se kako do toga ipak neće doći je nastavu uživo ne može zamijeniti apsolutno ništa. – zaključio je ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić.

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X