Izbornik
gv1105052022

(VIDEO ) Aktualnim satom započela 11.sjednica Gradskog vijeća

PETRINJA – Sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje započela je Aktualnim satom. Prvo pitanje postavio je vijećnik Danijel Jagić koji je pitao što je s autobusnim nadstrešnicama u Petrinji. Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes je istaknula kako Grad radi na rješavanju ovog problema.

„Problem nadstrešnica je kao što ste i sami rekli višedesetljetni problem kao i brojni problemi u Petrinji koji su se gomilali dugo godina, zatekli su i vaš saziv i mene kao gradonačelnicu da ih rješavamo. Većina nadstrešnica je na državnim cestama i u nadležnosti Hrvatskih cesta. Komunicirala sam s predstavnicima istih i zaključak je da se ide u rekonstrukciju tih cesta i da je izgradnja nadstrešnica u tim projektima. Naravno da nećemo čekati, mi ćemo preuzeti kao Grad da osiguramo našoj djeci i svim ostalim stanovnicima sigurno čekanje autobusa. Međutim, znamo da ima popriličan broj tih autobusnih stajališta i ne možemo sve odjednom. Ići ćemo dio po dio, kroz nekoliko nadstrešnica kroz par mjeseci“, kazala je Komes.

Jagić je također postavio pitanje koliko je Komunalac Petrinja prijavio projekata na Fond solidarnosti. Direktor petrinjskog poduzeća Komunalac Željko Tonković je kazao kako oni nisu prihvatljivi prijavitelji na Fond solidarnosti.

„Mi se prijavljujemo za svu štetu upravo kroz aplikaciju Grada. Za sada smo prijavili 11 milijuna naknada za čišćenja posljedica potresa ali kroz Grad, kao partneru Gradu i Grad je prijavitelj Fondu solidarnosti. Mi smo u 2021.godini bili financirani od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 14,2 milijuna kuna. 8,4 milijuna kuna smo dobili za raščišćavanje posljedica od potresa, uglavnom se to radi o građevinskom materijalu i ostalom komunalnom otpadu, a 6 milijuna smo dobili za nabavu komunalnih vozila, smećara. I tih 6 milijuna smo dobili naknadnim rebalansom od strane Fonda i Vlade Republike Hrvatske“, rekao je Tonković te također dodao kako su u planu prijaviti se i na novi natječaj Fonda za nabavu komunalne opreme, a riječ je o projektu vrijednom dva milijuna kuna.

Vijećnica Luca Gašpar Šako je postavila pitanje oko naplate parkiranja u Centru novog života te je pitala je li Gradsko vijeće usvojilo odluku o naplati parkiranja. Gradonačelnica Komes je istaknula kako naplata nije počela niti će u dogledno vrijeme, više o svemu je pojasnila Zlata Jajčinović, privremena pročelnica za društvene djelatnosti i imovinu.

„Ploča je jučer došla jer smo mi naručili izradu vertikalne i horizontalne signalizacije koja je u skladu s projektom same izgradnje poslovnog centra. Ovdje se dogodila mala greška u našoj komunikaciji, ja se svima ispričavam. Dio gdje piše minutaža 90 minuta i iznos u kunama je trebao ostati prazan i naknadno će se ugovoriti i pisati kada mi dogovorimo, odnosno donesemo odluku o visini te naplate u kunama ili eurima, a ovaj drugi dio dok dogovorimo s korisnicima koliki je taj vremenski rok slobodnog korištenja parkirališta dovoljan. Ovaj projekt se gradi i projektira u skladu sa Zakonom o građenju i pravilnicima koji uvjetuju određene stvari. To parkiralište je parkiralište Centra. Još jednom isprika što je tabla stigla prije nego što sam ju ja pregledala, pustila da se postavi“, rekla je Jajčinović.

Gašpar Šako je također pitala ima li Grad potpisan ugovor s PR agencijom i dalje, što je gradonačelnica odgovorila potvrdno.

Vijećnica Ankica Krnjaić Magdić je postavila pitanje vezano za igralište u Mošćenici, kakvi su problemi s tim igralištem te koja su rješenja za igralište. Odgovorio je direktor Komunalca Petrinja Željko Tonković.

„Ono je velebno igralište, prekrasno igralište i treba biti na usluzi svima, ali mislim da Komunalac kao upravitelj tog igrališta, zajedno s Gradom smo obilazili to igralište i morali smo donijeti odluku da se to igralište zatvori. Naravno da ne možemo biti zadovoljni što je to toliko vremena. Zašto toliko vremena, zato što je investicija popravka minimalno 218 tisuća kuna. Nažalost oni koji su dali jamstvo to bi trebali popraviti. Žalosti me što je netko tako lijepi projekt tako loše izveo“, rekao je između ostaloga Tonković te dodaje kako problem može biti riješen u osam dana, no sve ovisi o financijama. Nešto malo kasnije, na slično pitanje vijećnika Darka Lipovca, Tonković je kazao kako će Komunalac o svom trošku sanirati štetu na tom igralištu kako bi isto bilo u funkciji.

Krnjaić Magdić je također pitala kada će u rekonstrukciju ići Sisačka i Vukovarska ulica, na što je Ivan Begić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti odgovorio kako ove godine kreće rekonstrukcija navedenih cesta kada će biti i raspisani natječaji za isto, no dodaje, kako je cijeli ovaj projekt u ingerenciji Hrvatskih cesta.

Vijećnica Svjetlana Lazić je postavila pitanje vezano za zbrinjavanje građevinskog otpada, odnosno odvoza građevinskog otpada da se pojasni procedura oko istoga. Tonković je kazao kako se građevinski otpad odlaže trenutno u Maloj Gorici na privremenom odlagalištu.

„Ono što je bitno napomenuti, sva obnova koja je dodijeljena od strane države i dobivena putem javnog natječaja, izvođači su dužni zbrinuti građevinski otpad i razvrstati otpad ako postoji opasni otpad i njega zbrinuti u tvrtkama koje su za to ovlaštene. Oni u svojim cjenicima, odnosno kalkulaciji imaju i taj trošak. 2021.godine je Fond to financirao, u 2022.upravo po javnom pozivu Ministarstva gospodarstva koje je u tijeku, je ponovno predviđeno zbrinjavanje. Mi krećemo na zbrinjavanje komunalnog otpada s javnih površina, također po javnom pozivu gdje je aplicirao Grad, također ćemo zbrinuti i divlje deponije“, rekao je Tonković.

Vijećnica Lazić je također postavila pitanje u vezi naplate komunalne naknade za kuće koje su neupotrebljive ili privremeno neuporabljive. Stoga je pitala moraju li građani plaćati ili ne te račune. Pročelnik Begić je odgovorio da građani koji žive u kućama moraju platiti komunalnu naknadu, a ako u kući ne živi nitko ili su neuporabljive, komunalna naknada se ne treba plaćati. Trenutno se obavlja i terenski očevid za sve one koji su podnijeli zahtjeve za neplaćanje komunalne naknade zbog oštećenih objekata.

Vijećnik Dragutin Perković je postavio pitanje zbog čega umirovljenici nisu dobili uskrsnicu. Odgovorila je gradonačelnica Komes. „U proračunu Petrinje osigurano je 500 tisuća kuna za uskrsnice ili božićnice. Mi smo razgovarali o situaciji u proračunu i u ovom trenutku jednostavno nismo imali dovoljno sredstava za isplatu uskrsnice, a i dogovor je bio da će to biti sredstva za božićnicu. U drugom dijelu godine očekujemo veći priljev sredstava u proračun i iz Fonda solidarnosti, naknadu troškova koje smo imali u prethodnom razdoblju. Kako smo obećali tako ćemo i izvršiti obećanje, bit će božićnice za umirovljenike krajem godine“, rekla je Komes.

Perković je također pitao kada će biti isplaćena naknada za mjesta vijećnika za 2021.godinu, na što je gradonačelnica odgovorila kako će nastojati te naknade isplatiti što prije.

Vijećnik Jasenko Krovinović je pitao kada je i gdje objavljena informacija koliko je financijskih sredstava isplaćeno za naknade vijećnicima i strankama kojima pripadaju. Gradonačelnica Komes je istaknula kako je sve vidljivo iz aplikacije koja se nalazi na stranicama Grada. Krovinović je također postavio pitanje o kašnjenju radova na vodoopskrbi Brest-Mala Gorica kao i pitanje o problematici vode u selu Blinja gdje nedostaje 700 metara do spajanja na magistralni vodovod.

U ime Privrede odgovorio je Igor Filković. „ Pitanje je bilo za Brest-Malu Goricu. Radovi se odvijaju, u tijeku su i možemo reći da su u završnoj fazi. Problemi se tijekom svakih radova pojavljuju. Plan završetka Brest-Mala Gorica je do kraja šestog mjeseca kada ćemo prikupiti svu dokumentaciju i krenuti u tehnički pregled. Što se tiče Blinje, radimo na iznalaženju tehničkog rješenja. Svi znamo da je tehničko rješenje spojiti se na sisački vodovod. Rade se projekti. Znamo da nije jednostavno doći i samo spojiti cijev, moramo imati tehničku i projektnu dokumentaciju, moramo se držati strogo Zakona i propisa da bi mogli omogućiti ispravnu vodu i u planu je u narednom vremenu to izvršiti“, odgovorio je Filković.

Vijećnik Tihomir Bunjan je postavio pitanje o cjevovodu za sela Glinska Poljana-Slana-Vratečko, na što je Filković kazao kako je u tijeku projektiranje i izrada tehničke i projektne dokumentacije za navedeni projekt. Bunjan je također pitao što se planira po pitanju obnove društvenih domova iz Fonda solidarnosti, na što je gradonačelnica Komes odgovorila kako se obnova društvenih domova ne može prijaviti na Fond solidarnosti jer isto nije prihvatljivo sukladno natječajima. Vijećnica Ljiljana Sigur je postavila pitanje tko je dužan vratiti cestu u Hrastovici u prvobitno stanje nakon obavljenih radova u sklopu vodoopskrbnog projekta, na što je Filković kazao kako je to dužnost izvođača radova, u ovom slučaju to je Privreda, što će i učiniti. Vijećnica Kristina Autischer je pitala o prijevozu trupaca iz Kotar šume kroz Ulicu Andrije Petračića te kako možemo spriječiti da tako veliki kamioni prolaze kroz tako usku ulicu. Miroslav Tonec, načelnik Policijske postaje Petrinja je kazao kako je brzina u nadležnosti policije, a o nosivosti ulice, to će provjeriti. Što se tiče alternativnih pravaca za kamione, kaže kako policija o tome ne odlučuje.

Vijećnik Danko Vuić je postavio pitanje o Aglomeraciji u gradu, je li izvršena revizija radova i kada će biti poznati rezultati revizije. „U 10.mjesecu smo potpisali dodatni ugovor o sufinanciranju aktivnosti i to aktivnosti koje se odnose na snimanje postojeće vodoopskrbe i odvodnje, odnosno reviziju izvedenih radova. Temeljem tog ugovora smo proveli javnu nabavu, odabrali izvođača radova koji je započeo s radovima u drugom mjesecu i koji će završiti te radove do polovice sljedećeg mjeseca. Provodi se ugovor snimanja kanalizacijskog sustava, ispitivanja vodoopskrbe. Na osnovi toga će se izraditi elaborat stanja sustava vodoopskrbe i odvodnje i točno će se znati koje su greške posljedica prethodnog izvođača radova i što je greška uslijed potresa. Da bi bili sigurni da ćemo imati ispravan dokument, angažirali smo Građevinski fakultet iz Zagreba koji nam radi na taj dokument recenziju i mislim da kada završimo taj ugovor i kada dobijemo recenziju Građevinskog fakulteta da će nam to biti osnova za završetak dionica i za pozvati izvođača radova da otkloni svoje kvarove“, pojasnio je Filković.

Vijećnik Darko Lipovac je postavio pitanje hoće li Grad razmotriti prijedlog Mjesnog odbora Mošćenica da to prigradsko naselje dobije vrtić, a sukladno raspisanom natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja. Gradonačelnica Komes je istaknula kako ne mogu započeti s novim projektima dok ne završe započete, ali ističe kako će svakako imati na umu da Mošćenica dobije vrtić.

Na samom kraju vijećnik Robert Groza je postavio pitanje kada će ponovno biti pušten promet kroz Nazorovu ulicu. „Što se tiče Nazorove ulice, odnosno općenito prometa u Petrinji, već sam nekoliko puta o tome govorila i molim građane za strpljenje jer će biti problema s prometovanjem i u budućem razdoblju. Bit će neprestana preusmjeravanja prometa, krenut ćemo u rekonstrukciju lokalnih i županijskih cesta i smjerovi će se morati mijenjati. Što se tiče Nazorove ulice, bez obzira na probleme koji tamo postoje i zbog kojih do sada nije puštena u prometu, mislim da se neće ni u buduće puštati iz razloga što, dakle onaj zaštićeni dio grada što je pod kulturnom zaštitom se u ovom trenutku projektira i vjerujem da će one jednostavnije građevine biti u vrlo kratkom roku gotovi. Govorimo o mjesec do dva dana, najviše tri mjeseca. Smatram da ukoliko i budu stečeni preduvjeti za puštanje u promet Nazorovom ulicom, nema smisla puštati u promet na kratko razdoblje pa opet preusmjeravati i navikavati građane na neku drugu prometnicu“, smatra Komes.

Groza je također postavio pitanje o Gajevoj ulici, odnosno ceste koja vodi sve do Drenačke. Zanima ga u kakvom je stanju, zbog čega je u takvom stanju, tko je bio izvođač, nadzor te tko će za tu cestu odgovarati. Direktor Komunalca Petrinja Željko Tonković je kazao kako je ta tvrtka bila izvođač radova na toj prometnici. „Ono što ste vi rekli, pretpostavljate da je tehnička projektna dokumetnacija bila dobra, ne. Tehnička projektna dokumentacija je korištena iz prethodnog vremena upravo zbog brzine problema rješavanja Kačićeve i samo ću vam reći da je projektna dokumentacija predviđala navoz šljunka od 10 centimetara, mi smo stavili 20. Proširivali smo cestu za pola metra. Radili smo u otežanim uvjetima. Mi smo izvršili sve norme koje je propisao projekt i koji je nadzor tražio i koji je neovisni stručnjak tražio. Nažalost po kiši, prije Božića asfaltirali. Vjerovali smo da će to biti dobro i ono je u principu dobro. Gdje cesta puca, puca po sredini gdje je prolaz odvodnje ili kanalizacije“, rekao je između ostaloga Tonković.

Prije Aktualnog sata, s Dnevnog reda je skinuto pola točaka koje su bile vezane za prvi ovogodišnji rebalans Proračuna, a kako je pojasnio predlagatelj, točke su povučene jer su u izvornom proračunu planirali prošlu godinu završiti s manjkom, no manjak je značajno viši od planiranog, zbog čega su potrebne dodatne korekcije po pitanju rebalansa. Na prijedlog vijećnika s Dnevnog reda je povučena i točka 21., a riječ je o izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Petrinje za prošlu godinu. Iako su vijećnici tražili povlačenje i točke 17.s Dnevnog reda, a to je prijedlog Odluke o dodjeli na upravljanje zgrade školske sportske dvorane trgovačkom društvu Poslovne zone Petrinja, no isti prijedlog nije prihvaćen.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X